Cikkajánló – 2015. január 19.

Gyújtsunk fáklyát a magyar kultúráért!

https://www.facebook.com/events/1537694759825061/?fref=ts

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” Gróf Széchenyi István sokat idézett megállapítása ma is megállja a helyét, de korunkat mégsem a kiművelt emberfők sokasodása, hanem fogyatkozása jellemzi. Bár a közszolgálatban dolgozók reálkeresete 2008 óta egyharmadával csökkent, a 2015-ös költségvetésben sem szerepel számukra béremelés. Ma már nem csak dolgozói szegénység van, hanem dolgozói nyomor és éhezés is. Ez nem csak a mi, és méltatlanul lenézett szakmáink szégyene, ez az egész ország szégyene!

Demonstrációra hív a szakszervezet Debrecenben

http://civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/demonstraciora-hiv-a-szakszervezet-debrecenben/0118090259

Gyújtsunk lángot a magyar kultúráért Debrecenben a Kölcsey Ferenc szobornál (Debrecen, Péterfia u. 1-7.) – ezzel a felhívással Debrecen is kapcsolódik a KKDSZ (Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete) békés demonstrációjához (időpontja: 2015. január 20., kedd, 16.30).

‘Gyanítjuk, hogy az emberek többsége nem ért egyet a kormányzat szándékaival’ – Sorban zárnak be

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/sorban_zarnak_be

A második nagy áruházlánc készül elbocsátásokra, már a kormány „kedvenc” szakszervezete is népszavazást akar.

13 ezerrel megint ugrott az állástalanok száma

http://mfor.hu/cikkek/13_ezerrel_hirtelen_megint_tobb_lett_az_allastalan_magyar.html

A november végi adatok szerint egy hónap alatt ismét 13 ezer fővel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma, ami négyhavi mélypontot jelent így – derül ki a foglalkoztatási szolgálat adataiból.

Március 1-jétől megszűnik a méltányos ápolási díj

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/marcius-1-jetol-megszunik-a-meltanyos-apolasi-dij-590821

Többféle állami ellátás, támogatás megszűnik, ezért a folyamatban lévő ügyeket ennek megfelelően kell kezelni a településeken.

Munkáltatók, figyelem! Új szabályok a pénzbeli egészségügyi ellátásra

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Munkaltatok_figyelem_Valtoztak_a_penzbeli_e_UTVG28

A gyedre, illetve a TAJ-szám igénylésére vonatkozó előírások, valamint a méltányossági kérelmek foglalkoztatókra vonatkozó szabályai is változtak a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendelet módosításával.

A szombati pót-munkanapnak nincs semmi értelme

http://hvg.hu/gazdasag/20150117_A_szombati_potmunkanapnak_nincs_semmi_er?s=hk

A hosszú hétvégék a vendéglátásnak és a turizmusnak rendkívül előnyösek a növekvő forgalom miatt, ugyanakkor a munkanap-áthelyezéseknek nincs számottevő, mérhető gazdasági hatásuk.

A polgármester besokallt a közmunkától

http://nol.hu/belfold/szazmilliardok-a-semmire-1510331

Hatalmas összegeket költ a kormány a közmunkaprogramra úgy, hogy annak semmi értelme – legalábbis Németh István szerint. A baranyai Gyöngyfa polgármestere lemondott, mert reménytelennek látta a helyzetet. Nem tudott értelmes munkát adni a közfoglalkoztatottaknak, akik pedig megelégszenek azzal, amit kapnak.

Vasárnapi zárva tartás: mi lesz az elküldött dolgozókkal?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vasarnapi_zarva_tartas_mi_lesz_az_elkuldott_dolgozokkal.592254.html

Jelentős, 10-15 százalékos forgalomnövekedést várnak a munkaerő-kölcsönzők 2015-re Magyarországon, a kereskedelemben 20 százalékkal is nőhet az atipikus foglalkoztatás aránya – véli a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ).

Megjelent Békés Sándor uránbányászokról írt portrékötete

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/megjelent-bekes-sandor-uranbanyaszokrol-irt-portrekotete

A mecseki uránbányászat negyvenkét küzdelmes évet élt meg. Az érckutatás az 1950-es években kezdődött, a termelés 1955-ben indult, és 1997-ben ért véget.

Kényszerpálya: Szehő-dolgozók a munkaügyi központban

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kenyszerpalya_szeho-dolgozok_a_munkaugyi_kozpontban/2414008/

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. menesztett dolgozói pénteken a munkaügyi központtal ismerkedtek. A 25 százalékos létszámleépítésről a kisebbségi magántulajdonost képviselő ügyvezetőt kérdeztük.

A Mátrai Erőművet is bővíttetnék

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/01/17/a-matrai-eromuvet-is-bovittetnek/

A Mátrai Erőmű korábban már előkészített, de meg nem épített 400-450 megawattos blokkjának megvalósítását javasolja az Energiapolitika 2000 Társulat.

Intő jelek a magyar gazdaságpolitikának

http://www.vg.hu/velemeny/jegyzet/into-jelek-a-magyar-gazdasagpolitikanak-442182

Több komoly tanulsággal is szolgált a tegnapi, a svájci jegybank által a piacokon előidézett apró turbulencia. A legkézenfekvőbb, hogy a jegybanknak és a kormányzatnak a lehető legjobb pillanatban jutott eszébe forintosítani a még piacon lévő lakossági devizahiteleket.

Eladták a Praktikert

http://hvg.hu/kkv/20150116_Eladtak_a_Praktikert#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

A Praktiker áruházak eladásával a csődgondnok, Christopher Seagon mostanra valamennyi operatívan működő, Németországon kívüli leányvállalatot értékesített, így 6600 munkahely tudott fennmaradni. A magyarországi vevő a svájci Papag AG stratégiai befektető, ami 2014 márciusában már átvette a lengyelországi Praktikert.

Vasárnapi pihenőnap – Ezt tervezi az Auchan

http://valasz.hu/uzlet/vasarnapi-pihenonap-ezt-tervezi-az-auchan-108592

Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 16 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, bezárást nem tervez – közölte a társaság pénteken az MTI megkeresésére.

Komoly fordulat a magyar Lidlnél

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/komoly_fordulat_a_magyar_lidlnel.592231.html

A legutóbb lezárt üzleti évben olyat produkáltak, amire még nem volt példa.

Naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/12993-naponta-atlagban-tobb-mint-50-uzlet-zar-be

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elemzése szerint Magyarországon túltelített az élelmiszerkereskedelmi piac, emiatt naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be. 

Kiderült, hányan kapták az idén megszűnő segélyeket

http://hvg.hu/gazdasag/20150116_Kiderult_hanyan_kaptak_az_iden_megszuno_s

Rétvári Bence írásbeli kérdésekre adott válaszaiban foglalta össze, hogy hány ember kapta azokat a segélyeket és támogatásokat, amelyeket idén március elsejével megszüntetnek.

A lengyel bányászok legyőzték a kormányt

http://hvg.hu/kkv/20150117_A_lengyel_banyaszok_legyoztek_a_kormanyt#rss

Nem zárják be a dél-lengyelországi bányákat, azonban hosszú távú átszervezésnek vetik azokat alá – erről állapodtak meg a több mint egy hete sztrájkoló lengyel bányászok és a kormány megbízottjai szombat délután Katowicében.

Nincs pénz szabadalomra, széthordják a magyar innovációt

http://hvg.hu/enesacegem/20150116_Nincs_penz_szabadalomra_szethordjak_a_mag

Egy ország számára a szabadalommal védett innováció jövedelmező, mert csak ezeknél várható a K+F ráfordítások megtérülése, azonban Magyarországon a költséges eljárási díjak miatt évek óta csökken a szabadalmi bejelentések száma.

Ingyen internet: csak győzzön majd választani, kitől szeretné kapni

http://hvg.hu/tudomany/20150119_ingyen_internetet_oneweb_virgin_galactic

Már négy vállalat is dolgozik azon, hogy ingyenes internet-hozzáférést nyújtson előbb a rászorulóknak, később valószínűleg az egész világon mindenkinek. A jó hír: egyszerre több befutó is lehet.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.