Cikkajánló – 2015. január 15.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A szakszervezetekre vár a kormány

http://www.napigazdasag.hu/cikk/33218/

A magyar kormány feladata a magyar fuvarozók érdekeinek védelme és ennek megfelelően fog eljárni, de először a szakszervezeteknek kell egyeztetniük a munkaadó vállalkozások vezetőivel – mondta Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI kérdésére.

Több szabadnap jár a munkahelyen: ezek a feltételek

http://www.femina.hu/hirhatter/munka_torvenykonyve_valtozas

Az új évvel rengeteg új változás is jött, de talán kevesen tudják, hogy módosult a Munka Törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény is.

Sokat dolgozunk, de középszerűek vagyunk

http://index.hu/gazdasag/allas/2015/01/14/sokat_dolgozunk_de_kozepszeruek_vagyunk/

Száz magyarországi közép vagy nagyvállalat emberi erőforrások vezetőjét kérdezti meg a az Access Assessment munkavállalóik jellemző tulajdonságairól, képességeiről. Tízes skálán kellett választaniuk ellentétes tulajdonságpárok közül a szerint, hogy átlagosan mennyire jellemzi a dolgozóikat.

Cafeteria: most hogyan döntsek?

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/cafeteria-most-hogyan-dontsek/2284/

Nem célszerű a béren kívüli juttatásból az idén rutinból, a korábbi években megszokott módon választani. Az új korlátok az átlagos kerettel rendelkezőket is érintik, és nem elhanyagolható az sem, hogy a hagyományos elemek egyre erősebb konkurenciával kénytelenek szembenézni.

Munkajogi gyorstalpaló – bérpótlékok II,

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/munkajogi-gyorstalpalo-berpotlekok-ii

 

Háromrészes cikksorozatunk második részében minden fontosat megtudhat a műszakpótlékról és az éjszakai pótlékról.

GAZDASÁG

Évi 100 milliárdokat buknánk, ha más is úgy gondolkozna, mint Orbán

http://mfor.hu/cikkek/Evi_100_milliardokat_buknak__ha_mas_is_ugy_gondolkozna__mint_Orban.html

Orbán Viktor vasárnap nyíltan kifejtette, hogy mit gondol a gazdasági menekültekről, főleg ha azok Magyarországot veszik célba. Azt a Magyarországot, amelynek vélhetően komoly segítséget jelenteken azok a 100 milliárdok, amelyeket a „gazdasági menekültként” külföldön dolgozó honfitársaink utalnak haza.

Szokjunk hozzá? Drágább lett a nagybevásárlás

http://privatbankar.hu/fogyaszto/szokjunk-hozza-dragabb-lett-a-nagybevasarlas-276686

Kilenc hónap után újra éves áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében: a szinte egész éven át tartó árcsökkenésnek egyelőre vége szakadt. Kérdés, hogy a kiskereskedelmi szektor új terhei vagy a bázishatás felel nagyobb részt az irányváltásért – éves szinten csak egy áruház húzta fel az átlagot, havi szinten viszont mindenki emelte az árakat.

Több Spar üzlet is lehúzhatja a redőnyt

http://hvg.hu/kkv/20150114_Tobb_Sparuzlet_is_lehuzhatja_a_redonyt

Hamarosan bezárhatja több egységét a Spar, a hvg.hu-hoz eljutott információk szerint 9-12 boltra kerülhet lakat. Ennyit eddig négy év alatt csuktak be, most ehhez pár hét vagy hónap is elég lehet. Mindezt azonban nem vernék nagydobra, inkább fű alatti megoldásban gondolkodnak. Az üzletlánc sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket, de jelezték, költséghatékonysági alapon valószínűleg zárnak be egységeket, igaz, nyitnak is párat.

Indul az adóbevallási szezon – Nem elég népszerű a söralátét

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/indul-az-adobevallasi-szezon-nem-eleg-nepszeru-a-soralatet-442059

Hamarosan elkezdődik az adóbevallási szezon, a hatóság postázza a boritékokat, a munkáltatóknak pedig át kell adniuk január végéig az igazolásokat. Miután az adótörvény tavaly nem sokban változott, a bevallás sem lesz nagyon új. A megszokás pedig a bevallásoknál fontos.

EGYÉB

Pálinkások: ha ma nem jelentenek, holnap már késő lesz

http://www.pecsistop.hu/regio/palinkasok-ha-ma-nem-jelentenek-holnap-mar-keso-lesz/1291750/

Január 15-e az utolsó nap, amikor még bejelenthetjük az önkormányzatnál a már január elseje előtt meglévő pálinkafőzőnket. Az új évtől jelképes adót is kell fizetni az otthoni desztillálásért, a bérfőzésben sem ússzuk meg az adót, illetve a törvény mást nevez már magánfőzőnek, mint korábban.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,