Cikkajánló – 2015. január 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Több mint 500 dolgozóját küldi el a Tesco

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/166509_13_tesco_zar_be_magyarorszagon.html

Mert összesen 13 üzletét bezárja, Magyarországon. Győrben például hármat is. Egyelőre nem lehet tudni mi lesz a dolgozókkal, az egyeztetés majd csak most kezdődik, még nem lehet tudni, honnan, hány embert küldenek majd el.

Boltbezárás és leépítés a Tescónál

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/boltbezaras-es-leepites-a-tesconal

13 üzletét bezárja a Tesco – a vállalat magyarországi vezérigazgatója szerint erre kényszerítik őket az elmúlt hónapok törvénymódosításai. Nigel Jones azt mondta, az üzletbezárás 564 munkavállalót érint, egy részüknek megpróbálnak máshol munkát ajánlani, de lesz, akit el kell küldeniük.

Ring-gate: A 12 ezres óradíjból 1500 forint jutott el a tanárokig

http://hvg.hu/itthon/20150113_Ringgate_Lenyeltek_az_allami_megaprojekt?s=hk

Miután hónapokig nem fizette ki a neki dolgozó nyelvtanárokat, utólag kierőszakolta a pénzük lecsökkentését az a nyelviskola, amelyet államilag választottak ki a képzési megaprojektre.

Egy munkahely kétmillió forintból jön létre

http://www.hrportal.hu/hr/egy-munkahely-ketmillio-forintbol-jon-letre-20150113.html

Kétmillió forintjába kerül az adófizetőknek minden államilag támogatott munkahely – legalábbis ezt mutatja az az adatsor, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) bocsátott a HR Portál rendelkezésére. Az Orbán-kormány ugyanis 2010 óta 41 milliárdot költött munkahelyteremtő pályázatokra, amelyből 21700 új munkahely keletkezett.

A Motiváció Alapítvány közleménye

http://os.mti.hu/hirek/103406/a_motivacio_alapitvany_kozlemenye

Kutatás készül a fogyatékos gyermeket nevelő nők munkavállalási esélyeiről

El se indult, máris bedőlt a megváltónak beharangozott tejporgyár

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/el-se-indult-maris-bedolt-a-megvaltonak-beharangozott-tejporgyar-93316

Pedig a választás előtt jól felavatták! Ám hiába a fideszes hátszél, a 113 milliós támogatás, forgóeszközhitelt nem kapott a projekt, mely 200 állást hozott volna Berettyóújfalura.

Mennyi szabadságom lesz 2015-ben?

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/mennyi-szabadsagom-lesz-2015-ben

Rutin munkaügyi feladat az év elején a munkavállalót megillető éves fizetett szabadság mértékének megállapítása. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy az év elején kiszámított mennyiség érvényes marad az egész évre, és nem a jogszabályok változására kell gondolnunk.

Ezért érdemes határozott idejű munkaszerződést kötni

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ezert-erdemes-hatarozott-ideju-munkaszerzodest-kotni/

Egyszerűbb, praktikusabb és kevésbé kiszolgáltatott jogviszony – így foglalhatóak össze röviden a határozott idejű munkaviszony előnyei a munkáltató szemszögéből. De van néhány szempont, amely inkább a munkavállalónak kedvez. Lássuk, mit takarnak ezek a gyakorlatban, hogy mérlegelhessünk.

Évente egy hónapnyi munkaórát veszítünk ingázással

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/evente-egy-honapnyi-munkaorat-veszitunk-ingazassal/

Az európaiak átlagosan 45 percet töltenek naponta munkába járással, ami évente 180 órát jelent, vagyis több mint egy hetet vesztegetnek el a lakóhelyük és a munkahelyük közötti ingázással. Holott a tömegközlekedés monotonitásából adódóan és a modern technológiai eszközöknek köszönhetően az utazásra fordított időt könnyedén hasznos időtöltéssé változtathatnák.

KÖZÉLET

Itt a törvény javaslat: tényleg baltával esett a segélyeknek a kormány

http://civilhetes.net/belfold/itt-a-torvenyjavaslat-tenyleg-baltaval-esett-a-segelyeknek-a-kormany

A jövő évi büdzsét megalapozó salátatörvénnyel a kormány elkezdi a szociális támogatások leépítését: jövőre nem lesz rendszeres szociális segély, de megszűnik a lakásfenntartási támogatás, szeptembertől pedig az óvodáztatási támogatás is. Az indoklás szerint így lesz igazságos a rendszer, miközben a kutatások arra figyelmeztetnek, hogy mélyül a szegénység.

Vasárnapi boltzár: nem tettek le a népszavazásról

http://www.origo.hu/gazdasag/20150113-vasarnapi-boltzar-nem-tettek-le-a-nepszavazasrol.html

Néhány párt bekavart ugyan, de a VOSZ nem adja fel a népszavazási terveit. Az Origo által megkérdezett szakszervezetek megosztottak a kérdésben, amely túlmutat azon, hogy egy-egy üzlet nyitva lehet-e vasárnap, vagy sem.

GAZDASÁG

Itt a bejelentés! – Kivásárolják a TVK-t

http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/itt_a_bejelentes_kivasaroljak_a_tvk-t.208778.html

Már a nap elején felfüggesztették a TVK-részvények kereskedését a társaság kérésére, az elmúlt percekben pedig megérkezett az indoklás is, a MOL nyilvános vételi ajánlatot tett az általa nem birtokolt, mintegy 5 százalék körüli részvénycsomagra, papíronként 4984 forinton. Az ajánlati ár 2 százalékkal alacsonyabb a jelenlegi piaci árnál. A MOL ezzel a törvényben meghatározott minimum árat fizeti, ezen felül nem kínál prémiumot a kisebbségi részvényeseknek. Azt persze érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb kisrészvényesnek ez így is vastagon nyereséges kiszállást jelent.

Újabb áruházak zárhatnak be Magyarországon

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ujabb_aruhazak_zarhatnak_be_magyarorszagon.592018.html

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése és a vasárnapi zárva tartás érinti érzékenyen a láncokat.

EGYÉB

Az útdíj kiütheti a dugódíjat

http://index.hu/belfold/budapest/2015/01/13/az_utdij_kiutheti_a_dugodijat/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Az útdíj kiterjesztése az M0-s autópályára és a bevezető gyorsforgalmi utakra új helyzetet eredményezett: Tarlós István maga jelentette ki nemrég, hogy a matricás rendszer miatt át kell gondolni a dugódíj koncepcióját. Elébe mentünk.

Kevesebb Tesco lesz Csehországban is

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/kevesebb_tesco_lesz_csehorszagban_is.592031.html

Két nagy üzletet zár be rövidesen a brit Tesco áruházlánc Csehországban – jelentette az MTI.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a