Cikkajánló – 2015. január 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Tesco-kirúgások: árufeltöltők és kasszások kerülnek utcára

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/01/12/tesco-kirugasok-arufeltoltok-es-kasszasok-kerulnek-utcara/

Bár a kormány három éve úgy módosította a Munka törvénykönyvét, hogy a munkáltatók számára a kötelező szakszervezeti tájékoztatást kikerülve, megkönnyítse a tömeges elbocsátásokat, a Tesco mégis értesítette a szakszervezeteket.

Tesco: az új törvény miatt zárnak be az üzletek

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/tesco-az-uj-torveny-miatt-zarnak-be-az-uzletek-441935

Jövő kedden indulnak az egyeztetések a Tesco és a szakszervezetek között arról, hogy a megszűnő üzletek hány alkalmazottjának tud továbbra is állást biztosítani a kereskedelmi lánc, illetve, milyen feltételekkel hajtják végre a csoportos elbocsátásokat. Az egész hátterében az áll, hogy a 15 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer-kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket.

MTA-kutatók: a szakiskolai képzés erőltetése rontja a munkaerőkereslet és kínálat illeszkedését

http://www.hrportal.hu/c/mta-kutatok-a-szakiskolai-kepzes-eroltetese-rontja-a-munkaerokereslet-es-kinalat-illeszkedeset-20150112.html

A legnevesebb munkaerő-piaci kutatók szerint az érettségit nyújtó képzés visszaszorítása hibás ténymegállapításokból és megalapozatlan vélekedésekből indul ki, ami rontja a munkaerő-kereslet és kínálat illeszkedését és súlyosbítja a társadalmi egyenlőtlenségeket – írja a portfolio.hu.

ILO: egyre több nő kerül vezető pozícióba

http://www.napigazdasag.hu/cikk/33005/

Egyre több nő kerül vezető pozícióba világszerte, az elmúlt húsz évben megnövekedett a felső- és középvezetői állásokban dolgozó nők száma – tájékoztatott a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfői közleményében.

Origo: Egymillió pénztártag számláját zárolták

http://hvg.hu/gazdasag/20150112_Origo_Egymillio_penztartag_szamlajat_zaro?s=hk

Zárolták azoknak a pénztártagoknak a számláját, akik nem igazolták magukat időben.

KÖZÉLET

Mindenképp a nép dönt a vasárnapi zárva tartásról

http://nol.hu/gazdasag/mindenkepp-a-nep-dont-majd-1509177

Megnehezíthetik a Demján Sándor vezette Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének dolgát, de a szervezet főtitkára szerint az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazást senki nem akadályozhatja meg. Az Összefogás nevű párt hasonló kezdeményezése miatt azonban csak késő tavasszal vagy a nyár elején nyújthatja be hitelesítésre a VOSZ a saját kérdéseit.

GAZDASÁG

Lényegében a törvény kötelez, hogy becsukjuk a boltot

http://index.hu/gazdasag/2015/01/12/a_boltbezaras_nem_erhette_meglepeteskent_a_kormanyt/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Személyesen egyeztetünk minden elbocsátott dolgozóval, mondja a több mint 500 dolgozójától és 13 boltjától megváló magyar Tesco vezérigazgatója, Nigel Jones. Szerinte a leépítésre egyértelműen a legutóbbi szabályozási változtatások miatt volt szükség, amit már rég elmondtak a kormánynak is. Megpróbálnak az elbocsátottak egy részének új állást találni a cégen belül, franchise-t egyelőre nem terveznek, a vasárnapi házhoz szállítás témája pedig még vitatott.

EGYÉB

Nyugdíjszabályok 2015-ben

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/nyugdijszabalyok-2015-ben

Cikkünk áttekinti a nyugdíjrendszer legfontosabb elemeit, és azok idei változásait. Mivel az úgynevezett valorizációs szorzószámokat márciusban közlik, az addig nyugdíjba vonulók 2015-ös nyugdíját nem lehet megállapítani; az érintettek egyelőre nyugdíjelőleget kapnak

A webáruházak is kitehetik a zárva táblát

http://www.origo.hu/gazdasag/20150107-a-webaruhazak-tarolhatnak-a-vasarnapi-boltbezarassal.html

Március 15-e után vasárnap nem lehet házhoz szállítani az online megrendelt árukat. A Tesco eddig vasárnap is kivitte a tejet és a mosóport, de tavasztól nemcsak az üzleteiket kell bezárniuk, hanem az árukiszállítás is szünetelni fog vasárnaponként. Ennek ellenére egyes szakemberek szerint a webáruházak akár profitálhatnak is a vasárnapi zárva tartásból.

Tarlós: 2016-tól jöhet a budapesti dugódíj

http://vs.hu/kozelet/osszes/meg-hat-embert-keres-a-rendorseg-a-parizsi-meszarlas-miatt-0113#!s21

A főpolgármester szerint nincs mit tenni, a 4-es metró EU-s támogatása miatt be kell vezetni az útdíjat. Már dolgoznak a zónahatárokon, de még szükség van a parlament döntésére is.

Soha többé nem lesz 100 dollár fölött az olajár?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/325608/Soha-tobbe-nem-lesz-100-dollar-folott-az-olajar

Soha többé nem lesz 100 dollár felett a kőolaj világpiaci ára Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd szaúd-arábiai herceg, milliárdos üzletember befektető szerint.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?