Cikkajánló – 2015. január 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Az utolsó műszakot töltötte a föld alatt 270 dolgozó

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150107-075900.mp3

/6.perc 20.mp-től/

Interjú Illés Róberttel, az oroszlányi  Bányász Szakszervezet elnökével.

A korkedvezményes nyugdíj eltörléséről

http://www.dunaferrvasas.hu/index.php/104-hirek/sakszervezet/504-elo-adasban-a-korkedvezmenyes-nyugdij-eltorleserol-nyilatkozik-balogh-bela-elnok-a-klubradio-musoraban

Balogh Béla elnök nyilatkozik a Klubrádió műsorában

Tizenhárom Tesco-üzlet zárhat be

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/tizenharom_tesco-uzlet_zarhat_be.591901.html

Február elejétől 13 veszteséges üzletét építi le a magyarországi Tesco áruházlánc. Az év további részében újabb bezárások jöhetnek – értesült a Magyar Nemzet.

Ez az álláskeresés legegyszerűbb módja

http://www.profession.hu/cikk/20150110/ez-az-allaskereses-legegyszerubb-modja/4983

Egy év alatt megduplázódott azoknak a száma, akik mobilról használják a Profession.hu-t! És nekik van igazuk: ez az álláskeresés leggyorsabb és legegyszerűbb módja. Hiszen akár a buszon ülve vagy az ebédszünetben is elküldhetjük a pályázatunkat, és mostantól már az önéletrajzunkat is kezelhetjük az okostelefonunkkal.

Változott a táppénzszámítás, így szól a kormányrendelet

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Valtozott_a_tappenzszamitas_igy_szol_a_korm_OXU15D#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Több ponton is módosultak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, vonatkozó szabályok. Cikkünkben a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket részletezzük.

KÖZÉLET

Orbán: a gazdasági bevándorlást meg kell állítani

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=183159

Orbán Viktor szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani – a miniszterelnök erről az M1 Híradó tudósítójának beszélt vasárnap Párizsban.

Megvédik az MTA kutatói az érettségit a kormánytól

http://hvg.hu/itthon/20150110_megvedik_az_MTA_kutatoi_az_erettsegit

Az MTA kutatói kiálltak, hogy megvédjék az érettségit a politikától. Ha a kormány csökkentené a gimnáziumi férőhelyszámot, azzal a többre és jobbra törekvő családok százezreit fosztanák meg az anyagi boldogulás és a munkában való kiteljesedés lehetőségétől – olvasható friss tanulmányukban, amelyet az Index ismertetett.

Megemlékezés Párizsban a terror áldozataira- foto: AFP,MTI,Reuters

GAZDASÁG

Zöldadó napelemekre

http://nol.hu/belfold/zoldado-napelemekre-1509051

Januártól termékdíjkötelessé váltak a környezetkímélő áramtermelésre szolgáló napelemek – szúrta ki egy szakmai szervezet. Az új, nemzetközi viszonylatban is példátlan adónem kivetésének a pénzbehajtáson túl nincs racionális magyarázata, a használt napelem ugyanis nem veszélyes hulladék, és 100 százalékban újrahasznosítható.

Tartós deflációt okoz az olaj a régiónkban

http://figyelo.hu/cikkek/414168-tartos-deflaciot-okoz-az-olaj-a-regionkban

Az olajárak meredek zuhanása miatt várhatóan a nyárig elhúzódik a defláció Közép- és Kelet-Európa legtöbb EU-gazdaságában, sőt Magyarországon potenciálisan még a harmadik negyedévben is negatív lehet az átlagos infláció, és ez valószínűleg további monetáris enyhítéshez vezet – jósolták jelentősen felülvizsgált pénteki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Pogátsa: Jogunk van belelátni az EU-USA megállapodásba

http://www.hirado.hu/2015/01/11/pogatsa-jogunk-van-belelatni-az-eu-usa-megallapodasba/?source=hirkereso

A közgazdász szerint csak akkor lehet állást foglalni, milyen hatással lesz a magyar gazdaságra az Európai Unió és az Egyesült Államok között létrehozandó szabadkereskedelmi megállapodás, ha már ismerjük annak részleteit. Ehhez az Európai Unió összes alapelve szerint jogunk van – mondta Pogátsa Zoltán, aki Boros Imrével egyetértett abban, hogy szabadkereskedelmi viszonyok között még egyetlen fejletlen ország sem zárkózott fel, előbb valamennyi protekcionista gazdaságpolitikát folytatott.

Jó-e az nekünk, ha csökkennek az árak? A defláció okozza majd az újabb válságot?

http://privatbankar.hu/kotveny/jo-e-az-nekunk-ha-csokkennek-az-arak-a-deflacio-okozza-majd-az-ujabb-valsagot-276582

Európa válságkezelésből kettes alát érdemel, de nem olyan rossz a helyzet, mint hiszik. Nincs valódi defláció, az energiaárak esése pedig hosszabb távon növelheti a keresletet és élénkítheti a gazdaságot. A német államkötvények hozama ekkor extrém alacsony szintről felugorhat. Az amerikai tíz éves állampapír-hozamok rövid távon nem sokat mondanak a kamatvárakozásokról.

EGYÉB

Kire igaz az ekáer-mentesség? Itt a válasz

http://adozona.hu/adozas_rendje/Kire_igaz_az_ekaermentesseg_Itt_a_valasz_093PM0#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Záporoznak az olvasói kérdések a január 1-jétől bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) kapcsán. Nem világos például, hogy kit terhel bejelentési kötelezettség, és kit nem. Bartha Katalin okleveles adószakértőnk válaszolt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk