Cikkajánló – 2015. január 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Demonstráció a Magyar Kultúra Napja előtt

http://www.magyarmuzeumok.hu/tema/2256_demonstracio_a_magyar_kultura_napja_elott

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete együttműködve civil szervezetekkel és szakszervezetekkel a Magyar Kultúra Napjaelőtt két nappal, 2015. január 20-án 17 órától demonstrációt és fáklyás felvonulást szervez Budapesten, a Széchenyi téren megkezdve.

A demonstrációval kapcsolatos információk elérhetők a szakszervezet honlapján: www.kkdsz.hu, valamint az alábbi linken megismerhető a rendezvény programja, majd az „Ott leszek” ikonra kattintva a részvételi szándék jelezhető: https://www.facebook.com/events/1537694759825061/

Ködös erőműjövő: Több ezer dolgozó munkahelye szűnhet meg

http://nol.hu/gazdasag/kodos-az-allami-eromujovo-1508441

Márkushegyen bezárt Magyarország utolsó mélyművelésű bányája. Ez azonnal több száz bányász elbocsátásával jár. Az üzemeltető állami MVM tervei alapján az erőműcégtől néhány éven belül akár mindenki lapátra kerülhet.

Elkezdték kirúgni az embereket a közmédiából

http://nol.hu/belfold/elkezdtek-kirugni-az-embereket-a-kozmediabol-1508581

Százhetvenhét embert bocsátanak el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). Az állami média gyártócége csütörtökön jelentette be a csoportos leépítést a megyei munkaügyi központoknak. Lapunk információi szerint Budapestről 146, a pécsi körzeti rádiótól 5, a szegedi stúdióból pedig 26 dolgozót küldenek el. Az MTVA a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, egyes tevékenységek kiszervezésével indokolta az elbocsátásokat.

Módosult a dolgozók költözését segítő lakhatási támogatás

http://orientpress.hu/137940

Az új munkahely miatt lakóhelyüktől legalább 100 kilométerre költözők a korábbi másfél év helyett egy évig kaphatnak lakhatási támogatást január 1-től. A felhasználható összeg felső határa egységesen havi 100 ezer forintra módosul a korábbi félévente csökkenő összegek helyett.

Munkajogi gyorstalpaló – bérpótlékok 1. rész

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/munkajogi-gyorstalpalo-berpotlekok-1-resz

Mi a bérpótlékok szabályozásának jogi természete? Mi a  számításuknak az alapja, és melyek a bérpótlékok Mt.-ben szabályozott fajtái? E kérdésekre is válaszokat adunk cikksorozatunk első részében.

GAZDASÁG

Vasárnapi zárva tartás: megszólalt az NGM

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vasarnapi_zarva_tartas_megszolalt_az_ngm.591827.html

A vasárnapi pihenőnapot bevezető törvényhez kapcsolódó, “a részletekre kiterjedő rendelet” 2015. első negyedévében készül el, de a törvény már most is számos kivételt tartalmaz – közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

EGYÉB

Önálló egyetemek lehetnek a vidéki orvosi karok

http://mno.hu/ahirtvhirei/onallo-egyetemek-lehetnek-a-videki-orvosi-karok-1266813

Nem kizárt, hogy rövidesen önálló egyetemek lesznek a vidéki orvostudományi karok. A Pécsi Tudományegyetem jelenleg tíz karral és egy klinikai központtal működik. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke szerint az önállósodással mindenki jól járna, hiszen az orvosképzés nyeresége fedezné a klinika veszteségeit, a többi kar pedig önállóbban gazdálkodhatna.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az