Cikkajánló – 2015. január 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Érdekegyeztetést sürget a kormánnyal a Vasas szakszervezet

http://www.mon.hu/erdekegyeztetest-surget-a-kormannyal-a-vasas-szakszervezet/2735075?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöksége abban az állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg, és amelyet a szakszervezeti tömörülés szerdán az MTI-hez is eljuttatott.

________________

http://www.hirado.hu/2015/01/07/erdekegyeztetest-surget-a-vasas/?source=hirkereso

Ne csak a munkáltató, hanem a dolgozó is legyen stratégiai partner!

http://www.hrportal.hu/hr/ne-csak-a-munkaltato-hanem-a-dolgozo-is-legyen-strategiai-partner-20150107.html

Újabb hat stratégiai partnerrel szerződött a magyar kormány, ezek közül négy vállalkozásnál a vegyipari szakszervezet képviseli a munkavállalókat. A VDSZ mára egymaga a stratégiai partnerek közel felénél felel a dolgozók érdekképviseletéért, ezért összefoglalta a munkavállalók elvárásait a partnerséggel kapcsolatban.

A hullakotró garantáltan leszed a szalagról

http://index.hu/video/2015/01/06/markushegyi_banya_bezarasa/

Vége a bányászlétnek, bezárt Márkushegyen az utolsó mélyművelésű szénbányánk is. Nincs több műszak, akik maradnak, már csak az értékeket mentik.

Magyar fuvar német minimálbérrel?

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magyar-fuvar-nemet-minimalberrel-589246

Idén január 1-től minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németországban munkát végez. Vonatkozik ez a magyar kamionosokra is, akik áthajtanak az országon.

Átvizsgálják a nyugdíjakat – Sokakat érhet meglepetés

http://valasz.hu/uzlet/atvizsgaljak-a-nyugdijakat-sokakat-erhet-meglepetes-108181

Első körben az 1955 és 1959 között születetteket, közel 400 ezer embert vettek elő a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok. Sok embert érhet meglepetés!

Több ezer cégnél hiába várják a fizetést

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tobb-ezer-cegnel-hiaba-varjak-a-fizetest/

A vállalati bankszámla tulajdonosok nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban – azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre – a törvénynek megfelelően zárolták a bankok.

Táppénz: szigorúbb szabályok 2015-re

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tappenz-szigorubb-szabalyok-2015-re/

Előfordul, hogy a munkavállalók a rendes szabadság helyett táppénzen töltött idővel próbálnak elsősorban anyagi előnyt kovácsolni maguknak. Magyarán: orvosi papírokkal betegséget szimulálnak, miközben fusiznak, vagy épp csak lábat lógatnak. De az is előfordulhat, hogy egy cégvezető így próbálja meg megúszni a járulékfizetést saját vállalkozásában. Csakhogy a táppénz jogszerűségét nemcsak a munkáltató, hanem az állam is ellenőrizheti, a táppénzcsalókat akár két év börtönre is ítélheti.

Nyilvános az idei munkaügyi ellenőrzési terv

http://minap.hu//cikkek/nyilvanos-az-idei-munkaugyi-ellenorzesi-terv

Ezek alapján 2015. márciusában és áprilisában a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a kitűzött feladatuk a munkaügyi ellenőröknek.

Közmunkáscsodával verjük Európát

http://index.hu/chart/2015/01/07/kozmunkasokkal_verjuk_europat/

Tavaly novemberi munkanélküliség-statisztikákat közölt az Eurostat. Jól látszik, hogy Magyarország ebben a versenyben nagyon jól áll – természetesen a tartós eredmények tekintetében igencsak vitatható közmunkának köszönhetően. Az uniós statisztikusok külön ki is emelik, hogy a munkanélküliség 2013 és 2014 novembere között Görögországban, Spanyolországban és Magyarországon esett a legnagyobbat.

KÖZÉLET

A Miniszterelnökség szerint nem okoz fennakadást a költözés

http://www.stop.hu/belfold/a-miniszterelnokseg-szerint-nem-okoz-fennakadast-a-koltozes/1289449/

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság Kecskemétre költözése nem okoz semmilyen fennakadást a munkavégzésben, a vidékfejlesztési program tervezésében, a véglegesítéshez szükséges rendszeres brüsszeli egyeztetésekben.

Habony Árpádról adott ki közleményt a Miniszterelnökség

http://valasz.hu/itthon/habony-arpadrol-adott-ki-kozlemenyt-a-miniszterelnokseg-108223

Több politikus is gyakran a Parlamentben hallgatja meg Habony Árpád tanácsait, ezért van neki állandó belépője a Házba – közölte a Miniszterelnökség szerdán.

EGYÉB

Változások jönnek a szemétszállításban

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtozasok_jonnek_a_szemetszallitasban.591705.html

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk