Cikkajánló – 2015. január 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Érdekegyeztetést sürget a kormánnyal a Vasas szakszervezet

http://www.mon.hu/erdekegyeztetest-surget-a-kormannyal-a-vasas-szakszervezet/2735075?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöksége abban az állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg, és amelyet a szakszervezeti tömörülés szerdán az MTI-hez is eljuttatott.

________________

http://www.hirado.hu/2015/01/07/erdekegyeztetest-surget-a-vasas/?source=hirkereso

Ne csak a munkáltató, hanem a dolgozó is legyen stratégiai partner!

http://www.hrportal.hu/hr/ne-csak-a-munkaltato-hanem-a-dolgozo-is-legyen-strategiai-partner-20150107.html

Újabb hat stratégiai partnerrel szerződött a magyar kormány, ezek közül négy vállalkozásnál a vegyipari szakszervezet képviseli a munkavállalókat. A VDSZ mára egymaga a stratégiai partnerek közel felénél felel a dolgozók érdekképviseletéért, ezért összefoglalta a munkavállalók elvárásait a partnerséggel kapcsolatban.

A hullakotró garantáltan leszed a szalagról

http://index.hu/video/2015/01/06/markushegyi_banya_bezarasa/

Vége a bányászlétnek, bezárt Márkushegyen az utolsó mélyművelésű szénbányánk is. Nincs több műszak, akik maradnak, már csak az értékeket mentik.

Magyar fuvar német minimálbérrel?

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magyar-fuvar-nemet-minimalberrel-589246

Idén január 1-től minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németországban munkát végez. Vonatkozik ez a magyar kamionosokra is, akik áthajtanak az országon.

Átvizsgálják a nyugdíjakat – Sokakat érhet meglepetés

http://valasz.hu/uzlet/atvizsgaljak-a-nyugdijakat-sokakat-erhet-meglepetes-108181

Első körben az 1955 és 1959 között születetteket, közel 400 ezer embert vettek elő a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok. Sok embert érhet meglepetés!

Több ezer cégnél hiába várják a fizetést

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tobb-ezer-cegnel-hiaba-varjak-a-fizetest/

A vállalati bankszámla tulajdonosok nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban – azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre – a törvénynek megfelelően zárolták a bankok.

Táppénz: szigorúbb szabályok 2015-re

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tappenz-szigorubb-szabalyok-2015-re/

Előfordul, hogy a munkavállalók a rendes szabadság helyett táppénzen töltött idővel próbálnak elsősorban anyagi előnyt kovácsolni maguknak. Magyarán: orvosi papírokkal betegséget szimulálnak, miközben fusiznak, vagy épp csak lábat lógatnak. De az is előfordulhat, hogy egy cégvezető így próbálja meg megúszni a járulékfizetést saját vállalkozásában. Csakhogy a táppénz jogszerűségét nemcsak a munkáltató, hanem az állam is ellenőrizheti, a táppénzcsalókat akár két év börtönre is ítélheti.

Nyilvános az idei munkaügyi ellenőrzési terv

http://minap.hu//cikkek/nyilvanos-az-idei-munkaugyi-ellenorzesi-terv

Ezek alapján 2015. márciusában és áprilisában a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a kitűzött feladatuk a munkaügyi ellenőröknek.

Közmunkáscsodával verjük Európát

http://index.hu/chart/2015/01/07/kozmunkasokkal_verjuk_europat/

Tavaly novemberi munkanélküliség-statisztikákat közölt az Eurostat. Jól látszik, hogy Magyarország ebben a versenyben nagyon jól áll – természetesen a tartós eredmények tekintetében igencsak vitatható közmunkának köszönhetően. Az uniós statisztikusok külön ki is emelik, hogy a munkanélküliség 2013 és 2014 novembere között Görögországban, Spanyolországban és Magyarországon esett a legnagyobbat.

KÖZÉLET

A Miniszterelnökség szerint nem okoz fennakadást a költözés

http://www.stop.hu/belfold/a-miniszterelnokseg-szerint-nem-okoz-fennakadast-a-koltozes/1289449/

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság Kecskemétre költözése nem okoz semmilyen fennakadást a munkavégzésben, a vidékfejlesztési program tervezésében, a véglegesítéshez szükséges rendszeres brüsszeli egyeztetésekben.

Habony Árpádról adott ki közleményt a Miniszterelnökség

http://valasz.hu/itthon/habony-arpadrol-adott-ki-kozlemenyt-a-miniszterelnokseg-108223

Több politikus is gyakran a Parlamentben hallgatja meg Habony Árpád tanácsait, ezért van neki állandó belépője a Házba – közölte a Miniszterelnökség szerdán.

EGYÉB

Változások jönnek a szemétszállításban

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtozasok_jonnek_a_szemetszallitasban.591705.html

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,