Cikkajánló – 2015. január 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Éves számvetés a szakszervezet vezetőkkel a Klubrádió, Szolidarítás.hu műsorában

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-145855.mp3

/ 5. perc 5. mp-től/

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-152854.mp3

/folytatás : 3.perc 44. mp-től/

Kuti László, Pataky Péter, Székely Tamás és Varga László a műsor vendégei.

18 hónap rettenet vár a munkanélküliekre

http://www.origo.hu/gazdasag/20150106-18-honap-rettenet-var-a-munkanelkuliekre.html

Egy magyar munkanélküli átlagosan 18 hónapig nem talál magának új állást – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 2014. szeptember–novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezer fővel csökkent, 321 ezerre, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklődött.

Az utolsó mankót is kirúgja a kormány a Tesco alól

http://hvg.hu/kkv/20150106_Az_utolso_mankot_is_kirugja_a_kormany_a_T?s=hk

Az NGM pontosította a vasárnapi nyitva tartás tilalmát. Kiderült: a vasárnapi házhoz szállítást is betiltja a kormány, így a G-Roby és a Tesco kiskapuja bezárult.

„Megint a jövőt akarják megállítani.” Téma: a vasárnapi nyitva tartás

http://www.atv.hu/videok/video-20150106-dav

Dávid Ferenc az Egyenes Beszéd c. műsor vendége.

Határon átnyúló munkaügyi jogviták – a joghatóság kérdése

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/hataron-atnyulo-munkaugyi-jogvitak-a-joghatosag-kerdese

A globalizáció és kísérőjelenségei a munkajog világát sem kímélik. A transznacionális vállalatok megjelenésével, illetve a külföldi szolgáltatásnyújtás lehetőségeinek exponenciális kiszélesedésével a munkaügyi jogviták is (legalábbis részben) kilépnek a nemzeti keretek közül.

A munkaalapú társadalom ötlete kukába való

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2015/01/07/illiberalis_vs_liberalis/

Mátyás László a CEU professzora:

Az illiberalizmus gondolatvilága a mai magyar gazdaságpolitika számos elemében fellelhető és látszólag hihető és csábító alternatívát kínál a jól bejáratott, nyugatos – nevezzük liberális – gazdaságpolitikával szemben. Ebben a rövid írásban szeretnénk azonban rávilágítani arra, hogy ez a megközelítés jobb esetben is féligazságokra épül, és kicsit hasonlatos a – bár kellemes, de sehová se vezető – végletekig leegyszerűsítő kocsmai viták érveléséhez. Nézzünk erre néhány példát!

Magyar fuvar német minimálbérrel?

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magyar-fuvar-nemet-minimalberrel-589246

Idén január 1-től minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németországban munkát végez. Vonatkozik ez a magyar kamionosokra is, akik áthajtanak az országon.

A kormány újabb munkahelyeket veszélyeztet az ital-nagykereskedelem kivéreztetésével

http://www.stop.hu/belfold/a-kormany-ujabb-munkahelyeket-veszelyeztet-az-ital-nagykereskedelem-kivereztetesevel/1289206/

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az “oligarchabarát maffiakormány” az ital-nagykereskedők 95 százalékának “kivéreztetésével” újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Kedvezőek a foglalkoztatási adatok, de továbbra is jelentős a közmunkaprogram hatása

http://www.stop.hu/belfold/kedvezoek-a-foglalkoztatasi-adatok-de-tovabbra-is-jelentos-a-kozmunkaprogram-hatasa/1289179/

Jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember-novemberben az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az augusztus-októberben mért adatokhoz képest nőtt – hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatoka.

KÖZÉLET

Vidékfejlesztési államtitkárság: a dolgozók fele nem költözött Kecskemétre

http://www.atv.hu/belfold/20150107-a-videkfejlesztesi-allamtitkarsag-mar-kecskemeten-van-a-dolgozok-fele-nem-koltozott-oda/hirkereso

Január 5-én megindult a munka a Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárságon, a 110 fős létszámból 64-en kezdtek el dolgozni, ám folyamatosan érkeznek az új munkatársak – írja a szerdai Népszabadság.

GAZDASÁG

Budaörs bosszút áll az útdíj miatt, nem fizetik az M1-M7 világítását

http://hvg.hu/itthon/20150106_Budaors_bosszut_all_az_utdij_miatt_nem_fi?s=hk

Budaörs nem fizeti tovább az M1-M7-es bevezető szakaszán a villanyszámlát az útdíj bevezetése miatt – jelentette be a város független polgármestere, Wittinghoff Tamás.

Eladja valakinek a magyar üzleteit a Tesco?

http://444.hu/2015/01/06/eladja-valakinek-a-magyar-uzleteit-a-tesco/

Bajok vannak a brit Tesconál, nem jön a profit az elvárt ütemben és volt egy nagy könyvelési botrány is, szóval el kell adni részlegeket, írja a Reuters. Az európai részlegei együttesen 3-4 milliárd fontot érhetnek, Magyarországon Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban vannak jelen.

Jön a tömegnyomor szombatonként

http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/tavasszal_jon_a_tomegnyomor_szombatonkent/

Nem kell kétségbe esni, a cégek kicselezik a vasárnapi zárva tartást, vásárolhatunk majd vasárnap is, csak nem mehetünk majd be ugyanabba a Tescóba, Auchanba, amibe eddig. Helyettük majd kicsit talán drágábban jön a házhoz szállítás, a szombati tömegnyomor, de mondjuk áremelések nem valószínűek. A cégek pedig elkezdtek gőzerővel dolgozni azon, hogy hogyan alakulhatnak át olyan franchise-lánccá, amit nem szívat hülyére törvény, és vasárnap is nyitva lehetnek.

EGYÉB

Komoly változás jött a cafeteriában

http://www.napi.hu/ado/komoly_valtozas_jott_a_cafeteriaban.591713.html

Nem csak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatóknak, hanem január 1-jétől a lakáshitel támogatás megvalósítását szabályozó NGM-rendelet is módosult.

Nem jogosít az összes tb-ellátásra a gyes. Itt van a Kúria ítélete

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nem_jogosit_az_osszes_tbellatasra_a_gyesItt_RZ0OK2.aspx#rss

A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak, a gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak – állapította meg ítéletében a Kúria.

Az útdíjrendszer 13 legnagyobb szívatása

http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/az_utdijrendszer_13_legnagyobb_szivatasa/

Mivel az új útdíjrendszerhez tartozó térképeket csupán két nappal a bevezetés előtt hozta nyilvánosságra a kormány, még most is sokan emésztik a rendszer különlegességeit. Habár a kormányzati kommunikáció a megyei matricák előnyeit hangsúlyozza, bekerült az intézkedések közé néhány olyan elem, amelyet az egyszeri autós simán tekinthet szívatásnak. Nem is egy ilyen kellemetlenséget találtunk.

Itt az első fizetős szombat a parkolásban

http://2.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/150107/itt-az-elso-fizetos-szombat-parkolasban

Január 10-én szombaton munkanap lesz, ezért parkoláskor az övezeteken belül várakozási díjat kell fizetni! 2015-ben további két szombaton – augusztus 8-án és december 12-én – is munkanap lesz – tájékoztat az önkormányzat.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az