Cikkajánló – 2015. január 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Éves számvetés a szakszervezet vezetőkkel a Klubrádió, Szolidarítás.hu műsorában

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-145855.mp3

/ 5. perc 5. mp-től/

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-152854.mp3

/folytatás : 3.perc 44. mp-től/

Kuti László, Pataky Péter, Székely Tamás és Varga László a műsor vendégei.

18 hónap rettenet vár a munkanélküliekre

http://www.origo.hu/gazdasag/20150106-18-honap-rettenet-var-a-munkanelkuliekre.html

Egy magyar munkanélküli átlagosan 18 hónapig nem talál magának új állást – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 2014. szeptember–novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezer fővel csökkent, 321 ezerre, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklődött.

Az utolsó mankót is kirúgja a kormány a Tesco alól

http://hvg.hu/kkv/20150106_Az_utolso_mankot_is_kirugja_a_kormany_a_T?s=hk

Az NGM pontosította a vasárnapi nyitva tartás tilalmát. Kiderült: a vasárnapi házhoz szállítást is betiltja a kormány, így a G-Roby és a Tesco kiskapuja bezárult.

„Megint a jövőt akarják megállítani.” Téma: a vasárnapi nyitva tartás

http://www.atv.hu/videok/video-20150106-dav

Dávid Ferenc az Egyenes Beszéd c. műsor vendége.

Határon átnyúló munkaügyi jogviták – a joghatóság kérdése

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/hataron-atnyulo-munkaugyi-jogvitak-a-joghatosag-kerdese

A globalizáció és kísérőjelenségei a munkajog világát sem kímélik. A transznacionális vállalatok megjelenésével, illetve a külföldi szolgáltatásnyújtás lehetőségeinek exponenciális kiszélesedésével a munkaügyi jogviták is (legalábbis részben) kilépnek a nemzeti keretek közül.

A munkaalapú társadalom ötlete kukába való

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2015/01/07/illiberalis_vs_liberalis/

Mátyás László a CEU professzora:

Az illiberalizmus gondolatvilága a mai magyar gazdaságpolitika számos elemében fellelhető és látszólag hihető és csábító alternatívát kínál a jól bejáratott, nyugatos – nevezzük liberális – gazdaságpolitikával szemben. Ebben a rövid írásban szeretnénk azonban rávilágítani arra, hogy ez a megközelítés jobb esetben is féligazságokra épül, és kicsit hasonlatos a – bár kellemes, de sehová se vezető – végletekig leegyszerűsítő kocsmai viták érveléséhez. Nézzünk erre néhány példát!

Magyar fuvar német minimálbérrel?

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magyar-fuvar-nemet-minimalberrel-589246

Idén január 1-től minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németországban munkát végez. Vonatkozik ez a magyar kamionosokra is, akik áthajtanak az országon.

A kormány újabb munkahelyeket veszélyeztet az ital-nagykereskedelem kivéreztetésével

http://www.stop.hu/belfold/a-kormany-ujabb-munkahelyeket-veszelyeztet-az-ital-nagykereskedelem-kivereztetesevel/1289206/

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az “oligarchabarát maffiakormány” az ital-nagykereskedők 95 százalékának “kivéreztetésével” újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Kedvezőek a foglalkoztatási adatok, de továbbra is jelentős a közmunkaprogram hatása

http://www.stop.hu/belfold/kedvezoek-a-foglalkoztatasi-adatok-de-tovabbra-is-jelentos-a-kozmunkaprogram-hatasa/1289179/

Jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember-novemberben az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az augusztus-októberben mért adatokhoz képest nőtt – hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatoka.

KÖZÉLET

Vidékfejlesztési államtitkárság: a dolgozók fele nem költözött Kecskemétre

http://www.atv.hu/belfold/20150107-a-videkfejlesztesi-allamtitkarsag-mar-kecskemeten-van-a-dolgozok-fele-nem-koltozott-oda/hirkereso

Január 5-én megindult a munka a Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárságon, a 110 fős létszámból 64-en kezdtek el dolgozni, ám folyamatosan érkeznek az új munkatársak – írja a szerdai Népszabadság.

GAZDASÁG

Budaörs bosszút áll az útdíj miatt, nem fizetik az M1-M7 világítását

http://hvg.hu/itthon/20150106_Budaors_bosszut_all_az_utdij_miatt_nem_fi?s=hk

Budaörs nem fizeti tovább az M1-M7-es bevezető szakaszán a villanyszámlát az útdíj bevezetése miatt – jelentette be a város független polgármestere, Wittinghoff Tamás.

Eladja valakinek a magyar üzleteit a Tesco?

http://444.hu/2015/01/06/eladja-valakinek-a-magyar-uzleteit-a-tesco/

Bajok vannak a brit Tesconál, nem jön a profit az elvárt ütemben és volt egy nagy könyvelési botrány is, szóval el kell adni részlegeket, írja a Reuters. Az európai részlegei együttesen 3-4 milliárd fontot érhetnek, Magyarországon Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban vannak jelen.

Jön a tömegnyomor szombatonként

http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/tavasszal_jon_a_tomegnyomor_szombatonkent/

Nem kell kétségbe esni, a cégek kicselezik a vasárnapi zárva tartást, vásárolhatunk majd vasárnap is, csak nem mehetünk majd be ugyanabba a Tescóba, Auchanba, amibe eddig. Helyettük majd kicsit talán drágábban jön a házhoz szállítás, a szombati tömegnyomor, de mondjuk áremelések nem valószínűek. A cégek pedig elkezdtek gőzerővel dolgozni azon, hogy hogyan alakulhatnak át olyan franchise-lánccá, amit nem szívat hülyére törvény, és vasárnap is nyitva lehetnek.

EGYÉB

Komoly változás jött a cafeteriában

http://www.napi.hu/ado/komoly_valtozas_jott_a_cafeteriaban.591713.html

Nem csak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatóknak, hanem január 1-jétől a lakáshitel támogatás megvalósítását szabályozó NGM-rendelet is módosult.

Nem jogosít az összes tb-ellátásra a gyes. Itt van a Kúria ítélete

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nem_jogosit_az_osszes_tbellatasra_a_gyesItt_RZ0OK2.aspx#rss

A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak, a gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak – állapította meg ítéletében a Kúria.

Az útdíjrendszer 13 legnagyobb szívatása

http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/az_utdijrendszer_13_legnagyobb_szivatasa/

Mivel az új útdíjrendszerhez tartozó térképeket csupán két nappal a bevezetés előtt hozta nyilvánosságra a kormány, még most is sokan emésztik a rendszer különlegességeit. Habár a kormányzati kommunikáció a megyei matricák előnyeit hangsúlyozza, bekerült az intézkedések közé néhány olyan elem, amelyet az egyszeri autós simán tekinthet szívatásnak. Nem is egy ilyen kellemetlenséget találtunk.

Itt az első fizetős szombat a parkolásban

http://2.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/150107/itt-az-elso-fizetos-szombat-parkolasban

Január 10-én szombaton munkanap lesz, ezért parkoláskor az övezeteken belül várakozási díjat kell fizetni! 2015-ben további két szombaton – augusztus 8-án és december 12-én – is munkanap lesz – tájékoztat az önkormányzat.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós