Cikkajánló – 2015. január 6.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Elkaszálta a Honsát az Egyenlő Bánásmód Hatóság

http://www.pécsistop.hu/regio/elkaszalta-a-honsat-az-egyenlo-banasmod-hatosag/1288841/

Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a pécsi Honsa – áll az ilyen ügyekre szakosodott hatóság határozatában. A cég szakszervezeti vezetőket rúgott ki egy éve, majd – most már a hatóság szerint is – elkezdte kiléptetni a tagokat. Egyelőre egymilliós bírság a jutalom.

Lesznek-e elbocsátások? – Változni fog a szakképzés képzési rendszere

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/lesznek-e-elbocsatasok-valtozni-fog-a-szakkepzes-kepzesi-rendszere-441540

Idén a szakképző intézmények átkerülnek a Kliktől a gazdasági tárcához, de ez a kormányzat szerint nem jár pedagógus elbocsátásokkal. Egyes területeken azonban más lehet a létszám, mivel szakmánként változhatnak a tanulói létszámok.

Megéri fogyatékosokat foglalkoztatni

http://magyarhirlap.hu/cikk/13713/Megeri_fogyatekosokat_foglalkoztatni

Nem csak üzletileg éri meg fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni, ez társadalmi felelősség is. A kormány célja, hogy ezek az emberek a nyílt munkaerőpiacon helyezkedjenek el, pozitív és negatív ösztönzéssel igyekszik rábírni a vállalkozásokat az alkalmazásukra, és 2016-tól differenciálná a támogatási rendszert.

Közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés: minden esetben jogszerű?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kozos-megegyezeses-munkaviszony-megszuntetes-minden-esetben-jogszeru/

A közös megegyezés a munkaviszony megszüntetésével járó jogi kockázatok csökkentésének a legjobb módja. azonban előfordul, hogy egy-egy munkáltató túl messzire megy annak érdekében, hogy az eltávolítani kívánt munkavállalót rábírja a közös megegyezés aláírására. Minden esetben jogszerű a közös megegyezés, vagy ugyanúgy peres eljárás lehet a vége, mint a felmondásnak?

Közigazgatási és munkaügyi perek gyakorlata – Vizsgálati eredmények – Elkezdődtek az új Pp. kodifikációjával kapcsolatos munkálatok

http://www.jogiforum.hu/hirek/33044

Elkezdődtek az új Polgári Perrendtartás kodifikációjával kapcsolatos munkálatok. A kodifikációban az Országos Bírósági Hivatal is részt vesz annak érdekében, hogy a bíróságokat érintően az OBH elnökének stratégiai céljaiban megfogalmazott elvek érvényesülését elősegítő javaslatokat a jogalkotás felé közvetíthesse.

KÖZÉLET

Mindenható lesz az Oktatási Hivatal

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/mindenhato-lesz-az-oktatasi-hivatal-441508

Nemcsak a Kliktől, a kormányhivataloktól és az Oktatáskutató Intézettől vesz át feladatokat az Oktatási Hivatal, de várhatóan hamarosan magába olvasztja az oktatási szolgáltatásokat fejlesztő és üzemeltető Educatio Kft.-t is, így az ágazat eddigi legnagyobb háttérintézménye jöhet létre – értesült a Magyar Nemzet.

 

EGYÉB

Januárban az utcán lehet a rendőrség új csodafegyvere

http://vs.hu/kozelet/osszes/januarban-az-utcan-lehet-a-rendorseg-uj-csodafegyvere-0105?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Mindent látnak az új traffipaxok, legyen szó szabálytalan sávváltásról vagy kihangosító nélküli mobilozásról.

Mennyiből jön ki egy tüntetés? Íme egy elszámolás

http://hvg.hu/itthon/20150105_Mennyibol_jon_ki_egy_tuntetes_Ime_egy_els?s=hk

Több mint kétmillió forintot gyűjtött össze január 2-i tüntetésére az Operánál a MostMi civil csoport, amelyből a közzétett elszámolás szerint 374 ezer meg is maradt a következő tüntetésre.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az