Cikkajánló – 2015. január 5.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nyomásgyakorlást ígérnek a szakszervezetek

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nyomasgyakorlast-igernek-a-szakszervezetek

Akár már januárban újra tüntethetnek a szakszervezetek. A legnagyobb tömörülés, az MSZOSZ elnöke azt mondta, azért vonulnak utcára, mert így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra. Népszavazást is kezdeményeznek azért, hogy a legkisebb nettó jövedelem ne lehessen alacsonyabb a létminimumnál.

Hidegzuhannyal nyitják az évet Oroszlányban, 270 dolgozót küld el az erőmű

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/hidegzuhannyal-nyitjak-az-evet-oroszlanyban-270-dolgozot-kuld-el-az-eromu-93179

Pedig a kormány két éve azt ígérte, hogy megnyugtatóan rendezi az erőműben dolgozó 800 ember sorsát. Most 270-et küldenek el, nemsokára újabb 150-et építhetnek le.

Megjelent a közfoglalkoztatotti bér és a szociális segély új összege

http://vs.hu/gazdasag/osszes/megjelent-a-kozfoglalkoztatotti-ber-es-a-szocialis-segely-uj-osszege-1231?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint 2015. január 1-jétől havibér esetén bruttó 79 155 forint, hetibér esetén 18 200 forint, napibér alkalmazása esetén 3639 forint a közfoglalkoztatási bér. Idén a teljes havi összeg 77 300 forint volt, tehát a bruttó bér nem egész 2 ezer forinttal növekszik.

Sárba taposták a legnagyobb munkaadót – ezért nehéz Magyarországon vállalkozni

http://privatbankar.hu/kkv/sarba-tapostak-a-legnagyobb-munkaadot-ezert-nehez-magyarorszagon-vallalkozni-276327

A jogbiztonság és a társadalmi párbeszéd hiánya jelenti a legnagyobb kockázatot a gazdaság és a vállalkozások számára Magyarországon Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint. A növekedési hitelprogramot és a felsőoktatás irányváltását jónak tartja a főtitkár.

Etikai kódexet kell készíteniük a pedagógusoknak

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/12782-etikai-kodexet-kell-kesziteniuk-a-pedagogusoknak

Egyértelművé válik a közösségi szolgálat elvégzésének végső határideje, kötelező lesz az etikai kódex elkészítése a pedagógusoknak, bővül az Oktatási Hivatal feladatköre – többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény január 1-én életbe lépő módosítása.

A vagyonvédelmi rezsióradíj minimuma 1929 forint lesz jövőre

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/12772-a-vagyonvedelmi-rezsioradij-minimuma-1929-forint-lesz-jovore

A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányrendelet módosítja az óradíjról szóló egyeztetések menetét is. Eszerint a szakminiszter legkésőbb minden év április 1-jéig lezárja az egyeztetési eljárást az adott évre megállapított rezsióradíjról a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával és a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottsággal (MBÁPB).

Mennyi is az az orbáni harminc százalék?

http://nol.hu/belfold/mennyi-lesz-orban-30-szazaleka-1507357

A miniszterelnök az egyenruhásoknak harmincszázalékos fizetésemelést ígért, de a szakszervezetek szerint ez a gyakorlatban jóval kisebb is lehet. Attól tartanak, hogy a legkevesebbet kereső tiszthelyettesek ezúttal sem járnak jól.

Így vállalhat alkalmi munkát munkaviszony mellett

http://adozona.hu/munkajog/Igy_vallalhat_alkalmi_munkat_munkaviszony_m_NEC7Z6.aspx#rss

Vállalhat-e alkalmi munkát az, akinek van nyolcórás munkaviszonya is egy cégnél, és milyen adófizetési szabályok vonatkoznak rá? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária és Surányi Erzsébet szakértőink válaszoltak.

Ezt a munkát imádná: akik csinálják, 15-30 ingyen terméket kapnak naponta

http://hvg.hu/tudomany/20150102_ezt_a_munkat_imadna_amazon?s=hk

Az Amazon hivatalos terméktesztelői közé csak nagyon kevesen kerülhetnek be. Akinek sikerül, az több száz terméket is kap havonta, amelyről véleményt kell írnia. A termék az övé marad, cserébe csak véleményt kell írnia róla.

Túlóra, hétvégi munka, kevés szabadság – így dolgozik a magyar

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tulora_hetvegi_munka_keves_szabadsag_igy_dolgozik_a_magyar.591179.html

Amíg az EU-ban folyamatosan csökken, hazánkban nő azoknak a száma, akik rendszeresen dolgoznak az esti órákban, hétvégén vagy éjszakai műszakban – derül ki a KSH friss összefoglalójából. A munkánkkal elégedettebbek vagyunk, mint a szabadidőnk mennyiségével.

Megszűnt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/12781-megszunt-a-nemzeti-munkaugyi-hivatal

Az év utolsó napján jogutód nélkül megszűnik a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH), amelynek megmaradó feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szervezeti egységei veszik át. A hivatal megszüntetése évi egymilliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésben.

Óriási tömeg élt közmunkából 2014-ben Magyarországon

http://hvg.hu/gazdasag/20150101_Oriasi_tomeg_elt_kozmunkabol_2014ben_Mag#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

364 ezren vettek részt tavaly november végéig a közfoglalkoztatási programban. 2013-ban és 2014-ben a közfoglalkoztatottak 11-13 százaléka tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a közfoglalkoztatás befejezését követő 180. napig.

Béremelést követelnek a közmunkások

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/beremelest_kovetelnek_a_kozmunkasok.591589.html

Azonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet, amelynek célja az is, hogy a közmunkások a későbbiekben a minimálbért kaphassák kézhez.

Zavart okoztak a nyugdíjváltozások

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Zavart_okoztak_a_nyugdijvaltozasok_JBZRN2#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Sokan félreértették a 2015. évi nyugdíjváltozásokat: azt gondolva, hogy a korkedvezményes nyugdíjlehetőség megszüntetése a korhatár előtti ellátás eltörlését is jelenti. Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk egy ilyen olvasói kérdést tisztázott.

Nyugdíjra spórolt? – erre a változásra figyeljen

http://www.napi.hu/ado/nyugdijra_sporolt_erre_a_valtozasra_figyeljen.591385.html

Az óévben elfogadott adótörvények az élet- és nyugdíjbitosztási szabályokat is módosítják 2017-től – ezekre ideje felkészülni. Januártól változik a cafeteria adóztatása, viszont nem nő a családi adókedvezmény – a két gyermekeseknek még egy évig türelemmel kell lenniük.

KÖZÉLET

Megalakulása óta kilencvenhét törvényt fogadott el a parlament

http://www.vg.hu/kozelet/megalakulasa-ota-kilencvenhet-torvenyt-fogadott-el-a-parlament-441431

Csaknem száz törvényt fogadott el 2014. májusi megalakulása óta az Országgyűlés

Megváltoztathatja a Fidesz a tüntetésekről szóló törvényt

http://www.vg.hu/kozelet/politika/megvaltoztathatja-a-fidesz-a-tuntetesekrol-szolo-torvenyt-441380

Az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése estén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni a gyülekezési törvényen Gulyás Gergely , az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke szerint.

GAZDASÁG

Csökkentett húsáfa: a gazdaság kifehéredését várják

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/csokkentett-husafa-a-gazdasag-kifeheredeset-varjak-1265988

A gazdaság kifehéredését remélik a szakmai szervezetek a húsáfa csökkentésétől. Január elsejétől a feldolgozóknak 27 helyett 5 százalék áfát kell fizetni a juh-, marha- és kecskehús után. Az intézkedés a fogyasztói árakat nem érinti, azok után továbbra is 27 százalék forgalmi adót kell fizetni.

Ütemet téveszt a magyar gazdaság

http://nol.hu/gazdasag/utemet-teveszt-a-gazdasag-1507431

Kivételes és jó ideig megismételhetetlen évet zárt a magyar gazdaság – ebben egyezik az elemzők és a gazdaságkutatók véleménye. Mára a kormány felől érkező, a közeljövő kottájából négy százalék feletti GDP-bővülést kiéneklő szirénhangok is elhalkultak. Az idén 2-2,5 százalék közé fékezünk, és visszaállunk a sor végére a régióban.

Az állam többet kér a maga fenntartására

http://hvg.hu/gazdasag/20141030_2015_os_koltsegvetes

Magára jóval többet, oktatásra kevesebbet költ az állam jövőre. Lázár gigaminisztériuma óriási pénzzel játszik. A jövedelempótló támogatásból élők negyedét, pár tízezer embert jövőre közmunkára kényszerítik, a segélyek egy részét az önkormányzatok fogják elbírálni. Az önkormányzatokat arra bátorítja a kormány, hogy találjanak ki helyi adókat. Hogyan harcol az adócsalókkal a NAV, ha csökkentik a büdzséjét?

Igazi nagyágyúk léptek le, de csak könnyűsúlyúak jöttek

http://hvg.hu/kkv/20141229_Igazi_nagyagyuk_leptek_le_a_magyar_piacro

Nagy volt a jövés-menés idén a magyarországi cégek világában. Amellett, hogy még soha nem töröltek annyi itt bejegyzett vállalkozást, mint 2014-ben, sok külföldi társaság is menekülőre fogta. A legnagyobb távozók között volt a Nokia, a Lukoil, a Samsung, az E.ON, de több nagy bank tulajdonosa is lefalcolt. Persze jöttek is új próbálkozók, de igazi nagyágyúnak csak az indiai Apollo abroncsgyár számít.

Áder aláírta a vasárnapi zárva tartást

http://nol.hu/gazdasag/ader-alairta-a-vasarnapi-zarvatartast-1507009

Áder egy nappal karácsony előtt aláírta a vasárnapi bezárást. Márciustól vége a vasárnapi nagybevásárlásnak és az éjjel-nappalos közérteknek.

Kétmilliárdos kormányzati ajándék, leginkább katolikusoknak

http://nol.hu/belfold/katolikusokra-szabott-palyazat-1507617

Bőséges karácsonyi ajándékkal lepte meg az egyházakat a kormány: Az egyházak köznevelési feladatainak támogatása című pályázat kétmilliárd forintnyi, javarészt uniós forrást nyit meg, leginkább a katolikus iskolafenntartók előtt. A pályázati kiírást az állam december 23-án töltötte fel, és 31-ig adott határidőt a társadalmi egyeztetésre – tájékoztatta lapunkat Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatój

Csányira várnak a húsüzemek

http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/csanyira-varnak-a-husuzemek-441252

Már csak egy teljes üzleti évet kell „fél lábon állva” kibírniuk az ország kombinátszerűen működő húsipari vállalatainak, amelyeknél többen arra számítanak, hogy a mohácsi nagy vágóhíd 2016-os beindulása után már csak a készítménygyártásra koncentrálhatnak.

Átírták az szja-szabályokat: íme a változások január 1-től

http://hvg.hu/gazdasag/20141230_Atirtak_az_szjaszabalyokat_ime_a_valtoza?s=hk

Januártól változik a magánszemélyek adózása, így módosul a személyi jövedelemadó (szja), a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályozása.

EGYÉB

Segítség az autósoknak-térképek a megyei matricákhoz

http://nit.hu/index.php/2014-02-27-11-34-43/egyeb-hirek/216-segitseg-az-autosoknak-terkepek-a-megyei-matricakhoz

Az új rendszerben segítenek eligazodni a megyei térképek, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, illetve a nemzetiutdij.hu és az utinform.hu weboldalakon.

Így szállhatsz csak fel a vonatra és a buszra: ismered a szabályt?

http://www.femina.hu/utazas/utazas_feltetelei_buszon_vonaton

Az utazásnak komoly feltételei vannak, még ha sokan nem is tartják be őket. Te tudsz róluk?

Hat súlyos hiba a közösségi oldalakon, amely tönkreteheti karrierünket

http://computerworld.hu/cio/hat-sulyos-hiba-a-kozossegi-oldalakon-amelyek-tonkretehetik-karrierunket.html

Pusztán azzal, hogy nem posztolunk magunkról illuminált állapotban készült selfie-ket, még nincsen feltétlenül rendben online közösségi jelenlétünk. Számos más hibát is elkövethetünk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a