Cikkajánló – 2014. december 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

MSZOSZ: a korkedvezmény a bértárgyalások legkritikusabb kérdése

http://www.hirado.hu/2014/12/16/mszosz-a-korkedvezmeny-a-bertargyalasok-legkritikusabb-kerdese/?source=hirkereso

“A helyzet nem lett könnyebb. A kormány nagyjából elhajtotta a követeléseinket” – mondta a keddi tárgyalások után Pataky Péter elnök.

Jövőre már csak a kicsik kereskedhetnek vasárnap

http://www.napigazdasag.hu/cikk/31375/

A vasárnapi pihenőnap bevezetéséről döntött tegnap az országgyűlés, így a jövő év március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

Kik lehetnek a vasárnapi zárva tartás nyertesei?

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/kik-lehetnek-a-vasarnapi-zarva-tartas-nyertesei-440831

Megszavazta a parlament a vasárnapi nyitva tartásról szóló jogszabályt, így néhány kivételtől eltekintve zárva lesznek az üzletek. A változásokkal az online kereskedők járnak jól, de megsínyli például az új szabályozást a turisztikai ágazat is.

PSZ közleménye a 2014. november 22-i tüntetés petíciójával kapcsolatos kormányzati intézkedésekről

http://www.pedagogusok.hu/node/1028

A 2014. november 22-i tüntetés résztvevői petícióban fogalmazták meg azokat a követeléseket, amelyeket időszerűnek és fontosnak tartottak a gyermekszegénység felszámolása és a köznevelés költségvetési helyzetének javítása érdekében.

Ezerkétszáz munkahely szűnik meg

http://www.origo.hu/gazdasag/20141216-ezerketszaz-munkahely-szunik-meg.html

Ugyan az állami trafikellátó, vagyis a központosított dohánykereskedelmet végző cég indulását a hétfőn elfogadott törvényben végül 2015 májusáról szeptemberre tolták, a dohányipari dolgozók szakszervezete szerint ettől még ugyanúgy 1200 munkahely szűnik meg, csak pár hónappal később.

Változások jönnek táppénzszabályoknál

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/fontos_valtozasok_jonnek_tappenzszabalyoknal.591057.html

Létrejön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a gyógyszer-nagykereskedelmet pedig a létfontosságú rendszerek és létesítmények közé sorolják – a többi közt erről szól az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása, amelyet kedden fogadott el a Ház.

Lázár: 2016 júliusában 30-40 százalékkal emelkedik a járási hivatalokban dolgozók bére

http://www.hirado.hu/2014/12/16/lazar-jovo-nyartol-30-40-szazalekkal-emelkedik-a-jarasi-hivatalokban-dolgozok-bere/

2016 júliusában bevezetik a közszolgálati életpályamodellt, és 30-40 százalékkal emelkedik a járási hivatalokban dolgozók bére – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ellehetetlenítették a közigazgatást a kormányhivatalok?

http://www.ma.hu/belfold/234436/Ellehetetlenitettek_a_kozigazgatast_a_kormanyhivatalok?place=srss

A Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete szerint az Országgyűlésnek benyújtott közigazgatási módosító törvényjavaslat ellehetetleníti a területi közigazgatási szakmai munkát, ezért azt követeli, hogy a képviselők vegyék le a napirendről, amíg nem folytattak társadalmi egyeztetést.

Vasárnapi bezárás: vannak hatástanulmányok

http://www.portfolio.hu/gazdasag/vasarnapi_bezaras_vannak_hatastanulmanyok.207986.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Üdvözölte a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadását a KDNP frakcióvezetője. Arról is beszélt, hogy a kormány és a szakszervezetek is készítettek hatástanulmányokat.

Magyar-szlovák közös munkahelyteremtő célú együttműködési megállapodást írtak alá Pozsonyban

http://www.haon.hu/magyar-szlovak-kozos-munkahelyteremto-celu-egyuttmukodesi-megallapodast-irtak-ala-pozsonyban/2721549?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+haon%2Forszagos+%28Hajd%C3%BA+Online+Orsz%C3%A1gos+h%C3%ADrek%29

A határ menti térségek gazdasági fejlődésének élénkítése és ezzel a munkahelyteremtés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a magyar (HIPA) és a szlovák (SARIO) befektetés-ösztönző társaságok vezetői írtak alá hétfőn Pozsonyban.

Óriási hiányosságok – ezért nem talál munkát!

http://privatbankar.hu/karrier/oriasi-hianyossagok-ezert-nem-talal-munkat-275806

Az euronews írta nemrég, hogy miközben Európa digitális gazdasága hétszer gyorsabban növekszik, mint bármely másik szektor, addig az informatikai készségek hiánya miatt kilencszázezer állás betöltetlen a kontinensen.

Elmagyarázó: Mi lesz a bennmaradt szabadsággal?

http://www.szabadfold.hu/aktualis/elmagyarazo_mi_lesz_a_bennmaradt_szabadsaggal

Az év végéhez közeledve mind a munkáltatók, mind a munkavállalók oldaláról felmerül a kérdés az eddig ki nem vett vagy ki nem adott szabadságok további sorsáról.

KÖZÉLET

Titkosítják a sportgazdálkodást

http://www.vg.hu/kozelet/politika/titkositjak-a-sportgazdalkodast-440800

A parlament ma úgy döntött, hogy a látványsportágak szakszövetségeinek a nem közpénzből származó támogatások esetében lesz lehetőségük egyszerűsített adatszolgáltatásra a közérdekű adatigényléseknél.

Így írták át az oktatási törvényt

http://www.vg.hu/kozelet/politika/igy-irtak-at-az-oktatasi-torvenyt-440804

Az Országgyűlés ma több ponton kiterjesztette a kormány és az oktatásért felelős miniszter rendeletalkotási jogkörét a köznevelést érintő kérdésekben. A képviselők emellett létrehozták a lemorzsolódással veszélyeztetett tanuló fogalmát, továbbá kimondták, hogy szülői kérésre nem lehet évfolyamismétlést engedélyezni az első osztálynál magasabb évfolyamokon.

Orbán elmondta: a kormány nem érti, mit csinálnak az amerikaiak

http://www.vg.hu/kozelet/politika/orban-elmondta-a-kormany-nem-erti-mit-csinalnak-az-amerikaiak-440825

A magyar kormány egyelőre nem tudja, mi az oka annak, hogy az Egyesült Államok több százmillió dolláros forrást különített el arra, hogy mintegy kéttucatnyi közép- és kelet-európai országgal szemben akcióterveket készítsen és hajtson végre kifejezetten azért, hogy nyomás alá helyezzék e két tucat ország kormányát – reagált Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban az emberi jogokért és demokráciáért felelős amerikai államtitkár erre vonatkozó kijelentéseire.

GAZDASÁG

Megváltozik a munkaerő-piaci intézményrendszer

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/megvaltozik-a-munkaero-piaci-intezmenyrendszer-440835

Januártól jelentősen átalakul a munkaerő-piaci intézményrendszer, márciustól pedig megszűnik a szakigazgatási szervek önálló feladat- és hatáskörgyakorlása. Az előbbi miatt év végével megszűnik a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH), amelynek foglalkoztatási és munkavédelmi területeit a Nemzetgazdasági Minisztérium, munkahigiénés és …

És ha Brüsszel fizetné a munkanélküliségi segélyt?

http://hvg.hu/gazdasag/20141216_Mit_szolna_ha_Brusszelbol_jonne_a_munkane?s=hk

Már az Európai Parlament is arról elmélkedik, hogy megfontolandó lenne bevezetni egy közös uniós munkanélküliségi ellátást, tompítandó a blokkon belüli szociális feszültségeket. Nem beszélve arról, hogy ezzel a válságba süllyedt országok gazdasági teljesítményét is javítani lehetne.

Drágábban lehet letelepedési államkötvényt vásárolni

http://www.vg.hu/penzugy/dragabban-lehet-letelepedesi-allamkotvenyt-vasarolni-440807

Az Országgyűlés 250 ezer euróról 300 ezer euróra emelte a befektetői letelepedés feltételéül szolgáló államkötvény névértékét.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a