Cikkajánló – 2014. december 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Demonstráció az utakon

http://www.mszosz.hu/hu/hirek/8-kiemelt-hireink/1801-demonstracio-az-utakon

Autós demonstrációt tartott a Liga Szakszervezetek, az MSZOSZ, és számos szakszervezet 2014. december 15-én reggel 7-től délután 4-ig, az ország egészét átszőve. Nyírszőlős, Miskolc, Székesfehérvár, Eger, Győr, Veszprém, Szolnok, Budapest, Kazincbarcika, Nagykanizsa, Szeghalom, Nyíregyháza, Salgótarján, Dunaújváros…, és hosszan lehetne sorolni a városneveket, kilométerköveket, ahol a közlekedők találkoztak a szakszervezet követeléseivel.

Demonstrálók Egerben: tárgyaljon a kormány

http://egriugyek.hu/eger-ugye/3007-demonstralok-egerben-targyaljon-a-kormany.html

Fodor Pálné (MSZOSZ) képviseletében elmondta, hogy a kormány ígérete ellenére nem ült le tárgyalni a szakszervezetekkel. A téma a munka törvénykönyvének módosítása lett volna, de szerettek volna egyeztetni bérrendezésről, béremelésről valamint a korkedvezményes nyugdíjak ügyéről.

 

http://vdsz.hu/hirek/6/a_vdsz_is_orszagszerte_reszt_vesz_a_forgalomlassitasi_akcioban/1000/

A VDSZ is aktívan csatlakozott a Liga-Mszosz felhívására létrejött, 2014. december 15-ei, hétfői, országos félpályás útlezárási akcióhoz. Veszprémtől Budapesten át Miskolcig, illetve Kazincbarcikáig a helyi szakszervezeteink közül többen is elszántak és akciókba kezdtek.

„Tele van a bugyrunk” – főutakon tüntetnek a szakszervezetek

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/tele-van-a-bugyrunk-foutakon-tuntetnek-a-szakszervezetek-586337

Vargáéknak elegük van a kormány elhibázott lépéseiből, és mert a nyugdíjas házaspár egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy tüntetéseken sokáig ácsorogjanak, úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a szakszervezetek hétfői közúti demonstrációjához. Az autójukban ugyanis nyugodtan el tudnak üldögélni néhány órán át az út mellett. Szimpátiából.

Czomba: A szakszervezetek követelései régóta napirenden vannak

http://www.hirado.hu/2014/12/15/czomba-a-szakszervezetek-kovetelesei-regota-napirenden-vannak/?source=hirkereso

A dohányipari lobbi tevékenységével hozta összefüggésbe a hétfői demonstrációkat Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

Karácsonyi jutalmat kapnak a postások

http://www.vg.hu/vallalatok/karacsonyi-jutalmat-kapnak-a-postasok-440774

Már javában tartanak a bértárgyalások a Magyar Postánál és már részmegállapodás is született arról, hogy még az ünnepek előtt egyszeri juttatást kapnak a munkavállalók.

Válasz nélkül – Korkedvezményes nyugdíjért tüntetnek a szakszervezetek

http://magyarnarancs.hu/belpol/valasz-nelkul-92819

Becsapva érzik magukat a vasút, a Volán és a BKV dolgozói, miután a kormány év végével kivezetné kor­kedvezményes nyugdíjukat. Az eltökéltebbek a sztrájk lehetőségét is felvetik, de a munkabeszüntetés megszervezése nem kockázatmentes.

Szép dolog a közmunka, de önmagában nem elég

http://www.bama.hu/baranya/gazdasag/rozsaszin-szemuvegben-szep-dolog-a-kozmunka-de-onmagaban-nem-eleg-511345

Rendkívül sikeresnek ítéli a közfoglalkoztatást Pécsett a városvezetés. A hivatalos számok azonban elfedhetik a valóságot.

Ha így pörög a gazdaság, miért nem rendezik a pedagógusok béreit?

http://444.hu/2014/12/15/ha-igy-porog-a-gazdasag-miert-nem-rendezik-a-pedagogusok-bereit/

Újra nyílt levelet fogalmazott meg a 13 legeredményesebb magyar gimnázium vezetője és a Nemzeti Pedagóguskar elnöke, miután az emberi erőforrások minisztériuma (EMMI) közleményben reagált szombati nyílt levelükre.

Utoljára köszöntötték: Jó szerencsét!

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/12/14/utoljara-koszontottek-jo-szerencset/

Szájhoz! Garatra! Csúszik a sör, koppan a korsó, összetörik. Többé senki nem ihat a kupából, amit elhunyt bajtársra ürítettek.

GAZDASÁG

Pogátsa: semmilyen adat nem igazolja azt, amit Orbán mondott

http://www.atv.hu/belfold/20141215-atv-start-pogatsa-zoltan/hirkereso

Egyelőre semmilyen adat nem igazolja, hogy Közép-Kelet-Európa növekedése olyan dinamikus lenne, hogy az az Európai Unió motorjává válhatna – ezt Pogátsa Zoltán mondta az Orbán Viktor által a Kína-Közép-Kelet-Európa Csúcstalálkozón elmondottakra reagálva.

Megszavazták a 2015-ös költségvetést!

http://www.portfolio.hu/gazdasag/megszavaztak_a_2015-os_koltsegvetest.5.207913.html

Az Országgyűlés hétfőn 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében elfogadta a 2015-ös költségvetést. A képviselők megszavazták a büdzsét megalapozó törvényt is.

Megszavazták az állami trafikellátót – leépítés és adóemelés jön

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszavaztak_az_allami_trafikellatot_leepites_es_adoemeles_jon.591000.html

Hiába a dohányipari szakszervezet mai tüntetése, az Országgyűlés megszavazta a központi trafikellátó létrehozását, s egyben döntött a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről is. A módosítás nyomán a dohányvállalatoknak le kell építeniük saját ellátó hálózatukat. A szavazással egyúttal kétharmados törvénnyé minősítették a dohánykereskedelmi jogszabályt.

Újabb mutyi készül – titkolnák a sporttámogatásokat

http://www.napi.hu/ado/ujabb_szerencsejatek_mutyi_keszul_titkolnak_a_sporttamogatasokat.590995.html

Jövőre mintegy 50 milliárd forintnyi társasági adót kapnak a sportegyesületek. Egy ma a parlament elé került törvénymódosítás szerint – amit már holnap elfogadhatnak – ezeket az összegeket nem kellene nyilvánosságra hozni, csakúgy mint a szerencsejáték szervezőktől kapott jogdíjakat sem.

Orbán Viktor: nincs igazuk a magyar gazdasági modellben kétkedőknek

http://profitline.hu/hircentrum/hir/324258/Orban-Viktor:-nincs-igazuk-a-magyar-gazdasagi-modellben-ketkedoknek

A magyar gazdasági modell bizonyította, hogy a kétkedőknek nincs igazuk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy a kormány azt tervezi: legkésőbb 2017-ben csökkenti a bankadó mértékét.

Óriási pofonba rohanhat a kormány – jövőre elszállhat a forint

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/oriasi_pofonba_rohanhat_a_kormany_jovore_elszallhat_a_forint.590987.html

A 2015-ös költségvetést egy szakmai ellenőrzés nélküli ötletroham, tele irracionális elképzelésekkel, amelyek egyetlen célja a pénzhez jutás – állapította meg Vértes Andás, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke legfrissebb előrejelzésüket ismertetve.

Itt a törvénymódosítás! 900 ezer forint plusz a háromgyermekes élettársaknak

http://adozona.hu/2015_adovaltozasok/Itt_a_torvenymodositas_Evi_900_ezer_forint__ZRUBDC#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A házastársakkal azonos mértékű családi kedvezményt érvényesíthetnek a jövőben a több gyermeket élettársi kapcsolatban nevelők – az erre vonatkozó indítványt a költségvetési salátatörvényhez benyújtott összegző módosító javaslatban fedeztük fel. Pirruszi győzelem született, az érintett családok zömének ugyanis még egy évig kell várnia, hogy több adókedvezményt vehessenek igénybe, ráadásul az élettársaknak papíron is össze kell kötniük az életüket.

Ezt a kis pénzt még oda kell adnunk az államnak

http://vs.hu/gazdasag/osszes/ezt-a-kis-penzt-meg-oda-kell-adnunk-az-allamnak-1214?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Fizetős M0-s, majdnem végleges költségvetés, meghosszabbított plázastop és drákói szigor a veszteséges hipermarketek fölött – nálunk ez, Amerikában az internetadó, az oroszoknál pedig a gazdasági összeomlás a téma. Közben érkeznek a jövőt látó elemzők vészjósló forgatókönyvei is. Ez történt a gazdaságban a héten.

Fizetős M0 – kivéve a képviselőknek

http://www.hir24.hu/belfold/2014/12/15/fizetos-m0-kiveve-a-kepviseloknek/

A kormány fizetőssé tenné az M0-s egyes szakaszait, a vidéki elkerülőket, gyorsforgalmi utakat, de azért tenne kivételt. A parlament a képviselőkkel – tudatta Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője. Pártja honlapján az ellenzéki politikus jelezte, hogy azért „a pofátlanságnak is van határa”.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk