Cikkajánló – 2014. december 15.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Óriásdugó jöhet a tüntetés miatt – percről percre

http://hvg.hu/itthon/20141214_Oriasdugo_johet_a_tuntetes_miatt__percro?s=hk

Jobb ha nem ül autóba és nem utazik busszal, országszerte egész napos forgalomlassító demonstráció várható, ami hatalmas közlekedési káoszt okozhat. Kövesse a hvg.hu-val az eseményeket.

Félpályás útlezárás országszerte

http://www.mszosz.hu/hu/hirek/8-kiemelt-hireink/1779-felpalyas-utlezaras-orszagszerte

ELÉG VOLT A FÉLMEGOLDÁSOKBÓL!
A korkedvezményes nyugdíj rendezése, nem egyenlő annak eltörlésével!
A béren kívüli juttatások szigorítása, nem egyenlő az ésszerűsítéssel!
A szociális partnerek megemlítése, nem egyenlő az érdemi tárgyalással!
A munka törvénykönyve kihirdetése, a 2015. évi adótörvény elfogadása,
nem egyenlő a három oldal egyetértésével!
Elég volt az egyoldalúságból, elég volt a félmegoldásokból!

Társadalmi érdekegyeztető kerekasztalt javasolnak

http://www.origo.hu/itthon/20141214-tarsadalmi-erdekegyezteto-kerekasztalt-javasolnak.html

Egy társadalmi érdekegyeztető kerekasztal létrehozását tartják indokoltnak az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának szakszervezetei.

A költségvetés elfogadása ellen tiltakoztak Budapesten

http://hir6.hu/cikk/105631/a_koltsegvetes_elfogadasa_ellen_tiltakoztak_budapesten

A költségvetési törvénytervezet hétfői elfogadása ellen tüntettek civil szervezetek és szakszervezetek vasárnap délután Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Márkushegy végnapjairól

http://oritel.hu/index.php?nid=3203

/videó/

Az Illés Róbert az OBEDSZ elnöke stúdiónkban járt.

Rózsaszín szemüvegben – Szép dolog a közmunka, de önmagában nem elég

http://www.bama.hu/baranya/gazdasag/rozsaszin-szemuvegben-szep-dolog-a-kozmunka-de-onmagaban-nem-eleg-511345

Rendkívül sikeresnek ítéli a közfoglalkoztatást Pécsett a városvezetés. A hivatalos számok azonban elfedhetik a valóságot.

Emmi: megvan a költségvetésben a pedagógusbér-emelés fedezete

http://nol.hu/belfold/emmi-megvan-a-koltsegvetesben-a-pedagogusber-emeles-fedezete-1504361

A jövő évi költségvetésben benne van a következő pedagógusbér-emelés fedezete, és 2015 szeptemberétől átlagosan legalább 3,4 százalékkal nő majd a pedagógusok alapilletménye az idei, októberben kézhez kapott bérhez képest – közölte a köznevelési államtitkárság szombaton az MTI-vel.

Óriási eltérések a magyar fizetések között – itt vannak a friss adatok

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/oriasi_elteresek_a_magyar_fizetesek_kozott_itt_vannak_a_friss_adatok.590547.html

Valamivel nőtt a magyarországi átlagkereset, de a fizetésükkel még mindig sokan elégedetlenek – derül ki a KSH adataiból. Nem csak attól függ a kereset, hogy milyen munkát végzünk, azon is, hogy hol, hiszen a régiók között több tízezer forint lehet az eltérés.

Kérdés-válasz a magyar nyugdíjakról – mikor, mennyi pénz jár?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kerdes-valasz_a_magyar_nyugdijakrol_mikor_mennyi_penz_jar.590841.html

A munka világában sokunkban – legyünk épp pályakezdők vagy régi motorosok – számos kérdés merül fel a nyugdíjjal kapcsolatban. A fontosabb tudnivalókat a D.A.S. Jogszervíz szedte össze.

Most szánjon két órát a nyugdíjára. Nem fogja megbánni

http://vs.hu/gazdasag/osszes/most-szanjon-ket-orat-a-nyugdijara-nem-fogja-megbanni-1212?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s16

Sokszorosan megtérül, ha a karácsonyi hajrába az év végi adóoptimalizálás is belefér. Ez olyan teendő, amire tényleg most kell egy kis időt szánni, mert az államtól ajándékba kapható pluszpénz akár 280 ezer forint is lehet. Nem illegális dolgokra kell gondolni, abszolút törvényes tippek következnek.

KÖZÉLET

Meglepő tények Magyarországról – vallott a KSH

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepo_tenyek_magyarorszagrol_vallott_a_ksh.589144.html

Tudta Ön, hogy 7 magyar városban máig nincsen közüzemi szennyvízelvezető rendszer, hogy 2010 óta nem nőtt egyáltalán az úthálózat, vagy hogy Komárom-Esztergom megyében csupán a lakások 44 százalékába van bekötve a vezetékes gáz? – ezek mind kiderülnek a KSH A települések infrastrukturális ellátottsága, 2013 elnevezésű kiadványából.

Nyomoz a rendőrség a Bunge-ügyben

http://www.hir24.hu/belfold/2014/12/12/nyomoz-a-rendorseg-a-bunge-ugyben/

Az amerikai céget kormányközeli személyek kereshették meg, hogy stratégiai megállapodás révén szerzett pénzeket csorgasson vissza. Ez az ügy állhat összefüggésben a kitiltási botránnyal.

Parlagfű-gate: Kitálaltak a hivatalnokok

http://hvg.hu/itthon/20141215_Parlagfugate_Tenyleg_feleltek_a_masra_sz?s=hk

Tényleg a parlagfűmentesítésre szánt pénz fedezett minden olyan kiadást, amelynek köze nem volt hozzá, azt meg utólag találták csak ki, hogy milyen ürüggyel kapcsolják a beszerzéseket az allergiások érdekében folytatott harchoz – erősítette meg a hvg.hu cikksorozatában feltárt visszaéléseket több állami alkalmazott. Azért borították a bilit, mert bár a minisztérium most utolóag felelősöket keres, szerintük a közpénz a rendszer hibái miatt folyik el, és trükközés nélkül a napi munkájukat sem tudnák elvégezni.

GAZDASÁG

NFM: napi 20 forint lesz a megyei autópálya matrica

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nfm-napi-20-forint-lesz-a-megyei-autopalya-matrica-440658

Az NFM szerint a Budapest környéki agglomerációban élőknek az új matricatípus különösen előnyös lesz.

A lemaradó Magyarországnak újabb teher az útdíj

http://www.origo.hu/gazdasag/20141212-heti-osszefoglalo-vida-ildiko-andre-goodfriend-szocpol-m0-fizetos-megyematrica-eurostat.html

Többmilliárd forint uniós hitelt veszünk fel, közben az Eurostat lesújtó adatokat közöl Magyarországról. Fideszes önkormányzatok az M0-s fizetőssé tétele ellen, a szakszervezetek béremelésért tiltakoznak. Vida Ildikó ultimátumot kap, mire beperli André Goodfriendet. Ez volt a héten a gazdaságban.

Itt a bejelentés: összefognak a postával a takarékok

http://hvg.hu/kkv/20141212_Itt_a_bejelentes_osszefognak_a_postaval_a#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Öt hazai, pénzügyi szolgáltatásokban érdekelt intézmény lépett stratégiai szövetségre a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése érdekében – közölte a Miniszterelnökség pénteken. A tárca hozzátette, támogatja az együttműködés céljainak elérését.

Bedőlt az egyik legnagyobb magyar tejes cég

http://hvg.hu/kkv/20141212_Bedolt_az_egyik_legnagyobb_magyar_tejes_c#rss

Felszámolási eljárást kezdeményeztek a Minna Tejipari Zrt. ellen. A tisztán magyar, sőt családi tulajdonban lévő cégnek már tavaly sem ment túl jól, felére esett a forgalma, az igazi megrogyás már egy évvel korábban bekövetkezett, amikor több mint 280 millió forintal romlott az eredményessége. Aggasztó hírek azonban már 2009 óta terjengenek a vállalatról.

Az egyre üresebb polcok roppanthatják meg Putyin hatalmát

http://vs.hu/kozelet/osszes/az-egyre-uresebb-polcok-roppanthatjak-meg-putyin-hatalmat-1215?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Meddig bírja még az orosz elnök rendszere a rá nehezedő gazdasági és politikai nyomást? Szakértők szerint a jelenlegi folyamatokat látva az orosz gazdaság legkésőbb másfél év múlva az összeomlás szélére juthat, de a hatalmát népjóléti programokkal megalapozó elnök népszerűsége már előtte komolyan megrendülhet. Vlagyimir Putyin ráadásul a jelek szerint kérlelhetetlen ellenfelévé tette Angela Merkel német kancellárt.

EGYÉB

Kiábrándító képet fest egy új jelentés Magyarországról

http://privatbankar.hu/makro/kiabrandito-kepet-fest-egy-uj-jelentes-magyarorszagrol-275757

A Tárki Társadalmi riport 2014 című kiadványából kiderül, hogy Magyarország szinte minden témában a leszakadók közé került a régión belül. Azért az elmúlt 25 év nem volt teljesen elvesztegetve. Az is kiderül, hogy mi a magyar társadalomban a szegénységnél is sokkal súlyosabb probléma.

A helyettes államtitkár szavai cáfolják Orbánt

http://www.atv.hu/belfold/20141212-kinos-a-helyettes-allamtitkar-szavai-cafoljak-orbant

Nem mondott igazat Orbán Viktor, amikor a Napi Gazdaságnak azt mondta, hogy az M0-s körgyűrű egyes részei uniós kötelezettség miatt válnak fizetőssé – legalábbis Csepreghy Nándornak, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárának ma reggeli, az ATV-ben elhangzott szavai szerint. Ugyanakkor Csepreghy az MTI-nek kifejtette, nincs ellentmondás az általa és a miniszterelnök által elmondottak között.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az