Cikkajánló – 2014. december 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nincs egyesség a minimálbér-emelésről

http://www.napigazdasag.hu/cikk/30660/

Nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről, csütörtökön folytatódhat az egyeztetés a Versenyszféra és a Kormány Állandó Érdekegyeztető Fóruma monitoring bizottságában. A közszféra szakszervezetei által megfogalmazott követeléseket azonban elutasította a kormány, így a munkavállalói oldal pénteken egyeztet a tiltakozás formájáról. Jövő hétfőre pedig félpályás útlezásáros demonstrációt szervez több szakszervezet is a korkedvezményes nyugdíj megtartása, a jövő évi béremelések, a Munka törvénykönyvének módosítása érdekében.

Tüntetés jön, nemet mondott a kormány a közszolgálati béremelésre

http://hvg.hu/gazdasag/20141209_Tuntetes_jon_nemet_mondott_a_kormany_a_ko?s=hk

A munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek felálltak a tárgyalóasztaltól, a kormány ugyanis nemet mondott a közszolgálati keresetek jövő évi emelésére. A szakszervezetek pénteken egyeztetnek a tiltakozás közös formájáról.

Hoffmann Rózsa: Óvatosan a szakképzés preferálásával!

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/hoffmann-rozsa-ovatosan-a-szakkepzes-preferalasaval-1262541

Törvény- és családellenes a tízórás munkaidő kötelező előírása, míg a szabad vasárnap a családok együttléte miatt előnyös Hoffmann Rózsa szerint. Az államtitkári éveit és legfontosabb intézkedéseit könyvben összegző KDNP-s képviselő lapunknak adott interjújában arról is beszélt: elégedett a köznevelésre biztosított jövő évi költségvetési forrásokkal, az érettségireform előkészítése viszont némileg lassabban halad a kelleténél.

Végkielégítés: mi számít bele a jogosultsági időbe?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/vegkielegites-mi-szamit-bele-a-jogosultsagi-idobe/

Mikor nem számít bele a végkielégítésre jogosító időbe a munkabérrel nem díjazott időszaka a dolgozónak? Mi a szabály, ha a munkavállaló keresőképtelensége a munkáltatónak róható fel? Összefoglaltuk a lényeget.

A kormány megvédi az Erzsébet-programot

http://magyarhirlap.hu/cikk/3277/A_kormany_megvedi_az_Erzsebetprogramot

A kormányszóvivő MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében leszögezi: a kormány minden fórumon – így az amerikai bíróságon és Brüsszelben is – kiáll az Erzsébet-program mellett, amely a társadalmi szolidaritás egyik legsikeresebb programja Európában

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete közleménye

http://os.mti.hu/hirek/102576/a_tettrekesz_magyar_rendorseg_szakszervezete_kozlemenye-2_resz

“Aki a kötelező drogszűrést szorgalmazza és 12 évet betöltött kiskorú gyermekek ellenőrzött körülmények között megszervezendő pisiltetését tartja e körben szükségesnek, az tudatosan vagy nem tudatosan, de végül is a pedofília terjedését, annak egyfajta legalizálását támogatja.

Fordított-e az áfa munkaerő-kölcsönzés esetén?

http://ado.hu/rovatok/ado/forditott-e-az-afa-munkaero-kolcsonzes-eseten

Áfázzunk vagy ne áfázzunk? – tehetik fel maguknak a kérdést a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek és az iskolaszövetkezetek 2015. január 1-jétől. A törvénymódosítás ugyanis nem egyértelmű, emiatt számos eltérő értelmezésre akadhatunk szakvélemények olvasásakor. Nézzük, mi okozza a problémát.

Állítólag javulnak a munkakeresők lehetőségei 2015 első negyedévében

http://www.ma.hu/uzlet/233713/Allitolag_javulnak_a_munkakeresok_lehetosegei_2015_elso_negyedeveben?place=srss

A köz-, valamint a szociális szféra az egyetlen olyan ágazat, ahol a munkaadók a létszám csökkenésével számolnak.

A céges profit egyre kisebb része kerül a dolgozókhoz

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/nemzetkozihirek/regioshirek/a_ceges_profit_egyre_kisebb_resze_kerul_a_dolgozokhoz.4413.html

A cégek által termelt profit egyre kisebb része kerül a munkavállalókhoz – ez a fő tanulsága a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) globális jelentésének, amelyből kiderül: a nyugati országokban gyakorlatilag stagnál a fizetések szintje.

Cukorbetegség és többműszakos munka – Mire kell figyelni?

http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/7970/cukorbetegseg-es-tobbmuszakos-munka

Milyen változtatás szükséges a kezelésben többműszakos munkavégzés esetén? Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a kizárólag életmódkezelést folytató, illetve az inzulinhatást erősítő tablettás vércukorcsökkentő kezelésben részesülők kivételével a többműszakos munkavégzés cukorbetegek számára általában nem tanácsos.

KÖZÉLET

Az emberi jogok napja

http://www.stylemagazin.hu/hir/Az-emberi-jogok-napja/12097/

Az emberi jogok minden embert születésüktől fogva egyenlően megilletnek. Olyan alapvető jogok ezek, mint a törvény előtti egyenlőség, az élethez, a szabadsághoz, vagy akár a szabad véleményhez való jog. Mindenféle olyan dolog, aminek a létezését ma már evidensnek vesszük, pedig csak nem régóta léptek életbe. Sőt, a világ legnagyobb részén még ma sincsenek gyakorlatban. Háborúk, éhínség, diszkrimináció – problémák, melyekért tenni kell.

GAZDASÁG

Riválist kaphat a Magyar Posta, az osztrákok viszont kivonulnának

http://hvg.hu/kkv/20141210_Rivalist_kaphat_a_Magyar_Posta_az_osztrak?s=hk

Jövőre új szereplője lehet a könnyű levelek piacának, ugyanis az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) már vizsgálnak egy piacra lépési kérelmet – közölte a Világgazdaság. A lap szerint a piacra lépést korábban tervező Osztrák Posta azonban megválna magyarországi üzletrészétől.

Vasárnapi kárfelmérés: mennyit bukhatnak a zárva tartáson?

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/vasarnapi-karfelmeres-mennyit-bukhatnak-a-zarva-tartason-440311

A vasárnapi zárva tartásról szóló politikai döntés megszületése után a részletszabályok enyhítése lehet a tét a kereskedőknek.

Orbánéknak volt sürgős a három új paksi döntés

http://nol.hu/belfold/orbaneknak-volt-surgos-a-harom-uj-paksi-dontes-1503479

A kormány bejelentette: aláírták a megvalósítási megállapodásokat Oroszországgal a paksi bővítésről, a dokumentumok tartalma (így a beruházás ára is) azonban üzleti titok. Az EU által erős fenntartásokkal kezelt magyar-orosz nukleáris együttműködésből ki lehet ugyan hátrálni, ennek költségeit azonban a magyar félnek kell állnia.

 

EGYÉB

Ezzel ott is internetezhet, ahol nincs térerő

http://hvg.hu/tudomany/20141210_ezzel_ott_is_internetezhet_ahol_nincs_ter?s=hk

A teljes magyar lakosság 6%-a, a vidéken élők 16%-a még mindig nem rendelkezik (vezetékes) interneteléréssel. Az Eutelsat ma élőben mutatta be, hogy a nagysebességű, szélessávú elérést biztosító műholdas technológia hogyan oldja meg a netezést – ott is, ahol sem vezetékes internet nincs, sem térerő.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a