Cikkajánló – 2014. december 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Vita a jövő évi minimálbérről

http://sikeresceg.hu/?/a/cikk/id/vita_a_jovo_evi_minimalberrol_081214

Kétséges a megegyezés a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselői között folyó, jövő évi béreket, köztük a minimálbért érintő tárgyalásokon; abban azonban egyetértettek a felek, hogy jó lenne megállapodást elérni – mondta el a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének közleménye

http://os.mti.hu/hirek/102547/a_kozszolgalati_szakszervezetek_szovetsegenek_kozlemenye

Örömmel hallgatjuk, olvassuk a közmédia folyamatos pozitív híreit, melyek szerint az elmúlt év átlagos bérnövekedése az 5 %-ot is meghaladta. A közszolgálati dolgozók ezek után joggal kérdezik, hogy ők miért maradnak ki – egyesek már 10 éve – a béremelésekből. Állami és önkormányzati dolgozók egyre nagyobb hányada csúszik a megélhetési küszöb alá, pedig hosszú ideje napi 9-10 órát dolgoznak.

Tízezren kerülhetnek utcára Orbánék miatt

http://nol.hu/belfold/ezrek-veszithetik-el-allasukat-1503131

Tízezer megváltozott munkaképességű ember kerülhet utcára, mert a költségvetés tervezete szerint ötmilliárd forinttal kevesebbet szánnak jövőre a foglalkoztatásuk támogatására – tudtuk meg Király Andrástól, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnökétől. Az érdekvédő hangsúlyozta: a tárgyalásos megoldások híve, de figyelemfelhívó levelükre nem kaptak választ sem a kormányfőtől, sem a szakminiszterétől.

Jövőre több pénz jut a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

http://orientpress.hu/136794

A jövő évben emelkedik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására fordított támogatások összege – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn az MTI megkeresésére. Mivel uniós forrásról van szó, a konkrét összegek majd csak az operatív program jóváhagyása után derülnek ki.

Kapcsolódó cikkek: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=106928

http://www.hirado.hu/2014/12/08/tobb-penz-jut-a-megvaltozott-munkakepesseguek-foglalkoztatasara/?source=hirkereso

Országos sztrájk jöhet – Nemes Gábor

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=182152

Nagyszabású, akár országosan is érezhető sztrájkra és demonstrációra készül a Közúti Közlekedési Szakszervezet, hogy így helyezzenek nyomást a kormányra a korkedvezményes nyugdíjért folytatott tárgyalások során – minderről Nemes Gábor, a szervezet elnöke beszélt a Klubrádió Esti Gyors című műsorában.

Útlezárással tiltakoznak a cafetéria adója ellen

http://www.profession.hu/cikk/20141208/utlezarassal-tiltakoznak-a-cafeteria-adoja-ellen/4895

A LIGA szakszervezeti szövetség országszerte félpályás útlezárásokat szervez december 15-én, hogy így tiltakozzon a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen – jelentette be Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke. Kifejtette: szeretnének megoldást találni a hamarosan lejáró korkedvezményes nyugdíjra, de szavai szerint módosítani kellene a munka törvénykönyve munkavállalókat hátrányosan érintő részeit, valamint a sztrájktörvényt is – írja az MTI.

Vasárnap újból tüntetnek a magánnyugdíjért

http://www.hir24.hu/belfold/2014/12/08/vasarnap-ujbol-tuntetnek-a-magannyugdijert/

A jövő évi költségvetés elfogadása előtti napon, vasárnap 16 órakor tüntet a 60 ezren a MAGÁNnyugdíjunkért Facebook-csoport. A demonstrációhoz civil- és szakszervezetek és Facebook-közösségek csatlakoztak.

GAZDASÁG

Még soha nem volt ekkora a különbség a szegények és a gazdagok között

http://figyelo.hu/cikkek/412960-oecd–soha-nem-volt-ekkora-a-kulonbseg-a-szegenyek-es-a-gazdagok-kozott

Soha nem voltak olyan nagyok az anyagi különbségek a szegények és a gazdagok között, mint az utóbbi 30 évben, és ez a tendencia a gazdasági növekedés ellen hat – állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott egyik jelentésében.

Előterébe kerülhet a Szép kártya és a hiteltörlesztés

http://www.napigazdasag.hu/cikk/30599/

A cafeteriával kapcsolatos jövő évi előírások változásai nyomán megugorhat jövőre a Szép kártya használata, illetve a béren kívüli juttatásként adható vissza nem térítendő lakáscélú támogatás igénybevétele.

Elolvadt a hatalmas külkermérleg többletünk (2.)

http://www.portfolio.hu/gazdasag/elolvadt_a_hatalmas_kulkermerleg_tobbletunk.207598.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A hagyományosan magas (idén történelmi csúcsot jelentő) szeptemberi külkereskedelmi mérleg többlet után idén októberben sokkal kisebb többlet alakult ki – közölte az előzetes adatot a KSH. Ez a számok nyelvén azt jelentette, hogy a kilencedik havi 953-ról 374 millió euróra esett a szuficitünk, nagyrészt az importunk meglódulása miatt. Éves összevetésben az exportunk újra mínuszban jár.

Nyugdíjpénz: semmiképpen nem bíznák az államra

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/12/09/nyugdijpenz-nem-biznak-az-allamra/

A még megmaradt magánpénztári tagok vették az adást, és mind nagyobb számban kezdtek el tagdíjat fizetni az állami „megmentés” hírére. A pénztárak szerint is a szabályozás átalakítására van szükség a fenntarthatósághoz, csak másképp, mint ahogy a kormány képzeli.

Kissé gyengült a forint árfolyama

http://figyelo.hu/cikkek/412959-devizapiac—kisse-gyengult-a-forint-arfolyama

Kissé gyengült a forint árfolyama kedd reggelre a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

EGYÉB

Tízezreknek zárolhatják a számláját

http://www.vg.hu/vallalatok/tizezreknek-zarolhatjak-a-szamlajat-440309

Több tízezer vállalkozásnak, alapítványnak kell nyilatkoznia januárig a tényleges tulajdonosairól, különben zárolják a számláját. A pénzmosás-ellenes törvény tavaly nyári módosítása szerint januártól nincs pardon: akinek másfél év nem volt elég a nyilatkozatra, nem jut a pénzéhez. Sokan rohanhatnak a bankba az utolsó pillanatban.

Jókora drágulás jön: ebből is érdemes lehet bespájzolni

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/jokora_dragulas_jon_ebbol_is_erdemes_lehet_bespajzolni.1042929.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Idén katasztrofális volt az olajbogyószüret Olaszországban és Dél-Európa nagy részén, így az olívaolaj nem csak kevés, hanem drága is lesz – írta vasárnap a francia AFP hírügynökség.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a