Cikkajánló – 2014. december 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Vita a jövő évi minimálbérről

http://sikeresceg.hu/?/a/cikk/id/vita_a_jovo_evi_minimalberrol_081214

Kétséges a megegyezés a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselői között folyó, jövő évi béreket, köztük a minimálbért érintő tárgyalásokon; abban azonban egyetértettek a felek, hogy jó lenne megállapodást elérni – mondta el a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének közleménye

http://os.mti.hu/hirek/102547/a_kozszolgalati_szakszervezetek_szovetsegenek_kozlemenye

Örömmel hallgatjuk, olvassuk a közmédia folyamatos pozitív híreit, melyek szerint az elmúlt év átlagos bérnövekedése az 5 %-ot is meghaladta. A közszolgálati dolgozók ezek után joggal kérdezik, hogy ők miért maradnak ki – egyesek már 10 éve – a béremelésekből. Állami és önkormányzati dolgozók egyre nagyobb hányada csúszik a megélhetési küszöb alá, pedig hosszú ideje napi 9-10 órát dolgoznak.

Tízezren kerülhetnek utcára Orbánék miatt

http://nol.hu/belfold/ezrek-veszithetik-el-allasukat-1503131

Tízezer megváltozott munkaképességű ember kerülhet utcára, mert a költségvetés tervezete szerint ötmilliárd forinttal kevesebbet szánnak jövőre a foglalkoztatásuk támogatására – tudtuk meg Király Andrástól, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnökétől. Az érdekvédő hangsúlyozta: a tárgyalásos megoldások híve, de figyelemfelhívó levelükre nem kaptak választ sem a kormányfőtől, sem a szakminiszterétől.

Jövőre több pénz jut a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

http://orientpress.hu/136794

A jövő évben emelkedik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására fordított támogatások összege – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn az MTI megkeresésére. Mivel uniós forrásról van szó, a konkrét összegek majd csak az operatív program jóváhagyása után derülnek ki.

Kapcsolódó cikkek: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=106928

http://www.hirado.hu/2014/12/08/tobb-penz-jut-a-megvaltozott-munkakepesseguek-foglalkoztatasara/?source=hirkereso

Országos sztrájk jöhet – Nemes Gábor

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=182152

Nagyszabású, akár országosan is érezhető sztrájkra és demonstrációra készül a Közúti Közlekedési Szakszervezet, hogy így helyezzenek nyomást a kormányra a korkedvezményes nyugdíjért folytatott tárgyalások során – minderről Nemes Gábor, a szervezet elnöke beszélt a Klubrádió Esti Gyors című műsorában.

Útlezárással tiltakoznak a cafetéria adója ellen

http://www.profession.hu/cikk/20141208/utlezarassal-tiltakoznak-a-cafeteria-adoja-ellen/4895

A LIGA szakszervezeti szövetség országszerte félpályás útlezárásokat szervez december 15-én, hogy így tiltakozzon a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen – jelentette be Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke. Kifejtette: szeretnének megoldást találni a hamarosan lejáró korkedvezményes nyugdíjra, de szavai szerint módosítani kellene a munka törvénykönyve munkavállalókat hátrányosan érintő részeit, valamint a sztrájktörvényt is – írja az MTI.

Vasárnap újból tüntetnek a magánnyugdíjért

http://www.hir24.hu/belfold/2014/12/08/vasarnap-ujbol-tuntetnek-a-magannyugdijert/

A jövő évi költségvetés elfogadása előtti napon, vasárnap 16 órakor tüntet a 60 ezren a MAGÁNnyugdíjunkért Facebook-csoport. A demonstrációhoz civil- és szakszervezetek és Facebook-közösségek csatlakoztak.

GAZDASÁG

Még soha nem volt ekkora a különbség a szegények és a gazdagok között

http://figyelo.hu/cikkek/412960-oecd–soha-nem-volt-ekkora-a-kulonbseg-a-szegenyek-es-a-gazdagok-kozott

Soha nem voltak olyan nagyok az anyagi különbségek a szegények és a gazdagok között, mint az utóbbi 30 évben, és ez a tendencia a gazdasági növekedés ellen hat – állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott egyik jelentésében.

Előterébe kerülhet a Szép kártya és a hiteltörlesztés

http://www.napigazdasag.hu/cikk/30599/

A cafeteriával kapcsolatos jövő évi előírások változásai nyomán megugorhat jövőre a Szép kártya használata, illetve a béren kívüli juttatásként adható vissza nem térítendő lakáscélú támogatás igénybevétele.

Elolvadt a hatalmas külkermérleg többletünk (2.)

http://www.portfolio.hu/gazdasag/elolvadt_a_hatalmas_kulkermerleg_tobbletunk.207598.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A hagyományosan magas (idén történelmi csúcsot jelentő) szeptemberi külkereskedelmi mérleg többlet után idén októberben sokkal kisebb többlet alakult ki – közölte az előzetes adatot a KSH. Ez a számok nyelvén azt jelentette, hogy a kilencedik havi 953-ról 374 millió euróra esett a szuficitünk, nagyrészt az importunk meglódulása miatt. Éves összevetésben az exportunk újra mínuszban jár.

Nyugdíjpénz: semmiképpen nem bíznák az államra

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/12/09/nyugdijpenz-nem-biznak-az-allamra/

A még megmaradt magánpénztári tagok vették az adást, és mind nagyobb számban kezdtek el tagdíjat fizetni az állami „megmentés” hírére. A pénztárak szerint is a szabályozás átalakítására van szükség a fenntarthatósághoz, csak másképp, mint ahogy a kormány képzeli.

Kissé gyengült a forint árfolyama

http://figyelo.hu/cikkek/412959-devizapiac—kisse-gyengult-a-forint-arfolyama

Kissé gyengült a forint árfolyama kedd reggelre a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

EGYÉB

Tízezreknek zárolhatják a számláját

http://www.vg.hu/vallalatok/tizezreknek-zarolhatjak-a-szamlajat-440309

Több tízezer vállalkozásnak, alapítványnak kell nyilatkoznia januárig a tényleges tulajdonosairól, különben zárolják a számláját. A pénzmosás-ellenes törvény tavaly nyári módosítása szerint januártól nincs pardon: akinek másfél év nem volt elég a nyilatkozatra, nem jut a pénzéhez. Sokan rohanhatnak a bankba az utolsó pillanatban.

Jókora drágulás jön: ebből is érdemes lehet bespájzolni

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/jokora_dragulas_jon_ebbol_is_erdemes_lehet_bespajzolni.1042929.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Idén katasztrofális volt az olajbogyószüret Olaszországban és Dél-Európa nagy részén, így az olívaolaj nem csak kevés, hanem drága is lesz – írta vasárnap a francia AFP hírügynökség.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós