Cikkajánló – 2014. december 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Minimálbér: egyre távolabb a megállapodástól

http://www.napigazdasag.hu/cikk/30481/

A kormányra hárulhat a jövő évi minimálbér megállapításának feladata, amennyiben a szakszervezetek nem tudnak megegyezni a munkáltatókkal a holnap sorra kerülő újabb tárgyaláson.

Nincs megegyezés a jövő évi bérekről

Sztrájkot terveznek a szakszervezetek

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/85407_sztrajkot_terveznek_a_szakszervezetek

Sztrájk, országos útlezárási vagy forgalomlassító akció megszervezéséről döntött csütörtökön a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség a korkedvezményes nyugdíj megtartása miatt – közölték a szervezetek. A mintegy 27 ezer tagot számláló KSZOSZ a mintegy 35 ezer munkavállalót tömörítő MaSZSZ úgy döntött, hogy elkezdik egy országos sztrájk, vagy egyéb figyelemfelkeltő akció előkészítését.

A József nádor téren tüntettek a közszolgálati dolgozók

http://mno.hu/ahirtvhirei/beremelesert-tuntetnek-a-jozsef-nador-teren-1262043

„Tele a puttonyunk” jelszóval tüntettek közszolgálati dolgozók a kormány politikája ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédságában. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete jövő héten tárgyal a kabinettel a bérekről. Az érdekképviselet minimum 10 ezer forintos emelést követel.

Virgácsot küldtek az Orbán-kormánynak

Kiveszik a pénzt a munkás zsebéből

http://444.hu/2014/12/07/kiveszik-a-penzt-a-munkas-zsebebol/

Egy dolgozó egyre több értéket hoz létre, a fizetése viszont alig változik – ezt jelenti, hogy a munka termelékenysége gyorsabban nő, mint a reálbér. Leegyszerűsítve,

Varga: a hazai kkv-k kétmillió embernek biztosítanak munkahelyet

http://profitline.hu/hircentrum/hir/323768/Varga:-a-hazai-kkv-k-ketmillio-embernek-biztositanak-munkahelyet

A hazai kis- és középvállalkozások fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, mintegy 2 millió embernek biztosítanak munkahelyet, a munkavállalók 73 százalékát foglalkoztatják – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók Napja rendezvényén.

Gyilkos munkahely – 10 árulkodó jel

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/12/05/gyilkos-munkahely-10-arulkodo-jel/

Megmondjuk, mik azok a dolgok, amelyek mellett nem szabad csak úgy elmenni. Mert egyértelműen mutatják, hogy le kell cserélnie a munkahelyét, ha nem akar kipurcanni. Ahhoz is adunk tippet, hogyan fogjon hozzá az egészhez.

Így képezze dolgozóit, hogy megérje

http://munkajog.hu/rovatok/napi-hr/igy-kepezze-dolgozoit-hogy-megerje

A cégek többségénél nem nélkülözhető a munkatársak hatékonyságának folyamatos és fokozatos növelése. A változó feltételek és lehetőségek, a rendelkezésre álló költségkeret, a hibák kiküszöbölése iránti folyamatos igény szükségessé teszi, hogy ne csak a munkaerő-kapacitás növelésére kerüljön sor, hanem annak minőségi fejlesztése is teret kapjon.

Egy érdekes felmérés a főiskolásokról

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/egy-erdekes-felmeres-a-foiskolasokrol/

A BGF alapképzési szakos hallgatóinak 49 százaléka már főiskolás évei alatt munkát vállal, a dolgozó hallgatók 73 százaléka ráadásul tanulmányaihoz kapcsolódó szakterületen szerez állást. Bár csak a hallgatók 14 százaléka rendelkezik külföldi munkatapasztalattal, 49 százalékuk tervezi, hogy a diploma megszerzését követően külföldön vállal munkát – derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola kutatásából.

KÖZÉLET

Dupla pótlékot a vasárnap is dolgozóknak

http://www.vg.hu/kozelet/politika/dupla-potlekot-a-vasarnap-is-dolgozoknak-440233

AZ MSZP azt javasolja, hogy azok, akik vasárnap is dolgoznak, dupla pótlékot kapjanak – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

GAZDASÁG

Jaksity György karácsonyi üzenetében szólt oda a kormánynak

http://hvg.hu/gazdasag/20141207_Jaksity_Gyorgy_karacsonyi_uzent_a_kormany?s=hk

Az ismert üzletember erősen számon kéri azt a gazdasági csodát, amely a „közpénzből a falu főterén petúniát ültető munkanélküliek látszat-foglalkoztatásában” ölt testet.

Jön a csodafegyver az áfa-csalók ellen

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/jon-a-csodafegyver-az-afa-csalok-ellen-440235

Csodafegyver lehet az áfacsalások ellen az új elektronikus áruellenőrző rendszer – monda a Híradónak a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára. A tervek szerint januártól vezetik be, és egész Európában egyedülálló lesz. Az úgynevezett utaztatásos áfacsalásokat próbálják megszüntetni – ha beválik az új rendszer, ez akár évi több tízmilliárd forintos pluszbevételt is jelenthet a költségvetésnek.

Márciustól jöhet a vasárnapi zárvatartás

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/marciustol-johet-a-vasarnapi-zarvatartas-440232

„Engem a német és az osztrák példa győzött meg” – adott magyarázatot Orbán Viktor a Kossuth rádióban a pénteki pálfordulására.

Szlovákiában már nagyon várják a magyar zárva tartást

http://nol.hu/gazdasag/atcsabitjak-a-magyar-vasarlokat-1502875

Északi szomszédunknál is állandóan napirenden szerepel a vasárnapi teljes vásárlási tilalom bevezetése. A Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői alig egy hónapja harmadszor hasaltak el javaslatukkal, de állhatatosan küzdenek tovább. A bevásárlóközpontok és csaknem valamennyi üzlet vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslatukat mindössze 27-en támogatták a pozsonyi parlamentben, 18-an ellene voksoltak, és 28 távolmaradó mellett 77-en tartózkodtak.

 

EGYÉB

A mélyszegénységből önerőből nem vezet út felfelé

http://hvg.hu/itthon/201449_valaszol_egy_szegenysegkutato_szociologus_a

A többség, a döntéshozók jelentős része is, már csak a szegénység tüneteit látja, ennek alapján ítélkezik, de az odavezető utat nem vizsgálja – mondja Czibere Ibolya szegénységkutató szociológus.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az