Keresés
Close this search box.

Varga László beszéde a szombati Tele van a puttonyunk! demonstráción

Varga László SZEF elnök beszéde az MKKSZ Tele van a puttonyunk! címet viselő demonstrációján

Jó és jobb napot kívánok!

Varga László vagyok, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Tanár és nagyapa. Van két unokám. Ez azért lényeges, mert Magyarország egyik legfontosabb kérdése a jövő. S nekem nem mindegy, hogy milyen ez a jövő. Mert magyar vagyok, mert szakszervezeti vezető vagyok, mert van két unokám, mert van tízmillió honfitársam.

Én hiszek abban, hogy ez a jövő lehet boldog. Hiszek abban, hogy a hazám lehet fejlődő, demokratikus, XXI. századi európai ország. Hiszek abban, hogy egyszer teljesen más csomagokkal lesz tele a puttonyunk. Ahhoz azonban, hogy ez így legyen, néhány dolognak meg kell változnia.

Nem lehet fejlődő, demokratikus, XXI. századi ország az, ahol költségvetési eszközökkel korlátozzák az oktatást, ahol a gimnázium és a felsőoktatás fölösleges passzió, ahol nem tanult és művelt, hanem eldobható szakmunkások gyártása a kormányzati cél.

Nem lehet fejlődő, demokratikus, XXI. századi ország az, ahol a bölcsődei, szociális dolgozó, könyvtáros, múzeumi dolgozó napi megélhetési gondokkal küzd, és gyakran rosszabb helyzetben van, mint akikről gondoskodnia kell, vagy akiknek szolgáltat.

Nem lehet fejlődő, demokratikus, XXI. századi ország az, ahol olyan egészségügy működik, amelyben egy beteg hónapokat várhat a gyógyításra, ahol nincs pénz a gyógyszerre, ahol nincs elég orvos és ápoló, mert a fiatalok elmennek külföldre dolgozni.

Nem lehet fejlődő, demokratikus, XXI. századi ország az, ahol a rendőr, a köztisztviselő kiszolgáltatott, ahol a bizalomvesztés elég indok az elbocsátásra, ahol a politikai hűség fontosabb, mint a szakmai hozzáértés és a lojalitás.

Barátaim!

Nem lehet fejlődő, demokratikus, XXI. századi európai ország az, ahol nincs korszerű, működő közszolgálat, felkészült és megbecsült dolgozókkal. Ahol 2014 decemberében az az ígéret, hogy a hetedik évre is befagyasztják a bérrendszereket. Ahol több százezer munkavállaló elveszítette keresete vásárlóértékének egyharmadát. Ahol több mint kétszázezer közszolgálati dolgozó végzi felelős munkáját minimálbérért vagy bérminimumért.

Barátaim!

Ezért nem túlzó az 5 % minimum bérkövetelésünk. Ezért jogos az igényünk, hogy egy többéves megállapodással számoljuk fel a közszolgálatban is meglévő dolgozói szegénységet.

Ha fejlődő, demokratikus, XXI. századi Magyarországot akarsz, mondj igent a közszolgálati szakszervezetek követelésére!

Ha egyetértesz azzal, hogy korszerű közszolgálat nélkül nincs korszerű Magyarország, mond igent!

Ha a kormány fejlődő, demokratikus, XXI. századi európai Magyarországot akar, mondjon igent a követeléseinkre!

Ha nem teszi, elvész a jövő! Az unokáimé, a nemzetemé, a nemzetünké.

Ezért kell a kormány igenje! A jövőért, a jövőnkért.

Köszönöm, hogy meghallgattak. 

Elhangzott 2014. december 6-án a József Nádor téren.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elindult a munkaképesség-vizsgálat projektünk

2024. április 12-én elindult a SZEF Szervezkedő munkavédelem: Munkaképesség-vizsgálat projektje. A személyes megkeresésen alapuló, papíralapú mérésbe több tagszervezetünk, több mint 30 aktivistája kapcsolódott be és előreláthatólag 1000-1200 munkavállalót vonnak be

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás