FERPA ülés – 2014. december 4.

Beszámoló a FERPA Irányító Bizottságának üléséről

A FERPA Irányító Bizottsága (IB) Robert RACKE elnöklése alatt ülésezett 2014.dec.4-én Brüsszelben, amelyen a SZEF Nyugdíjas Választmánya képviseletében vettem részt.

Az elnök üdvözlése után Bruno Costantini főtitkár tájékoztatást adott az általános európai politikáról és a szakszervezetek helyzetéről, majd a következő napirendi pontok szerinti kérdéseket tárgyaltuk.

1)     A Bizottság megtárgyalta a lehetőségeket és javaslatokat, amelyek a következők voltak:

Madrid, Xhanti (Görögország), és Budapest, melyet Costantini novemberi budapesti látogatása alatt mi javasoltunk. Az értékeléshez a beszerzett madridi szállodai árat túl magasnak találták. A másik két javaslat, a görögök és ciprusiak által támogatott Xhanti és a budapesti árban szinte egyenértékű volt. Az Irányító Bizottság azonban úgy határozott, hogy a kongresszust Budapesten fogjuk megtartani, mivel a 2013. évi Közgyűlés Görögországban volt, továbbá a Bizottság egy fővárosi helyszínt preferált és ez is Budapestnek kedvezett.

Az IB a kongresszus politikai előkészítésére egy munkabizottság létrehozását határozta el, melynek tagjai a FERPA elnöke, főtitkára, a FERPA Nőbizottságának elnöke, valamint további 3 tag (holland Dick Degraaf, az olasz Livio Melgari és 1 főt a franciák javasolnak). A munkabizottság lesz a felelős a kongresszus politikai dokumentációjának előkészítéséért, valamint az Alapszabály módosítására beérkező javaslatok összegzéséért. Első ülésük 2015. január 29-én lesz Brüsszelben.

Tekintettel arra, hogy a 2015. évi Kongresszusig lejár a FERPA vezetőinek mandátuma, ezért az elnök és a főtitkár személyére április 15-ig javaslatot kérnek a tagszervezetektől.

2)     Az ETUC 2015.szept.29-okt.1. között Párizsban tartandó Kongresszusával kapcsolatban az IB áttekintette, hogy mik lesznek a teendői addig. Az előkészületben lévő politikai dokumentumokkal kapcsolatban a FERPA mát kifejezte azon igényét, hogy részt vegyen és módosító javaslatokat nyújtson be az idősekkel kapcsolatos kongresszusi fejezethez (az elöregedő társadalmak, nyugdíjak, egészségügy, hosszú távú ápolás és a szegénység témáihoz).

3)     A FERPA  európai Népi Kezdeményezésének (NCI) témájával kapcsolatban a főtitkár és Henri Lourdelle tanácsadó tájékoztatást adott az ECI legutóbbi helyzetéről, ezzel kapcsolatos megbeszéléseik terveiről, amelyeket az európai ECI nap alkalmával folytatnak. Felkérték a Bizottságot, hogy javaslatokat adjanak ehhez az európai (nem FERPA) ECI rendelethez, melyeket megvizsgálnak és be fogják nyújtani az Európai Bizottságnak. Az új EU Bizottság munkájának megkezdése után a FERPA meg fogja határozni azt az időpontot, amikor az új ECI-t (a hosszú távú ápolás alapjoggá tételére) benyújthatjuk, figyelembe véve a megfelelő politikai és technikai körülményeket.

4)     A „Who Cares” európai (közös EPSU-FERPA-Solidar* ) projekt a november 7-i és a november 27-i ülésekkel befejeződött. A kapcsolatos dokumentumok rövidesen elérhetők, amelyekben a FERPA javaslatait is figyelembe vették. A főtitkár örömmel állapította meg, hogy a projektben résztvevő FERPA tagok munkája igen hasznos volt. Tekintettel arra, hogy a dokumentumok csak angol nyelven készültek, a FERPA az ETUC jóváhagyásával fogja  francia nyelvre lefordíttatni. A projekt utóvizsgálatát egy berlini értekezlet fogja elvégezni, valamint a Solidar konferenciát hív majd össze az európai parlamentben 2015. májusában.

5)     A 2014.november 20-21 között összeülő Szegénységi Konvención résztvevő FERPA tagok jelentést terjesztettek be az IB-nek. Ebben kiemelten figyelemre méltónak tartják az eseményt és a munkabizottságokban végzett munkájukat hasznosnak érzik, mert kifejthették a FERPA álláspontját a hosszú távú ápolás szükségessége ügyében és a nemek közötti nyugdíjak, szolgálati idők különbségei felszámolására tett javaslataikkal.

6) Az egyebek napirendi pontban

– Robert Racké ismertette az ETUC Végrehajtó Bizottságának október 21-22-i és a dec. 2-3-i ülésén elhangzottakat.

– Én pedig beszámoltam Costantini főtitkár november 24-26-án tett budapesti látogatásáról, programjáról, melynek során megismerkedett a magyar nyugdíj rendszerrel,  a szakszervezeti és politikai helyzettel. A Parlamentben a szociális bizottság alelnökével tartalmas beszélgetést folytatott, majd egy nagyobb létszámú budapesti kerületi nyugdíjas közösséggel találkozott.

Látogatása során megmutattuk a lehetséges budapesti kongresszus helyszínét megbeszéltük a lehetséges teendőket, kívánságokat.

A következő IB 2015. február 26-án lesz.

Dr. Mayer Lajos

————————————————————————————————————–

­*A SOLIDAR egy európai NGO hálózat, melynek 27 országban (ebből 22 EU tag) 60 tagszervezete van és a társadalmi igazságosságért küzd. 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az