Cikkajánló – 2014. december 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nyílt levél Lázár Jánoshoz

http://szef.hu/hirek/kszsz_nyiltlevel_lazar_20141203

A törvények betartása mindenkire nézve kötelező! Különösen igaz ez a magasabb állami vezetői tisztséget betöltő funkcionáriusokra.

A Miniszterelnökségen kiadott „Kinevezés módosítással kapcsolatos tájékoztatás a kormányzati szolgálati jogviszonyt érintő egyéb kérdésekről” című dokumentumot íratják alá a kormánytisztviselőkkel.

Ezer fős leépítés jön a közszférában

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/ezer-fos-leepites-jon-a-kozszferaban

Több mint kétezer embert fölvesznek, mintegy ezer főt elküldenek, utóbbira 1,7 milliárd forrást terveztek be.

A szakszervezetek többsége ellenzi a vasárnapi boltbezárást

http://www.origo.hu/gazdasag/20141204-a-szakszervezetek-tobbsege-ellenzi-a-vasarnapi-boltbezarast.html#

A résztvevők többsége ellenezte a vasárnapi boltbezárást a kérdésről a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott szerdai egyeztetésen. Erről Vámos György, az Országos Kereskedelmi szövetség főtitkára beszélt a Világgazdaságnak és a Napi Gazdaságnak.

Vasárnapi zárva tartás: jön a 100 százalékos pótlék és a két nap bónusz

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/12/03/vasarnapi-zarva-tartas-jon-a-100-szazalekos-potlek-es-a-ket-nap-bonusz/

Rogán Antal ezt mondta, a cél az, hogy senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni. De lehet, hogy mégis lesznek kivételek. Ha mégsem, akkor kérdés, hogyan fogják ellátni a nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat. Van néhány tippünk.

Mi lesz minimálbéresekkel jövőre?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mi_lesz_minimalberesekkel_jovore.590415.html

A környező országok a minimálbérnél is jobban teljesítenek nálunk – állapított meg a Policy Agenda elemzése.

Senki nem irigyli a magyar nőket

http://privatbankar.hu/ongondoskodas/senki-nem-irigyli-a-magyar-noket-275380

Kisebb bérből tudnak előtakarékoskodni, tovább élnek – komoly aggályai vannak a hölgyeknek a nyugdíjas évekkel kapcsolatban. Az viszont rajtaveszt, akit hatalmába kerít a pánik: egyrészt a halogatás miatt kevésbé mernek a jövőre gondolni, miközben a félelem még az egészségüket is próbára teszi.

Elveheti a munkaadó a LinkedIn-profilt?

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/elveheti-a-munkaado-a-linkedin-profilt

Jogosan korlátozhatja a munkáltató a távozó munkavállaló jogait a munkaadó megbízásából kialakított, üzleti titkot és sokszor jelentős vagyoni értéket képviselő professzionális kapcsolati háló további használatában, mutat rá a KCG Partners Ügyvédi Társulás.

Már nem Angliába, hanem Németországba menekülnek a magyarok

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=181974

   
 

Hallgassa meg

 

Már nem Londonba, hanem Németországba tart a magyar munkaerő egy része- derül ki a friss kutatásokból. Kapitány Balázs Demográfus a Klubrádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy a kalandvágyó fiatalok helyett egyre több szakmunkás keres és talál külföldön megélhetést és az így munkát vállalók átlagos életkora is nőtt, jelenleg 32 év körül van.

 

GAZDASÁG

Az államtitkár szerint az új rendszerben megelőzhető az áfacsalás

http://vs.hu/gazdasag/osszes/az-allamtitkar-szerint-az-uj-rendszerben-megelozheto-az-afacsalas-1204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer (ekáer) elősegítheti Nagy István szerint, hogy csak azok a termékek jussanak a magyar piacra, amelyek az adóhatóságnál és az élelmiszerlánc-biztonsági felügyeletnél bejelentettek.

EGYÉB

Még mindig kevés jut egészségügyre

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/meg-mindig-keves-jut-egeszsegugyre-440034

Jelentősen visszaesett Európában az egy főre jutó egészségügyi kiadások átlagos növekedési üteme reálértéken 2009 és 2012 között az OECD legújabb összeállítása szerint.

Viszlát tgyás! Jön a csecsemőgondozási díj

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Viszlat_tgyas_Jon_a_csecsemogondozasi_dij_UWGMEX#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Változik a mértéke és az elnevezése is a szülési szabadság idejére, azaz 24 hétre járó terhességi-gyermekágyi segélynek, ha elfogadja a Parlament az egészségügyi-, és egészségbiztosítási tárgyú törvénycsomagot.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a