Cikkajánló – 2014. december 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Az MT. szabályainak módosítását kezdeményezte az MSZOSZ

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141201-152854.mp3

/6. perc 35. mp-től/

Pataky Péter az MSZOSZ elnöke a Klubrádió szolidarítás.hu műsorában

A kongresszus tanulságai

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141201-145855.mp3

/22. perc28. mp-től

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141201-152854.mp3

/itt folytatódik/

Rabi Ferenc a Bánya-Energia és Ipari dolgozók Szakszervezet /BDSZ/ elnöke a Klubrádió szolidarítás.hu műsorában

Multiellenes állásfoglalás a zárvatartásról szóló törvényjavaslat – KASZ

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=181885

Nem a munkavállalók pihenéséről szól a vasárnapi zárvatartás – mondta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke. Az érdekképviseleti vezető úgy véli, az a KDNP-s törvénytervezet, ami mögé ma a Fidesz is beállt, egyre kevésbé a vasárnapról szól, annál inkább arról, hogy miként lehet visszaszorítani a nagy kereskedelmi láncokat, hogyan lehet őket megbüntetni, Magyarországról kiszorítani, esetleg csinálni egy magyar láncot.

Orbán nyakatekert érveléssel állt a vasárnapi zárva tartás mellé

http://vs.hu/kozelet/osszes/orban-nyakatekert-ervelessel-allt-a-vasarnapi-zarva-tartas-melle-1201#!s53

Sok frakciótag meglepődött, hogy a kormányfő kiosztotta Kósa Lajosékat, akik azt mondták, amit korábban ő. Úgy vélik, játék a szavakkal, hogy Orbán most támogatta a KDNP-s ötletet. A multik gyárait most sem zárnák be vasárnapra.

Bérpótlék 2015

http://www.mindenegybenblog.hu/palyazatfigyeles/berpotlek-2015-jovedelem-mely-a-munkabereden#.VHqwD7d7QYU.facebook

A bérpótlék 2015 folyamán is fontos része lesz a havi munkabérnek. A havi rendszeres jövedelem az esetek többségében több részből áll össze.

Végkielégítés – kinek, mikor és mennyi jár?

http://munkajogportal.hu/vegkielegites-kinek-mikor-es-mennyi-jar/

Automatikusan jár a végkielégítés, ha a munkaviszonyt a munkáltató szünteti meg? Jár-e végkielégítés, ha a felek a munkaviszonyt közös megegyezéssel szüntetik meg? Miért kaptam kevesebb végkielégítést, mint amennyit a törvény előír? 

Tízórás munkanap a Miniszterelnökségen

http://www.atv.hu/videok/video-20141201-tizoras-munkanap-a-miniszterelnoksegen

Az ATV Start vendége Boros Péterné főtitkár, Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

A munkaszerződés kötelező módosítása

http://www.ugyvezeto.hu/?cid=107767&wa=hk10

Noha a felek a munkaszerződést csak közös megegyezéssel és szabad akaratuk módosíthatják, a munka törvénykönyvéről szóló Mt. 2012. évi I. törvény (Mt.) meghatározott esetekben a munkáltató számára kötelezővé teszi a módosítást, bizonyos esetekben pedig előírja, hogy segítséget nyújtson munkavállalójának abban, hogy ajánlatot tegyen a munkaszerződés módosítására.

GAZDASÁG

Durva helyi adóemelés: 50-67 százalék mindenkinek

http://nol.hu/belfold/durva-helyi-adoemeles-50-67-szazalek-mindenkinek-1501327?frommobile=1

Derült égből villámcsapásként érte a bajai polgárokat, hogy a fideszes többségű önkormányzat 50-67 százalékkal felemelte a helyi lakosok kommunális adóját. Az adóemelésről szóló javaslatot Fercsák Róbert polgármester terjesztette be – november 26-án délután 4 óra körül az interneten, úgy, hogy a közgyűlés, amelyen tárgyalták, másnap délelőtt 9-kor kezdődött.

Még senki nem szorongatta meg a postát

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/12/01/meg-senki-nem-szorongatta-meg-a-postat/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2014-12-01

Magyarország uniós kötelezettsége volt, hogy tavaly megnyissa a postai piacot. A Magyar Posta monopóliuma azonban azóta is fennáll. Így az sem teljesült, hogy olcsóbbá vált volna a levélfeladás.

EGYÉB

A magyarok többsége szerint tenni kell a szemét ellen, mégsem történik semmi

http://magyarnarancs.hu/bionarancs/europai-hulladekcsokkentesi-het-92780

Minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, amely a hulladékkeletkezés megelőzésére, illetve az újrahasznosításra hívja fel a figyelmet. Idén az étel- és élelmiszer-hulladéké a főszerep.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.