Cikkajánló – 2014. november 28.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

December 6-a ˝virgácsot hoz a kormányzatnak˝

http://tv2.hu/musoraink/mokka/163664_december_6-a_virgacsot_hoz_a_kormanyzatnak.html

A közszolgálatban dolgozók számára a Mikulás egy demonstrációt hoz majd.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete úgy véli a bevezetett 10 órás munkaidő csak a jéghegy csúcsa.

Utcára vonulnak a közszolgák

http://www.napigazdasag.hu/cikk/29491/

Az állami alkalmazottak bére hat éve nem emelkedett, kétszázezer ember havi 75 770 forintból él, ami nem más, mint dolgozói szegénység az állam szolgálatában – mondta az Origónak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. A kialakult helyzet miatt december 6-ára tüntetést szerveznek a Nemzetgazdasági Minisztérium elé, 5 százalékos, minimum 10 ezer forintos fizetésemelést és az életpálya bevezetését követelte.

„A tíz órás munkaidő törvénysértő”

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141127-155854.mp3

/19. perc 07. mp-től/

Boros Péterné az MKKSZ főtitkára a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában.

Senki sem védi meg Lázártól a dolgozókat?

http://nol.hu/belfold/mi-lesz-a-fokancellar-onfeljelentesevel-1501255

Akár állami intézményekben is ellenőrizhetné a törvényes munkaidő betartását a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága. Amit talán meg is kellene tennie, hiszen maga a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki, hogy náluk a munkaidőnek csak kezdete van, vége viszont nincs. Aki náluk dolgozik – tette hozzá –, annak tudnia kell, hogy ott „elsősorban szolgálatot és nem munkát vállal”.

10 órás munkanap? Simán be lehet vezetni!

http://index.hu/belfold/2014/11/27/nincs_gond_a_10_oras_munkanappal/

Munkajogilag semmi probléma nincs azzal, hogy Lázár János 10 órás munkanapot vezetett be a Miniszterelnökségen, még akkor sem, ha a dolgozókat semmilyen módon nem kompenzálja az extra munkaórákért. Huzamosabb ideig azonban nem tarthatná fenn ezt a különleges munkarendet a minisztérium, csak úgy, ha beiktat olyan heteket, hónapokat, amikor a dolgozóknak jóval kevesebbet kell dolgozniuk.

455 milliós bírság feketemunkáért

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/11/27/455-millios-birsag-feketemunkaert/

A foglalkoztatók többsége még annyira sem tartja be a munkaügyi szabályokat a Nemzeti Munkaügyi Hivatal tapasztalatai szerint, mint korábban.                                             

Szóbeli megállapodás alapján létesíthetünk munkaviszonyt?

http://munkajogportal.hu/szobeli-megallapodas-alapjan-letesithetunk-munkaviszonyt/

A munkáltatómmal szóban megállapodtunk abban, hogy munkaviszonyt létesítünk és az erről szóló szerződést hamarosan megírjuk. Szóban megállapodtunk a munkabéremben, az ellátandó feladatokban és a munkaidőmben is. Azóta eltelt már közel másfél hónap, a munkaszerződést még nem foglaltuk írásba, de a munkámat már első naptól végzem.

Tanárok dühös tömege

http://www.szabadfold.hu/aktualis/tanarok_duhos_tomege

Ismét több ezren tüntettek a fővárosban: múlt szombaton a pedagógusok vonultak az utcára. A szervező Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a cselekvésre ez az utolsó pillanat, ha ugyanis a parlament jelenlegi formájában fogadja el a kormány által beterjesztett jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, benne a köznevelést hátrányosan érintő változtatásokat, az visszafordíthatatlanul tönkreteszi a gyerekek és az ország jövőjét.

Rokkantsági járadék

http://www.mindenegybenblog.hu/palyazatfigyeles/rokkantsagi-jaradek-itt-van-az-orszagos

Itt van az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója rokkantsági járadékosoknak!

Félmillió közmunkás hazája lehet Magyarország

http://mfor.hu/cikkek/Felmillio_kozmunkas_hazaja_lehet_Magyarorszag.html

A kormány munkaerőpiaci átalakításának terve számításaink szerint könnyen eredményezheti azt is, hogy 2018-ra több mint félmillió közmunkás lesz Magyarországon.

Terepjárókkal küzdenek a munkásokért

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/terepjarokkal-kuzdenek-a-munkasokert-1260018

Az érdekvédelmi szervezet legutóbb pénteken tartott demonstrációt a kormány ellen. Ezen a Liga tudósítása szerint Gaskó István, a szakszervezeti elnök arról beszélt, „képtelen helyzet, hogy ma Magyarországon a nettó minimálbér 20 ezer forinttal marad el a létminimumtól, és 1,5 millió munkavállaló keres minimálbért”.

Gaskó nem lát kivetnivalót a szakszervezeti terepjárókban

http://m.hvg.hu/itthon/20141125_Gasko_nem_lat_kivetnivalot_a_szakszerveze

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a nagyértékű autók a kollektív szerződésekhez kapcsolódó tanácsadásokhoz kellenek, egyébként meg nem akar belekeveredni az Orbán–Simicska-háborúba.

A nép dönthet a vasárnapi vásárlásról

http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/27/a-nep-donthet-a-vasarnapi-vasarlasrol/

Folytatódnak a tárgyalások, a VOSZ pedig bejelentette, ha elfogadják a nyitva tartást korlátozó törvényjavaslatot, akkor népszavazást kezdeményez.

Elindult az autós szakmák közlekedésbiztonsági versenye

http://www.logisztikama.hu/2014/11/elindult-az-autos-szakmak-kozlekedesbiztonsagi-versenye/

Ritkán versenyez egymással közös pályán kamion, autóbusz és személyautó, az meg egészen egyedi, hogy ez a pálya a közút, a verseny célja pedig a minél nagyobb biztonság.

EGYÉB

Itt az új tízezres, mutatjuk a képeket!

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_uj_tizezres_mutatjuk_a_kepeket.590108.html

Megvan, mikor kerül forgalomba az új tízezres bankó – a régiek bevonásáról később dönt az MNB. Hamarosan más címletek is megújulnak.

20-szor annyit keres, aki pár ezer forintért vesz magának egy számítógépes vírust

http://hvg.hu/tudomany/20141128_20szor_annyit_keres_aki_par_ezer_forinte

Hússzor akkora nyereséget sepernek be a kiberbűnözők, mint amennyibe támadásaik kerülnek – derül ki a Kaspersky Lab szakértői által összegyűjtött adatokból. A kutatás a leggyakrabban használt hackereszközök árát hasonlította össze a sikeres rosszindulatú műveletek során megszerezhető pénzösszegekkel.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a