Cikkajánló – 2014. november 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Minimálbér: csak a keretekről állapodtak meg

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/11/26/minimalber-a-keretekrol-mar-megallapodtak/

Egy év után összehívták a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülését, hogy a jövő évi bérekről is tárgyaljanak végre.

Tele van a puttonyuk az állammal

http://www.origo.hu/itthon/20141126-tele-van-a-puttonyuk-az-allammal.html

A Miniszterelnökségen bevezetett tízórás foglalkoztatás csak a jéghegy csúcsa, a közszférában évek óta zajló létszámcsökkentés maga után vonja, hogy a megmaradt apparátuson teríti szét a munkát az állam – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Hat éve nem volt béremelés, kétszázezer ember havi 75.770 forintot keres, ez nem más, mint dolgozói szegénység az állam szolgálatában – mondta a főtitkár. December hatodikán tüntetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. 

Egyeztetésre várnak a tanárok

http://magyarhirlap.hu/cikk/10726/Egyeztetesre_varnak_a_tanarok

A pedagóguskar elnöke szerint be kell ágyazódniuk az oktatásirányításba.

 A tankönyvellátás és az előmeneteli rendszer problémáiról is beszélt kulturális bizottsági meghallgatásán Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Nyomatékosította, nem a „drasztikus leépülés” éve következik a közoktatásban.

Együtt lázadnak a buszsofőrök a mozdonyvezetőkkel

http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/26/egyutt-lazadnak-a-buszsoforok-a-mozdonyvezetokkel/

Demonstrálnak a szakszervezetek a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésének terve miatt.

Jogszerűtlen a tízórás munkaidő

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/jogszerutlen-a-tizoras-munkaido-1260386

Bár a Magyar Nemzethez érkezett jelzések szerint több minisztériumban is rendszeres a túlmunka, a lapunknak válaszoló tárcák szerint a Miniszterelnökségen kívül sehol sem vezették be a tízórás munkaidőt, és nem is tervezik. Egyedül a külügyinél ismerték el, hogy újrastrukturálták a munkaidő-beosztásokat, így ott most este fél hétig van folyamatos munkavégzés, de ezzel nem lépik át a heti negyvenórás munkaidőt. A munkajogász szerint az átalakítás jogszerű, de az állandó napi 10-12 órás munkavégzés nem az.

Leáll a Bonbonetti nagykanizsai gyára, a dolgozók egy része új munkát kap

http://kanizsaujsag.hu/hirek/22651/leall_a_bonbonetti_nagykanizsai_gyara,_a_dolgozok_egy_resze_uj_munkat_kap/

Várhatóan december 10-én befejezi a működését és ezzel az ostyagyártást a Bonbonetti Choco Kft. nagykanizsai cége, a Choco Bonita Kft., a csoportos létszámleépítéssel elküldött 64 dolgozó mintegy harmadát az ugyanazon a telephelyen működő Kanizsa Pékség foglalkoztatná tovább.

Alacsony bérek miatt felfüggesztették egy magyar cég tevékenységét

Felfüggesztette a magyar OLP-TECH Szerelőipari és Szolgáltató Kft. tevékenységét a dél-franciaországi Aquitaine prefektusa, mert 31 magyar munkavállalóját elfogadhatatlan feltételekkel foglalkoztatta a Bordeaux városától 20 kilométerre északra található Arsac napelem parkjának kivitelezésén – adta hírül szerdán honlapján a Le Figaro című napilap.

KÖZÉLET

Tárki: földcsuszamlásszerű a Fidesz népszerűségvesztése

http://hvg.hu/itthon/20141126_Tarki_foldcsuszamlasszeru_a_Fidesz_nepsze?s=hk

Novemberben csökkent a kormánypártok népszerűsége, ami minden bizonnyal a közelmúlt hazai és nemzetközi politikai konfliktusainak következménye lehet. Kisebb mértékben, de növekedtek az ellenzéki pártok táborai, viszont a legnagyobb mértékben a bizonytalanok és pártválasztásukat eltitkolók tábora nőtt meg – közölte a Tárki szerdán.

GAZDASÁG

Durván nyílik az olló a magyarországi szegények és gazdagok között

http://hvg.hu/gazdasag/20141126_A_legszegenyebbek_leggazdagabbak_nyilik_a?s=hk

A KSH publikálta várva várt szegénységi statisztikáit, melyekből többek között kiderült, hogy nyílik az olló a legszegényebbek és leggazdagabbak között, illetve Magyarországon a teljes lakosság 31,1 százalékát, azaz 3 millió 44 ezer embert érintett a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója.

EGYÉB

Ezzel a lehetőséggel 500 ezer lakáshiteles még nem él

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20141126-tobb-mint-500-ezer-lakashiteles-nem-el-a-legegyszerubb-segitseggel.html

A munkáltatók 2014 januárja óta adómentes támogatást adhatnak alkalmazottainak lakáshitel-törlesztésre. Ez havi 10-15-20 ezer forintot is jelenthet, ami a legtöbb hitelt törlesztő család számára számottevő segítség lehet. Ki kaphat adómentes támogatást a lakáshitelesek közül?

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és