Cikkajánló – 2014. november 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Minimálbér: csak a keretekről állapodtak meg

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/11/26/minimalber-a-keretekrol-mar-megallapodtak/

Egy év után összehívták a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülését, hogy a jövő évi bérekről is tárgyaljanak végre.

Tele van a puttonyuk az állammal

http://www.origo.hu/itthon/20141126-tele-van-a-puttonyuk-az-allammal.html

A Miniszterelnökségen bevezetett tízórás foglalkoztatás csak a jéghegy csúcsa, a közszférában évek óta zajló létszámcsökkentés maga után vonja, hogy a megmaradt apparátuson teríti szét a munkát az állam – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Hat éve nem volt béremelés, kétszázezer ember havi 75.770 forintot keres, ez nem más, mint dolgozói szegénység az állam szolgálatában – mondta a főtitkár. December hatodikán tüntetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. 

Egyeztetésre várnak a tanárok

http://magyarhirlap.hu/cikk/10726/Egyeztetesre_varnak_a_tanarok

A pedagóguskar elnöke szerint be kell ágyazódniuk az oktatásirányításba.

 A tankönyvellátás és az előmeneteli rendszer problémáiról is beszélt kulturális bizottsági meghallgatásán Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Nyomatékosította, nem a „drasztikus leépülés” éve következik a közoktatásban.

Együtt lázadnak a buszsofőrök a mozdonyvezetőkkel

http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/26/egyutt-lazadnak-a-buszsoforok-a-mozdonyvezetokkel/

Demonstrálnak a szakszervezetek a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésének terve miatt.

Jogszerűtlen a tízórás munkaidő

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/jogszerutlen-a-tizoras-munkaido-1260386

Bár a Magyar Nemzethez érkezett jelzések szerint több minisztériumban is rendszeres a túlmunka, a lapunknak válaszoló tárcák szerint a Miniszterelnökségen kívül sehol sem vezették be a tízórás munkaidőt, és nem is tervezik. Egyedül a külügyinél ismerték el, hogy újrastrukturálták a munkaidő-beosztásokat, így ott most este fél hétig van folyamatos munkavégzés, de ezzel nem lépik át a heti negyvenórás munkaidőt. A munkajogász szerint az átalakítás jogszerű, de az állandó napi 10-12 órás munkavégzés nem az.

Leáll a Bonbonetti nagykanizsai gyára, a dolgozók egy része új munkát kap

http://kanizsaujsag.hu/hirek/22651/leall_a_bonbonetti_nagykanizsai_gyara,_a_dolgozok_egy_resze_uj_munkat_kap/

Várhatóan december 10-én befejezi a működését és ezzel az ostyagyártást a Bonbonetti Choco Kft. nagykanizsai cége, a Choco Bonita Kft., a csoportos létszámleépítéssel elküldött 64 dolgozó mintegy harmadát az ugyanazon a telephelyen működő Kanizsa Pékség foglalkoztatná tovább.

Alacsony bérek miatt felfüggesztették egy magyar cég tevékenységét

Felfüggesztette a magyar OLP-TECH Szerelőipari és Szolgáltató Kft. tevékenységét a dél-franciaországi Aquitaine prefektusa, mert 31 magyar munkavállalóját elfogadhatatlan feltételekkel foglalkoztatta a Bordeaux városától 20 kilométerre északra található Arsac napelem parkjának kivitelezésén – adta hírül szerdán honlapján a Le Figaro című napilap.

KÖZÉLET

Tárki: földcsuszamlásszerű a Fidesz népszerűségvesztése

http://hvg.hu/itthon/20141126_Tarki_foldcsuszamlasszeru_a_Fidesz_nepsze?s=hk

Novemberben csökkent a kormánypártok népszerűsége, ami minden bizonnyal a közelmúlt hazai és nemzetközi politikai konfliktusainak következménye lehet. Kisebb mértékben, de növekedtek az ellenzéki pártok táborai, viszont a legnagyobb mértékben a bizonytalanok és pártválasztásukat eltitkolók tábora nőtt meg – közölte a Tárki szerdán.

GAZDASÁG

Durván nyílik az olló a magyarországi szegények és gazdagok között

http://hvg.hu/gazdasag/20141126_A_legszegenyebbek_leggazdagabbak_nyilik_a?s=hk

A KSH publikálta várva várt szegénységi statisztikáit, melyekből többek között kiderült, hogy nyílik az olló a legszegényebbek és leggazdagabbak között, illetve Magyarországon a teljes lakosság 31,1 százalékát, azaz 3 millió 44 ezer embert érintett a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója.

EGYÉB

Ezzel a lehetőséggel 500 ezer lakáshiteles még nem él

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20141126-tobb-mint-500-ezer-lakashiteles-nem-el-a-legegyszerubb-segitseggel.html

A munkáltatók 2014 januárja óta adómentes támogatást adhatnak alkalmazottainak lakáshitel-törlesztésre. Ez havi 10-15-20 ezer forintot is jelenthet, ami a legtöbb hitelt törlesztő család számára számottevő segítség lehet. Ki kaphat adómentes támogatást a lakáshitelesek közül?

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a