Cikkajánló – 2014. november 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nyert a Vasas. A Fidesz a tüntetés előtt elállt az adóemeléstől

http://vs.hu/kozelet/osszes/parlamenti-affer-egy-fideszes-kepviselo-es-a-hvg-hu-riportere-kozott-1117#!s5

El sem kezdődött a Vasas Szakszervezet Kossuth téri demonstrációja a cafeteriaadó emelése ellen, Rogán Antal közölte, nem növelik a terhet.

Miközben tüntettek, módosított a Fidesz

http://rtl.hu/embed/1007550

A hétfői tüntetésdömping délután négy órakor kezdődött, amikor a Vasas Szakszervezet hívta utcára…..

Tüntettek a cafeteria-adóemelés ellen is

http://nol.hu/belfold/tuntettek-a-cafeteria-adoemeles-ellen-is-1499069

Balogh Béla, az érdekképviselet országos elnöke a demonstrációt követően az MTI-nek elmondta, hogy Budapesten kívül több vidéki városból, így Kecskemétről, Dunaújvárosból, Gyöngyösről is jöttek szakszervezeti tagok, körülbelül 1500-2500 ember volt jelen a megmozduláson.

Százezren dolgoznak az üzletekben vasárnap

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szazezren_dolgoznak_az_uzletekben_vasarnap/2406716/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – A vásárló örül a vasárnapi nyitva tartásnak, a dolgozók megosztottak. Ők is szívesen maradnának otthon, ha ez nem menne a bérük rovására. A szakszervezet szerint bezárás helyett magasabb pótlék kellene a vasárnap dolgozóknak. – Közel 100 ezer dolgozót érint a vasárnapi munkavégzés, radikális lépés lenne a bezárás – mondta lapunknak Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke hozzátette, az áruházakra kivetett eddigi és újabb különadók a dolgozókon is lecsapódnak. Mint fogalmazott, a növekvő költségek miatt a menedzsmentek kisebb állománnyal dolgoztatnak, több túlmunka jut a dolgozóra.

Vasárnapi munka

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/vasarnapi-munka

Egy friss törvényjavaslat kapcsán ismét fellángolt a vita a vasárnapi munkavégzés kapcsán. Tekintsük át a kérdés munkajogi oldalát!

Megállapodtak az új kollektív szerződésről a Pannon Volánnál

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/megallapodtak-az-uj-kollektiv-szerzodesrol-a-pannon-volannal?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Megállapodás született a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. és a régióban működő Volán társaságok reprezentatív szakszervezetei (Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet és a Közúti Közlekedési Szakszervezet DDKK Régiós Szervezete) között. A konstruktív tárgyalásokat követően szándéknyilatkozatot írtak alá, melyre a minap Kaposváron került sor.

Akadálymentesítés munkáltatói támogatása

http://ado.hu/rovatok/ado/akadalymentesites-munkaltatoi-tamogatasa

A T/1705. számú törvényjavaslat-saláta savanyú ízvilágát édesítő adalék az a fogyatékossággal élőknek szánt indítvány, amely a munkáltató által adómentesen adható lakáscélú támogatást és kamatkedvezménnyel adómentesen nyújtható kölcsönt kiterjeszti a mozgáskorlátozott személyek életviteli nehézségeit csökkentő akadálymentesítésre is.

Rokkantfoglalkoztatás helyett büntetőadót fizetnek szívesebben a cégek

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/rokkantfoglalkoztatas-helyett-buntetoadot-fizetnek-szivesebben-a-cegek-439113

A korábbi rokkantnyugdíjasok mindössze kevesebb, mint tíz százalékát sikerült eddig visszairányítani a munkaerőpiacra azzal, hogy megvonták tőlük az ellátást. Ez valamivel több mint 8 ezer embert jelent, ami, ha hozzászámoljuk a rehabilitációs ellátásra jogosulttá vált 26 és fél ezer főt, még minding messze van attól a 150 ezertől, akit a kormány korábbi tervei szerint vissza kellene terelni a munkaerőpiacra.

GAZDASÁG

Jöhet a rágó és mentolos cukorka a trafikokba

http://index.hu/gazdasag/2014/11/17/johet_a_rago_es_mentolos_cukorka_a_trafikokba/

A jövőben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik majd ott az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint.

EGYÉB

Félmilliót kap, aki itthon tartja a fiatalokat

http://privatbankar.hu/kkv/felmilliot-kap-aki-itthon-tartja-a-fiatalokat-274853

Önkormányzatok és vállalatok pályázhatnak félmillió forintra, hátha ebből sikerül bebizonyítaniuk, hogy fiatalbarátak.

Nem törlik el az idősek utazási kedvezményét

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nem-torlik-el-az-idosek-utazasi-kedvezmenyet-439084

A kormány továbbra is meg akarja őrizni a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét – közölte a parlament honlapján Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Velez Árpád írásbeli kérdésére válaszolva. Az MSZP-s politikus szerint a kormány vállalta a Brüsszelnek elküldött egyik konvergenciaprogramban, hogy a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat a 2014-es szinten befagyasztja, egészen 2017-ig.

Sok idős osztrák félti az állását

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/sok-idos-osztrak-felti-az-allasat-439069

Ausztriában egyre több idős munkavállaló keresi fel a felmondása után a Munkáskamarát – jelenti az ORF. Nem akarják ugyanis elfogadni a felmondást és ezért a munkaügyi bírósághoz fordulnának – ez a megfigyelése Siegfried Pichlernek, az osztrák Munkáskamara elnökének.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a