Cikkajánló – 2014. november 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szakszervezeti integráció jöhet, de csak később

http://nol.hu/belfold/szakszervezeti-integracio-johet-de-csak-kesobb-1498303

A három konföderáció korábban meghirdetett egyesülésére még várni kell ugyan, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) megtartja a jövő hétvégére meghirdetett kongresszusát – tájékoztatta lapunkat Pataky Péter elnök a szervezet elnökségi ülése után.

Mentsük meg az oktatást! Mentsük meg a  jövőnket!

https://www.facebook.com/events/312841998916133/

A Pedagógusok Szakszervezete demonstrációja 2014. november 22-én, szombaton 14 órától, a Magyar Közoktatás Napján, Budapesten, a Széchenyi téren (Lánchíd pesti hídfő, az Akadémia előtt). Nagygyűlés 14:30 Szalay utca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.
OSSZÁTOK MEG! HÍVJATOK TI IS MINDENKIT!

Félnek, ezért nem mernek tüntetni a somogyi falvak tanárai

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/felnek-ezert-nem-mernek-tuntetni-a-somogyi-falvak-tanarai-581552

Egy busznyi tüntető bizonyosan ott lesz jövő szombaton a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által meghirdetett demonstráción, melyet a legnagyobb ágazati érdekképviselet az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szervez.

A vállalkozók szerint van megoldás a vasárnapi üzemelésre

http://www.origo.hu/gazdasag/20141114-a-vallalkozok-szerint-van-megoldasi-a-vasarnapi-uzemelesre.html

Köztes megoldás születhet a kereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásáról a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének javaslata alapján a szervezet főtitkára szerint.

Négyezer új munkahelyet ígérnek Szegeden

http://www.vg.hu/kozelet/negyezer-uj-munkahelyet-igernek-szegeden-438909

A szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt gazdasági hatása elsősorban közvetett módon valósul meg – mondta a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A multik miatt lesz több munkahely

http://www.origo.hu/gazdasag/20141113-a-multik-miatt-lesz-tobb-munkahely.html

A vállalkozások a következő fél évben is a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak, derül ki a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből. Más szóval a cégek létszámbővítésre készülnek, több munkahely lesz a versenyszektorban. 

Magas minimálbértől kell félniük a magyaroknak?

http://www.hrportal.hu/hr/magas-minimalbertol-kell-felniuk-a-magyaroknak-20141112.html

A minimálbér emelésével tovább nőhet azoknak a száma, akik csoportos létszámleépítéssel kerülnek az utcára – állítják a HR Portálnak nyilatkozó szakértők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy évről-évre egyre többen veszítik el munkájukat a gyárbezárások és a tömeges elbocsátások miatt. A dolgozók teljes kiszolgáltatottságát szinte semmi sem enyhíti, viszont az alkalmazottak sokat segíthetnek magukon, ha rugalmasak és nyitottak az új munkakörökre, valamint a vállalat által szervezett képzésekre.

Nagyon fontos levelet kaptak a nyugdíjasok! Nehogy kidobják!

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/nagyon_fontos_levelet_kaptak_a_nyugdijasok_nehogy_kidobjak.1042586.html

Fontos nyugdíj-levél érkezett/érkezik novemberben. Ebben tájékoztat a Posta arról, hogy 2015-ben kinek, melyik nap viszik a nyugdíját.

Nem jár mindenkinek egészségügyi ellátás?

http://nepszava.hu/cikk/1039313-nem-jar-mindenkinek-egeszsegugyi-ellatas

Eleshetnek a társadalombiztosítási (tb) támogatástól a jövőben azok a betegek, akik nem járnak szűrővizsgálatokra – lényegében ez derült ki egy kiszivárgott kormányülési jegyzőkönyvből, az információt pedig érdemben nem cáfolta az illetékes államtitkár.

A munkaidő-nyilvántartás buktatói

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/a-munkaido-nyilvantartas-buktatoi

A munkaidő-nyilvántartás tipikus banánhéját jelenti a munkaügyi ellenőrzéseknek. Tipikus hibákra hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk