Cikkajánló – 2014. november 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A Szociális Elégedetlenség Napja – Pótlékolva, cserbenhagyva!

https://www.facebook.com/events/716354575101065/

Elégedetlen vagy a helyzeteddel? A SZÁDEMBIZ a Szociális Munka Napja helyett idén a Szociális Elégedetlenség Napját hirdeti meg, és újabb demonstrációt szervez a szociális ágazat bérrendezéséért. ÁLLJ KI MAGADÉRT, CSATLAKOZZ!

A demonstráció menetrendje: Vonulás a Széchenyi térről az EMMI Akadémia utcai épülete elé, majd a Parlament előtti tér Alkotmány utcai felőli végére. Az esemény a miniszterelnöknek címzett petíció átadással zárul.

Csatlakoznak az autonomók is a tüntetéshez

http://hvg.hu/gazdasag/20141111_Csatlakoznak_az_autonomok_is_a_holnapi_tu#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Tiltakozik a kafetériára vonatkozó adóemelési terv ellen az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), amely kész csatlakozni azokhoz a megmozdulásokhoz, amelyekkel meg lehet akadályozni a béren kívüli juttatás adóemelését – közölte a szervezet kedden megtartott küldöttértekezletét követően.

Arcpirítóan keveset keresnek a szociális ágazatban dolgozók

http://karrier-tanacsok.monster.hu/Karrierepites/Hirek/szocialis-szfrea-penz/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

Szakszervezeti vezetők szerint nem becsülik meg a szociális ágazatban dolgozókat, az átlagbérük tarthatatlanul alacsony. A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) képviselői erről kedden beszéltek Budapesten az MTI-nek a szociális munka napja alkalmából rendezett szakmai konferencia előtt.

A dolgozókat sújtó adók miatt tiltakozik a Vasas Szakszervezet

http://www.hrportal.hu/hr/a-dolgozokat-sujto-adok-miatt-tiltakozik-a-vasas-szakszervezet-20141111.html

Élőláncot tervez a parlament elé a Vasas Szakszervezeti Szövetség november 17-én, a dolgozókat terhelő adók miatt – közölte Balogh Béla, az érdekképviselet országos elnöke.

Magyar Szakszervezeti Szövetség Női és Ifjúsági Tagozatának közös állásfoglalása

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/kozlemenyek-dokumentumok/12001-magyar-szakszervezeti-szovetseg-noi-es-ifjusagi-tagozatanak-kozos-allasfoglalasa

Az Országgyűléshez benyújtott költségvetésből kitűnik, hogy a kormány, jelentős mértékben csökkenteni szándékozik a szociális célú támogatások keretösszegét, ezáltal ismételten helyben járatja az alanyi jogon  és rászorultsági alapon járó juttatásokat, helyette az adókedvezmények némi emelését tervezi.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének közleménye

http://os.mti.hu/hirek/101798/a_mozdonyvezetok_szakszervezetenek_kozlemenye

A Mozdonyvezetők Szakszervezete nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, melyben a mozdonyvezetők emlékeztetik a miniszterelnököt, hogy a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezményre való jogosultság szerzésének lehetősége 2014. december 31-gyel a jelenleg hatályos szabályozás szerint megszűnik.

„Nincs további hitegetés, január elsejétől kell a béremelés”

http://hvg.hu/itthon/20141111_nincs_tovabbi_hitegetes_januar_elsejetol?s=hk

Szerdán tüntetés, csütörtökön kormányülés. Ha továbbra sem biztosítják a költségvetésben a szociális dolgozók januári béremelésére a hiányzó mintegy 15 milliárd forintot, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság sztrájkot kezdeményez. A szaktárca a béremelés forrását az ágazaton belül keresi, miközben elismeri, hogy a 92 ezer ágazati dolgozó közül 70 ezernek a fizetése még a létminimumot sem éri el.

Főzés, mosás, takarítás: ez mind munka, de hogyan adózunk utána?

http://privatbankar.hu/ado/fozes-mosas-takaritas-ez-mind-munka-de-hogyan-adozunk-utana-274634

A háztartási munkára alkalmazottakat is be kell jelenteni a NAV-nál, de jövedelem nem adóköteles. Mi a teendő?

A közmunka zsákutcájába fordítják az országot.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/csonkolas

– Félmillió ember zuhanhat bele a totális nincstelenségbe.
– A szociális kiadások kurtítása a kilátástalanságba űzhet sokakat.

Óvodalátogatásért jár majd a családi pótlék

http://www.origo.hu/gazdasag/20141110-egyelore-semmilyen-konkret-tervezet-nem-keszult-a-csaladi-potlek-munkahoz-koteserol.html

Munkavállaláshoz nem, de óvodáztatáshoz kötnék a családi pótlékot, mondta az Origónak Novák Katalin családügyi államtitkár. A családtámogatások folyamatosan alakuló rendszerével egyszerre bátorítanák a gyerekszülést és a munkavállalást.

KÖZÉLET

Navracsics kijelölte az irányokat

http://mno.hu/eu/navracsics-kijelolte-az-iranyokat-1257677

EU-biztosi ténykedésének első fontos célkitűzéseként azt fogalmazta meg Navracsics Tibor, hogy az oktatásügy helyet kapjon a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök által kilátásba helyezett, 300 milliárd eurós növekedésösztönző csomagban.

Nem jár minden bevándorlónak segély

http://index.hu/kulfold/ep/hirek/2014/11/11/nem_jar_minden_bevandorlonak_segely/

Az EU-tagállamok megtagadhatják a másik EU-s országból érkező bevándorlóktól a munkanélküli-segélyt – mondta ki az Európai Unió Bírósága kedd délelőtt. Persze nem minden esetben élhetnek ezzel az államok: a konkrét ügyben egy Lipcsében élő román nő segélyéről döntöttek – írja a Local.de.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk