Cikkajánló – 2014. november 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Megszólalt Orbán helyettese: lesz vasárnapi zárva tartás

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/megszolalt_orban_helyettese_lesz_vasarnapi_zarva_tartas.1042569.html

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes biztos abban, hogy meg fog valósulni a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnapról szóló kezdeményezése.

Jövő júliustól emelkedhet a szociális területen dolgozók bére

http://www.hirado.hu/2014/11/08/jovo-juliustol-emelkedhet-a-szocialis-teruleten-dolgozok-bere/

A szociális ügyekért felelős államtitkár Czibere Károly azt mondta: az ideinél lényegesen több pénzt ad az állam jövőre a szociális szférának, és az ágazatban dolgozók jövő nyártól jelentős béremelésre, 2016-tól pedig életpályamodell bevezetésére számíthatnak.

105 ezer forint körül lehet a minimálbér

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/105-ezer-forint-korul-lehet-a-minimalber/

Hátravannak ugyan az idei tárgyalások a minimálbérről és a bérajánlásról, de a keretek érezhetően nem túl tágak. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy a költségvetésből mi olvasható ki a munkaerőpiacra és a bérekre nézve.

Feljelentette a szakszervezet az SZKT-t

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/feljelentette_a_szakszervezet_az_szkt-t/2405494/

Szeged – Rendőrségi feljelentést tett a szakszervezet, mert törvénytelennek tartja az SZKT tagdíjátutalásait. Bíróságra is mennek, mivel szerintük a cégvezetés béremelésügyben húzza az időt. Az ügyvezető azt mondja, együttműködik, ha lesz értelme.

Tizenötezer kisgyerekes anya dolgozik gyes vagy gyed mellett

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/tizenotezer-kisgyerekes-anya-dolgozik-gyes-vagy-gyed-mellett-438615

Szeptemerben már csaknem 15 ezer édesanya dolgozott gyed vagy gyes mellett heti több mint 30 órában – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Álláskeresés skype-on? Lehet!

http://privatbankar.hu/karrier/allaskereses-skype-on-lehet-274538

Az ország vezető tanácsadó cégei és nagyvállalatai várják az egyetemistákat az ELTE virtuális állásbörzéjén.

El lehet menni: De hol kapok nyugdíjat?

http://hvg.hu/gazdasag/20141107_Mennyit_es_hol_kap_nyugdijat_aki_sok_orsz?s=hk

Egyre gyakoribb, hogy valaki az élete során több országban dolgozik, így nyugdíjas korában több helyről is kaphat ellátást. Ráadásul nyugdíjasként az Európai Unió bármelyik országában élhetünk, ideális esetben az is megtörténhet, hogy idős korunkban abban az országban élünk, ahol a legtöbbet ér a nyugdíjunk. Mi a helyzet, ha az országokban más a nyugdíjkorhatár? Jár-e nyugdíj, ha csak pár hónapot húz le valaki Németországban, vagy Ausztriába ingázik? Kitől kell kérni az apanázst?

Itt van az összes betegség teljes listája, amiért adókedvezmény jár

http://www.mindenegybenblog.hu/palyazatfigyeles/itt-van-az-osszes-betegseg-teljes-listaja

Több száz betegség szerepel rajta, amikért adókedvezmény jár!Olyan betegségek szerepelnek a listán, melyekről biztosan nem tudtad, hogy érte adókedvezményt fogsz kapni!

Eltűnik a kórházi adósság, jön a szakorvos-minimálbér

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/eltunik_a_korhazi_adossag_jon_a_szakorvos-minimalber.589289.html

Lesz szakorvosi minimálbér, önálló népegészségügyi intézet, a kórházak pedig április 1-től új struktúrában, adósságaiktól megszabadítva működhetnek – sorolta többek között a közeljövő legfontosabb intézkedéseit a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) kongresszusán Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Magyarok százait vennék fel egy brit üzembe, ide is jönnek értük

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20141107_Magyar_dolgozok_szazaiert_jon_Budapestre#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2014.11.08&utm_content=top1&type-id=HvgTopHvg&user-id={@%28%22@%22%29sid

Magyarországra utaznak az ír Greencore cég képviselői hétfőn, hogy itteni dolgozókat toborozzanak a társaság új nagy-britanniai szendvicsüzemébe – közölte a BBC. A vállalat azért töltené be magyarokkal az újonnan létrejövő 300 állás nagy részét, mert britek alig jelentkeztek náluk a helyben meghirdetett munkákra.

Ezeket az ábrákat nézze meg, ha szakmunkásba küldené a gyerekét

http://www.origo.hu/gazdasag/20141106-ezeket-az-abrakat-nezze-meg-ha-a-gyereket-szakmunkasba-kuldene.html

A miniszterelnök szerint egy közepesen elvégzett gimnázium kevésbé versenyképes, mint a szakmunkásképző. A kormány egyébként jövőre csökkentené a gimnáziumok költségvetését és a jelenlegi 190 ezerről 60-80 ezerre csökkentenék a gimnáziumba járók számát, a többieket a szakképzés felé terelnék. Azonban még Magyarországon is igaz, hogy a fizetés nő a képzettséggel. A munkanélküliségi statisztikák szerint pedig épp a szakiskolások vannak leginkább álláskeresők között.

KÖZÉLET

Orbán: Nekem elég a demokrácia

http://www.origo.hu/nagyvilag/20141109-orban-nekem-eleg-a-demokracia.html

Egy magyar, egy bajor – semmi vita címmel jelent meg közös interjú Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel a Die Welt című német konzervatív lap online kiadásában. Az interjú bevezetőjében kiemelték, hogy a kormányfők nézetei között “meglepő” azonosságok vannak, és véleményük csak az euró ügyében tér el jelentősen.

Már előkészítették a vidékre költözést

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/mar-elokeszitettek-a-videkre-koltozest-1257168

Január elejétől Kecskemétre költözik a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkársága. A Lázár János miniszterhez tartozó szervezeti egység száz-száztíz főnek biztosít munkát, sok budapesti dolgozó azonban nem vállalta a költözést.

GAZDASÁG

Ettől nem lesz körbetartozás az építőiparban?

http://privatbankar.hu/vallalat_fooldal/ettol-nem-lesz-korbetartozas-az-epitoiparban-274545

Az egyik szakmai szervezet szabadon cserélné az alvállalkozókat, kőbe vésné a költségvetést és euróban szerződne.

Gyakorlatilag teljes titokban: A végső államosítás

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/a_vegso_allamositas

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó megszűnt, feladatait október 1-jétől az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet látja el – ez a szikár mondat fogadja a látogatót az egykori Nemzeti Tankönyvkiadó honlapján, további tájékoztatás nincs.

Vargáék bejelentették: forintosítják a devizahiteleket

http://www.origo.hu/itthon/20141109-vargaek-bejelentettek-forintositjak-a-devizahiteleket.html

Az NGM megállapodást írt alá a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (devizaalapú- és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről.

EGYÉB

Meghátrált a kormány: megmaradhatnak az alapítványi iskolák

http://www.origo.hu/itthon/20141108-meghatralt-a-kormany-megmaradhatnak-az-alapitvanyi-iskolak.html

Visszavonja a kormány az alapítványi iskolákat érintő kiadáscsökkentő lépéseit. A döntést Balog Zoltán közölte az alapítványi iskolák egyesületének a vezetőjével.

Minden kórházban lehet majd népegészségügyi pont

http://www.hvg.hu/itthon/20141107_minden_korhazban_lehet_majd_nepegeu_pont

Jelentősen átalakíthatják itthon az egészségügyi háttérintézményeket. Önálló népegészségügyi intézetet hozhatnak létre, amely a minisztérium szakmai felügyelete mellett módszertani feladatot is elláthat majd – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára egy budapesti szakmai konferencián pénteken.

Milliókba kerülhet a felelőtlen kerékpározás

http://vs.hu/magazin/osszes/milliokba-kerulhet-a-felelotlen-kerekparozas-1109?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&campaign=eletmod

Egyre több a kerékpáros Magyarországon, és a biciklis balesetek száma is évről évre magasabb lesz. Biztosítás hiányában akár több millió forintot is fizethetnek a vétkes kerékpárosok.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a