Cikkajánló – 2014. november 6.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Hat éve nem kaptak béremelést

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/hat-eve-nem-kaptak-beremelest

Méltatlanul keveset keresnek az oktatást segítő alkalmazottak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint. A köznevelési államtitkár szerint akkor lehet emelés, ha magyar gazdaság ki tudja termelni a fedezetét.

A szakszervezet úgy véli, alultervezett a büdzsé

http://magyarhirlap.hu/cikk/9054/Pesszimista_forgatokonyv

Meglehetősen borúlátóan látja a költségvetés-tervezetet Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke lapunknak azt mondta, a pedagógusok béremelésére nincs kellő fedezet, ráadásul intézmény-összevonásoktól és elbocsátásoktól is tartanak.

A szakma mellett fontos az érettségi

http://mandiner.hu/cikk/20141105_a_szakma_mellett_fontos_az_erettsegi

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a tanulók jelentős része alapvető dolgokat nem fog elsajátítani a szakiskolában.

Minimálbér: az NGM-nek nem sürgős tárgyalni róla

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/11/05/minimalber-az-ngm-nek-nem-surgos-targyalni-rola/

A kormány húzza-halasztja, hogy tárgyaljon a legkisebb bérről. A szakszervezetek a létminimumhoz zárkóztatnák fel több év alatt a minimálbért. A munkáltatók a bizonytalanság miatt évekre nem köteleznék el magukat. A kormány 3,4 százalékot mondott a bérnövekedésre.

Az unió jót akart 120 ezer magyarnak, de a kormány nem hagyja

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20141105_Ez_az_unios_iranyelv_is_lepergett_Magyaro?s=hk

Sikerült úgy beilleszteni a magyar jogrendbe egy uniós direkítvát, hogy az gyakorlatilag semmilyen változást nem hoz. Márpedig nem biztos, hogy az uniós jogalkotónak ez volt a célja, amikor arra törekedett, hogy a munkaerő-kölcsönzés csak egy átmeneti atipikus foglalkoztatási forma legyen, vagyis a dolgozókból belátható időn belül teljes jogú vállalati alkalmazottak legyenek.

Ezeket érdemes átgondolni, mielőtt alkalmazottat vesz fel

http://hvg.hu/enesacegem/20141105_Ezeket_erdemes_atgondolni_mielott_alkalma?s=hk

Egy kisvállalkozás esetében alaposan érdemes átgondolni, hogy egy leendő alkalmazott hozzájárul-e a majd a cég prosperálásához, vagy csak a kiadásokat növeli.

Tilos bizonytalanságban tartani a dolgozót

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/tilos-bizonytalansagban-tartani-a-dolgozot

A munkáltató rendeltetésellenes joggyakorlásának minősül, ha a közgyűlés határozata után csak mintegy két év elteltével közli a felmondást és ezzel a munkavállalót hosszú ideig bizonytalan helyzetben tartja – állapította meg Kúria.

Különleges nyugdíjszerű ellátás: baleseti járadék

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/kulonleges-nyugdijszeru-ellatas-baleseti-jaradek

A nyugdíjszerű ellátásokat bemutató sorozat különleges része a baleseti járadékot ismertető írás. A különlegességet az adja, hogy a baleseti járadék az egészségbiztosítás pénzbeli baleseti ellátása, azaz kifejezetten egészségbiztosítási ellátás, ám a baleseti járadék iránti igényt a nyugdíjmegállapító szervnél kell bejelenteni.

Hogyan minősítsük a munkavállalót?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/hogyan-minositsuk-a-munkavallalot

A minősítés, azaz a munkavállaló munkavégzés során nyújtott teljesítménye vizsgálatának eredménye, és az erre épülő értékelés kiemelkedő jelentőséggel bír mind a munkáltatói szervezet, mind az egyén szempontjából. Ennek során ugyanis egyrészt feltárhatók a munkavégzés során elkövetett hibák mögött megbújó okok, esetleges rossz munkavégzési módszerek. Másrészt a pozitív visszacsatolás a munkavállaló számára ösztönzést adhat a kiváló munkavégzés folytatására, és továbbfejlesztésére, továbbá karrierépítésének is alapja.

Nem varrnak több pécsi kesztyűt Magyarországon

http://www.origo.hu/gazdasag/20141106-nem-varrnak-tobb-pecsi-kesztyut-magyarorszagon.html#

Megszűnik a termelőtevékenység a pécsi OK Magyar Kesztyű Közös Vállalatnál. A német tulajdonú cég az évet 120 alkalmazottal kezdte, a nyáron elbocsátott negyven dolgozót, januárig leépít még ugyanennyit, húszan pedig nyugdíjba vonulnak – írja a Népszabadság.

GAZDASÁG

Ezt tervezi az állam a Postával – interjú Németh Lászlónéval

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ezt_tervezi_az_allam_a_postaval_interju_nemeth_laszloneval.588924.html

A Magyar Postának az e-közigazgatás részévé kell válnia, de nagyon fontos a takarékszövetkezeti integrációval való még szorosabb együttműködés és a nemzeti közműszolgáltató tevékenységébe való bekapcsolódás is – mondta a Napi.hu-nak Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

EGYÉB

Létüket féltik az alapítványi iskolák

http://hvg.hu/itthon/20141105_letuket_feltik_az_alapitvanyi_iskolak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete szerint több ezer pedagógus veszítheti el a munkahelyét, ha úgy csökkentik jövőre az alapítványi iskolák állami támogatását, ahogy az a 2015-ös költségvetési törvény tervezetében szerepel. A szervezet kéri az érintett részek visszavonását az előterjesztésből.

Végrehajtás alatt a Corvinus

http://www.atv.hu/belfold/20141106-vegrehajtas-alatt-a-corvinus/hirkereso

A Corvinus Egyetem, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és számos kórház is szerepel az adóhivatal végrehajtási eljárás alatt állók listájában.

Megszűnik a nyugdíjrendszer második pillére Csehországban

http://www.elemzeskozpont.hu/megszunik-nyugdijrendszer-masodik-pillere-csehorszagban

Ha a cseh kormány megszünteti a nyugdíjrendszer második, magánpillérét, akkor az oda belépett személyek az összes pénzüket – beleértve az állami támogatásokat is – visszakapják – közölte a munkaügyi és népjóléti minisztérium szerdán. A javaslatot rövidesen a kormány elé terjesztik.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?