Cikkajánló – 2014. november 5.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Rosszul járnak a közszolgálati dolgozók

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rosszul_jarnak_a_kozszolgalati_dolgozok.589081.html

A 2015-ös költségvetéshez kapcsolódó törvénytervezetek eddig megismert paraméterei tovább rontják a magyar munkavállalók, benne a közszolgálati munkavállalók életviszonyait – hívja fel a figyelmet a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

Az éjjeli munka károsítja az agyműködést

http://idesuss.hu/hirek/az-ejjeli-munka-karositja-az-agymukodest-2123

Az éjjeli munka öregíti az agyat és károsítja a működését – figyelmeztetett egy friss tanulmány.

Angol és francia kutatók kimutatták: a biológiai órával ellenkező munkaidő egy évtized alatt plusz hat évvel öregíti az agyat. A normális munkaidőhöz való visszatérés után öt év kellett az agy regenerálódáshoz – idézte a BBC hírportálja az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

KÖZÉLET

Beismerte a NAV elnöke, hogy kitiltották az Egyesült Államokból

http://www.origo.hu/itthon/20141105-beismerte-a-nav-elnoke-hogy-kitiltottak-az-egyesult-allamokbol.html

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Elmondása szerint minderről levélben értesítették, ő pedig tájékoztatta a kitiltásról a magyar kormány egyik illetékesét, de azt nem nevezte meg, hogy kit. A lemondáson nem gondolkodik, ellenben polgári és büntetőeljárásokat kezdeményez, mert szerinte rágalom érte őt, és a hivatalt.

Egyre több magyar hagyná itt az országot

http://www.atv.hu/belfold/20141105-egyre-tobb-magyar-hagyna-itt-az-orszagot/hirkereso

Egyre több magyar vállalna munkát külföldön, derül ki egy friss felmérésből. A megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy szívesen élne és dolgozna más országban. A többségük aktívan keresi a munkalehetőségeket, és állásinterjúkra is jár. A KSH adatai szerint eddig 350 ezer magyar vándorolt ki az országból. Az ATV által megkérdezett szakértő azt mondja, a közeljövőben nem is várható, hogy visszatérnek.

GAZDASÁG

Visszavonuló az adótörvényekből, munkához kötnék a családi pótlékot

http://vs.hu/kozelet/osszes/visszavonulo-az-adotorvenyekbol-munkahoz-kotnek-a-csaladi-potlekot-1104?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

A kormánypártok jóvoltából mégsem lenne olyan drasztikus a béren kívüli juttatások megsarcolása, és megerősítették, hogy visszavonják az internetadót is. Viszont újabb fideszes megerősítést kap Orbán Viktor célja, a “munkaalapú társadalom”.

Csődhullám fenyegeti a fuvarozókat

http://hvg.hu/enesacegem/20141104_Csodhullam_fenyegeti_a_fuvarozokat?s=hk

Idén rekordszámú felszámolási és kényszertörlési eljárás indult a szállítmányozási cégek ellen Magyarországon, közülük is a közúti fuvarozók állnak a legrosszabbul.

Ha Putyinék bedurvulnak, Magyarország térdre kényszerül

http://hvg.hu/gazdasag/20141104_Ha_Putyinek_bedurvulnak_Magyarorszag_terd?s=hk

Az Európai Bizottság kedden közzétette őszi gazdasági előrejelzését a magyar gazdaságról. A GDP idén 3,2 százalékkal nőhet, jövőre viszont 2,5 százalékra lassulhat a gazdaság növekedése. A munkanélküliség 8 százalék alatt stabilizálódhat, az infláció pedig 2016 környékére 3 százalékra kúszhat fel. A költségvetési deficit 2016-ra 2,5 százalékra mérséklődhet. A magas devizaadósság miatt viszont a forintárfolyam érzékenyen reagálhat a nagy jegybankok monetáris szigorítására, a gyenge külső kereslet pedig alacsonyabb növekedést és inflációt hozhat. Az orosz-ukrán válság esetleges elmélyülése viszont súlyos károkat okozhat Magyarországnak.

EGYÉB

109 órás sztrájk a német vasúton

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/1250076

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság mozdonyvezetőit képviselő szakszervezet (GDL) minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot jelentette be kedden, a Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődik és jövő hétfőig tart.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje