Cikkajánló – 2014. november 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A felmérés eredménye: túlterheltek a kereskedelmi dogozók

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141103-145855.mp3

/7.perc 40. mp-től/

Sáling József a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezet elnökét kérdezi a Klubrádió Szolirítás. hu c. műsorában Törtei Takács Kriszta

”A helyzet katasztrofális” – Galló Istvánné

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=180812

 

Hallgassa meg

Van lehetősége a szakszervezeteknek arra, hogy a kormánnyal egy újabb tárgyalást folytasson a beterjesztett költségvetésről – mondta a Klubrádió, Reggeli gyors című műsorában Galló Istvánné.

Szakszervezet: Akkor tartson zárva minden üzlet vasárnap!

http://hvg.hu/kkv/20141103_Szakszervezet_Akkor_tartson_zarva_minden#rss

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete zárvatartáspárti, mert a bolti alkalmazottak túl leterheltek, és a munkáltatók nem tudják betartani a Munka törvénykönyvét, ha vasárnap nyitva tartanak. Ugyanakkor szeretnék, ha az új jogszabály nemcsak a nagy üzletekre vonatkozna.

Féltik a vasárnapi bevételt a plázák

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/feltik-a-vasarnapi-bevetelt-a-plazak-1256597

Repkednek a számok a kereskedelemben: a vasárnapi szabadnap bevezetésének hírére megkongatták a vészharangot a nagy alapterületű áruházak képviselői. A kereskedők országos szövetsége 10-15 ezer, míg a plázákat képviselő szervezet 35 ezer elbocsátandó alkalmazottról beszél. A szakszervezet szerint viszont a döntés nem okozna ekkora érvágást.

Az MBSZ szerint a korlátozás 870 ezer háztartást érint

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/ki-vasarol-itt-vasarnap/2150/

A vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosító javaslat a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetség (MBSZ) – aligha meglepő – álláspontja szerint növelné az üzletek szombati zsúfoltságát. A kereskedelemben közben a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökkenne, aminek következtében legalább 35 ezer munkavállaló válna feleslegessé.

Varga Mihály nem támogatja a vasárnapi zárva tartást

http://hvg.hu/gazdasag/20141103_Varga_nem_bolcs_dolog_az_uzletek_vasarnap?s=hk#

Nem bölcs dolog korlátozni a boltok vasárnapi nyitva tartását – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HírTV műsorában.

Sztrájkkal fenyeget Orbánék újabb adóemelése

http://www.168ora.hu/itthon/sztrajkkal-fenyeget-orbanek-ujabb-adoemelese-131772.html

A Vasas Szakszervezet sztrájkra is kész a cafeteria tervezett adója miatt. Szerintük ezt mind a munkavállalók fogják megfizetni, mert az ő juttatásiakat csökkentik majd a cégek. Az Együtt-PM úgy számol, hogy egy átlagos, kétkeresős család évi 100 ezer forintot veszíthet el. A cafeteria adóemelése körülbelül ugyanakkora tétel, mint a miniszterelnök által nemrég visszavont internetadó.

Aggódnak a pedagógusok: katasztrofális lehet a köznevelés rendszere

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/aggodnak-a-pedagogusok-katasztrofalis-lehet-a-kozneveles-rendszere-438242

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig.

Bajban a magániskolák?

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/bajban-a-maganiskolak-1256596

Tönkremehet az alapítványi és magánfenntartású iskolák jó része, ha a múlt héten benyújtott költségvetési javaslatot a jelenlegi formájában fogadja el a parlament. A szakszervezetek jelentős pedagóguselbocsátásokra számítanak.

Komédia után szomorújáték

http://nol.hu/velemeny/komedia-utan-szomorujatek-1496053

Két évvel ezelőtti – a Népszabadságban megjelenő, Finita la commedia? című – írásomat azzal a kérdéssel kezdtem, hogy meddig komédiázik a magyar gazdasági kormányzat a több évtizedes múltra visszatekintő, méltán népszerű hazai cafeteriaszisztémával?

Nyílt levelet kapott Varga a cafeteria megsarcolása miatt

http://hvg.hu/kkv/20141104_Nyilt_levelet_kapott_Varga_a_cafeteria_me#rss

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet kongatta meg a vészharangot a nemzetgazdasági miniszternél. Mint írták, az ágazat háromszázezer munkavállalóját duplán sújtaná a cafeteriát terhelő járulék megemelése.

A legendás vezér sírját koszorúzták

http://duol.hu/hirek/a-legendas-vezer-sirjat-koszoruztak-1657200

Hétfőn délután a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség megemlékezést tartott a vasmű legendás vezérigazgatója , Borovszky Ambrus Sírjánál.

Az egyszerűsített foglalkoztatás mellett kampányol a NAV

http://www.ma.hu/adougyek.hu/230109/Az_egyszerusitett_foglalkoztatas_mellett_kampanyol_a_NAV?place=srss

Az egyszerűsített foglalkoztatás évről évre egyre népszerűbb, hiszen a bejelentése egyszerű, az adó mértéke kedvező és rugalmasan alkalmazható idényjellegű munkák esetén.

Tényleg célszerű emelni a közfoglalkoztatást?

Czomba Sándor a szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a napokban kijelentette, hogy a közmunkások létszámát további 50 ezer fővel emelni szeretné a kormányzat. Az eszköz megítélése szakértői körökben nem egyértelmű, a részletes mikrogazdasági elemzés még várat magára. Balatoni András, az ING Bank Magyarországi Fióktelepének vezető makrogazdasági elemzője szerint a gazdasági ciklus jelenlegi szakaszában a közfoglalkoztatás kiterjesztése kontraproduktív intézkedés, feleslegesen torzítja a piaci allokációt, emellett pedig jelentős költségvonzata van.

Mennyi időnként kell munkaköri alkalmasságit végeztetni?

http://www.hrportal.hu/c/mennyi-idonkent-kell-munkakori-alkalmassagit-vegeztetni-20141103.html

Munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatot (ha semmi változás nincs) nem 3-2-1 évenként – életkortól függően – kötelező elvégeztetni a munkáltatónak?

Drasztikus adóemelés: a dolgozó fizetheti meg a többletterhet

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/drasztikus-adoemeles-a-dolgozo-fizetheti-meg-a-tobbletterhet-579914

A cégvezetők és a szakszervezetek szerint is a munkavállalók járnak rosszul a cafetéria terheinek tervezett növelésével. Több helyen azt sem tartják kizártnak, megszüntetik a béren kívüli juttatásokat.

KÖZÉLET

Giró-Szász András államtitkár lett

http://www.vg.hu/kozelet/politika/giro-szasz-andras-allamtitkar-lett-438295

Kinevezte a Miniszterelnökség államtitkárává Giró-Szász András t Áder János államfő Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára.

Belehúztak a honatyák a heti ülésnapon

http://mno.hu/belfold/belehuztak-a-honatyak-a-heti-ulesnapon-1256595

Az Országgyűlés hétfőn a határozathozatalok között az EU kérésére módosította a vasúti közlekedési törvényt, továbbá egyszerűsítette a gázértékesítés és a szállítóvezeték-építés szabályait. Ezt követően általános vitákkal folytatódott a munka, elsőként a központi címregiszterrel kapcsolatos javaslatról kezdtek tárgyalni.

GAZDASÁG

Ki nem találná, ki lesz az új stratégiai partnere Magyarországnak

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_nem_talalna_ki_lesz_az_uj_strategiai_partnere_magyarorszagnak.589012.html

Magyarország és Azerbajdzsán stratégiai partnerségi megállapodást szándékozik kötni, az erről szóló tárgyalások már a jövő héten megkezdődnek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bakuban tett látogatása során.

Díjazták az OTP-t

http://www.napigazdasag.hu/cikk/27208/

Ismét az OTP a legjobb privát banki (pb) szolgáltató Magyarországon a Financial Times gazdasági lapcsoporthoz tartozó The Banker szerint; az OTP Private Bankinget eddig kétszer választották a régió legjobbjának, valamint a díj magyarországi kiterjesztése óta a hazai legjobb is – közölte az OTP.

Jó üzlet az államnak a felvásárlás

http://privatbankar.hu/vallalat_fooldal/jo-uzlet-az-allamnak-a-felvasarlas-274356

A Magyar Nemzeti Bank elnöke egy konferencián a napokban azt mondta: a bankok tulajdonosi szerkezete is akadályozza a gazdasági növekedést, ezért változtatni kell, akár úgy is, hogy az állam újabb bankokat vesz meg. Időt és energiát is meg lehet így takarítani – mondta a Privátbankár.hu-nak az Equilor üzletfejlesztési igazgatója. Valóban? Videóinterjú

Nem vonták vissza – Nincs baja a parlamenti bizottságnak a netadóval

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/nem-vontak-vissza-nincs-baja-a-parlamenti-bizottsagnak-a-netadoval-438290

Ma reggel adták ki a parlament Kulturális Bizottsága tegnapi ülésének jegyzőkönyvét. A jobbikos Dúró Dóra vezette bizottság rövid összegzést adott ki, amelyben felsorolják, hogy az adótörvény-javaslat mely pontjai megfelelőek, ebben szerepelnek a 148-150. paragrafusok is, vagyis azok a pontok, amelyek az internetadó ügyét rendezik.

Több a szabadon elkölthető pénz a háztartásoknál, mint tavaly

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/tobb-a-szabadon-elkoltheto-penz-a-haztartasoknal-mint-tavaly-438278

Kiadások A háztartások egy főre jutó havi kiadásai az idei első félévben 66500 forinton alakultak, ami 3,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Mindenre többet költöttünk, kivéve a lakásfenntartást és a háztartási energiát, ami a rezsicsökkentésnek köszönhető.

Dagad a negatív adóslista

http://www.vg.hu/vallalatok/dagad-a-negativ-adoslista-438168

Szeptemberben 1,883 millió lakossági mulasztást tartottak nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), amely 187 ezerrel – 11 százalékkal – magasabb a múlt év végi mennyiségnél – derül ki a BISZ Központi Hitelnformációs Zrt. honlapján közzétett friss adatokból.

Befagyott a nyugdíjminimum

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/befagyott-a-nyugdijminimum-438258

Az öregségi nyugdíj legkisebb összege, közismert nevén a nyugdíjminimum 2008. január 1. óta változatlanul 28500 forint Magyarországon. Előtte minden évben emelték az összegét, leginkább az inflációval megegyező mértékben. Hét éve azonban egyetlen egyszer sem határozott emeléséről az Országgyűlés, nem véletlenül: nem csak a nyugellátás, …

Tiszta lapot kap a MÁV a kormánytól

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/tiszta-lapot-kap-a-mav-a-kormanytol-438246

A tervek szerint milliárdos adósságok sorát vállalja át az állam a MÁV-tól. A lépés egyik indoklása az, hogy 2010 előtt a vasúttársaság nem jutott hozzá az általa kötelezően végzett közszolgáltatás ellenértékének az egészéhez. Kiadásai egy részét a jegyárbevétel fedezi – ám a kiterjedt kedvezményrendszer miatt az utasoknak a tizede sem vásárol egész árú jegyet –, a másik részét, vagyis az utasoknak adott kedvezményeket a szolgáltatás megrendelőjétől, az államtól kellett volna megkapnia. Ez azonban csak részben történt meg.

EGYÉB

Új egészségügyi stratégia – elválik egymástól a magán-, és a közegészségügy

http://napidoktor.hu/blog/friss-hirek/napi-hirek/uj-egeszsegugyi-strategia-elvalik-egymastol-magan-es-kozegeszsegugy/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=uj-egeszsegugyi-strategia-elvalik-egymastol-magan-es-kozegeszsegugy

A választások utáni időszak legfontosabb egészségügyi témájú konferenciáján, a Napi Gazdaság „Öngondoskodás az egészség jegyében – Együtt vagy külön?” című, az új lehetőségeket kereső szakmai nap alaphangját Zombor Gábor egészségügyi államtitkár bejelentése határozta meg: átalakításokra lehet számítani, azonban egészségügyi reform nem lesz.

Orbán tényleg megszünteti a nyugdíjasok ingyenes utazását?

http://tenytar.blog.hu/2014/11/04/orban_tenyleg_megszuntetheti_a_nyugdijasok_ingyenes_utazasat

Ahogyan az várható volt a jövő évi költségvetésben befagyasztják a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat a 2014-es szinten. A kormány már korábban vállalta a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramban, hogy az utazási kedvezményeket az idei szinten befagyasztják egészen 2017-ig. 

Komoly díjemelkedéssel indult a kötelező biztosítások szezonja

http://nol.hu/gazdasag/komoly-dijemelkedessel-indult-a-kotelezo-biztositasok-szezonja-1496331

Az év végi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány első 24 órájának adatai szerint a kötések éves átlagdíja 11400 forint, szemben a tavalyi első napi 10400 forinttal, tehát a díjemelkedés 10 százalék körüli – közölte a netrisk.hu internetes alkusz.

Budapest nem fontos: csonka marad az M0-s

http://nol.hu/gazdasag/csonka-marad-az-m0-s-1496273

Elhalasztja az M0-s folytatását a kormány. A Budakalász és Pilisborosjenő között 2020-ra beígért következő nyolc kilométernyi sztráda építését az Európai Unió szűkös támogatásaira hivatkozva kitolnák a 2022 utáni évekre.

Támogatja a rövidített munkaidőt a cseh kormány

http://www.hirado.hu/2014/11/04/tamogatja-a-roviditett-munkaidot-a-cseh-kormany/?source=hirkereso

Jóváhagyta a különleges helyzetek, a gazdasági válság vagy természeti katasztrófa következtében lerövidített munkaidő állami támogatását a cseh kormány – jelentette be Michaela Marksová Tominová munkaügyi és népjóléti miniszter a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón hétfőn este.

Moody’s dicséret Szlovákiának

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/moodys_dicseret_szlovakianak.589025.html

Szlovákia mély gazdasági és pénzügyi integrációja a központi EU-gazdaságokkal, a mérsékelt államadósság-ráta, a gazdaság jelentős adósságelviselő kapacitása és a rugalmas hazai adósságpiac támasztja alá a magasan elsőrendű, “A2”-es szintű, stabil kilátású szlovák államadós-osztályzatot – áll a Moody’s Investors Service hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a