Állásfoglalás a 2015. évi adó- és költségvetési törvénytervezetekkel kapcsolatban

A SZEF Ügyvivő Testületének állásfoglalása a Parlament elé terjesztett 2015. évre vonatkozó adó- és költségvetési törvénytervezetekkel kapcsolatban.

A SZEF Ügyvivő Testülete úgy látja, hogy a törvénytervezetek eddig megismert paraméterei tovább rontják a magyar munkavállalók, benne a közszolgálati munkavállalók életviszonyait.

A költségvetés eddig megismert számai azt jelzik, hogy – a pedagógus életpályához kapcsolódó bérfejlesztés további lépcsője, valamint a fegyveres és rendvédelmi bérek emelésén túl – a kormány nem kívánja megoldani az ezzel a költségvetéssel már hetedik éve befagyasztott, és az előmenetel szempontjából gyakorlatilag funkcióját vesztett közalkalmazotti és köztisztviselői bérrendszerek okozta feszültségeket. Tovább növelve ezzel közel kétszázezer munkavállaló és családjai egyre elviselhetetlenebbé váló szegénységét a közszolgálat valamennyi területén.

Gazdaságilag és társadalmilag is elhibázottnak tartjuk a béren kívüli juttatások, a különböző cafetériaelemek eddig is indokolatlan mértékű adójának további emelését. Ezzel nemcsak a munkavállalók, így közszolgálati munkavállalók létező juttatásai, hanem az elfogadóhelyeken – kiemelten a turizmus, idegenforgalom, vendéglátás és kiskereskedelem – munkahelyek is veszélybe kerülnek. A béren kívüli juttatások egy része és egykori adómentessége a kormány, a munkáltatók- és a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei által közösen elismert társadalompolitikai célokat szolgált. Ilyenek különösen az étkezés, a nyugdíj előtakarékoskodás és az önkéntes egészségpénztári tagság munkáltatók általi támogatása.

A változatlan befagyasztással, az esetleges cafetéria elvesztésével vagy jelentős értékcsökkenésével a közszféra munkavállalói között is létező munkavállalói szegénység további növekedése fog bekövetkezni.

Elfogadhatatlan számunkra a társadalom korszerű működéséhez elengedhetetlen internet bármilyen önálló vagy telekommunikációs adóban elrejtett, és ezzel a szabad hozzáférést is nehezítő adóztatása.

A közszféra, az állami feladatok működtetéséhez szükséges intézményhálózat alulfinanszírozottsága a 2015-ös költségvetésben is változatlan marad, amely veszélyezteti az ellátórendszerek – kórházak, múzeumok, iskolák, egyéb egészségügyi-, szociális- és gyermek ellátó intézmények – működési biztonságát és elfogadhatatlan helyzetbe hozza a különböző szociális ellátásban részesülők, azt bármilyen módon igénybe vevők körét és családjait.

Követeljük a kormánytól, hogy a Parlament előtt levő adó- és költségvetési törvénytervezetekről a legrövidebb időn belül történjen érdemi egyeztetés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretén belül.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma támogatja tagszervezetei és a társ szakszervezetek, valamint a civil szervezetek minden olyan törekvését, amelyek az adószabályok és a költségvetési paraméterek munkavállalók számára – és meggyőződésünk, ezzel a társadalom részére is – történő kedvezőbbé tételét szolgálják.

Budapest, 2014. november 04.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és