Állásfoglalás a 2015. évi adó- és költségvetési törvénytervezetekkel kapcsolatban

A SZEF Ügyvivő Testületének állásfoglalása a Parlament elé terjesztett 2015. évre vonatkozó adó- és költségvetési törvénytervezetekkel kapcsolatban.

A SZEF Ügyvivő Testülete úgy látja, hogy a törvénytervezetek eddig megismert paraméterei tovább rontják a magyar munkavállalók, benne a közszolgálati munkavállalók életviszonyait.

A költségvetés eddig megismert számai azt jelzik, hogy – a pedagógus életpályához kapcsolódó bérfejlesztés további lépcsője, valamint a fegyveres és rendvédelmi bérek emelésén túl – a kormány nem kívánja megoldani az ezzel a költségvetéssel már hetedik éve befagyasztott, és az előmenetel szempontjából gyakorlatilag funkcióját vesztett közalkalmazotti és köztisztviselői bérrendszerek okozta feszültségeket. Tovább növelve ezzel közel kétszázezer munkavállaló és családjai egyre elviselhetetlenebbé váló szegénységét a közszolgálat valamennyi területén.

Gazdaságilag és társadalmilag is elhibázottnak tartjuk a béren kívüli juttatások, a különböző cafetériaelemek eddig is indokolatlan mértékű adójának további emelését. Ezzel nemcsak a munkavállalók, így közszolgálati munkavállalók létező juttatásai, hanem az elfogadóhelyeken – kiemelten a turizmus, idegenforgalom, vendéglátás és kiskereskedelem – munkahelyek is veszélybe kerülnek. A béren kívüli juttatások egy része és egykori adómentessége a kormány, a munkáltatók- és a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei által közösen elismert társadalompolitikai célokat szolgált. Ilyenek különösen az étkezés, a nyugdíj előtakarékoskodás és az önkéntes egészségpénztári tagság munkáltatók általi támogatása.

A változatlan befagyasztással, az esetleges cafetéria elvesztésével vagy jelentős értékcsökkenésével a közszféra munkavállalói között is létező munkavállalói szegénység további növekedése fog bekövetkezni.

Elfogadhatatlan számunkra a társadalom korszerű működéséhez elengedhetetlen internet bármilyen önálló vagy telekommunikációs adóban elrejtett, és ezzel a szabad hozzáférést is nehezítő adóztatása.

A közszféra, az állami feladatok működtetéséhez szükséges intézményhálózat alulfinanszírozottsága a 2015-ös költségvetésben is változatlan marad, amely veszélyezteti az ellátórendszerek – kórházak, múzeumok, iskolák, egyéb egészségügyi-, szociális- és gyermek ellátó intézmények – működési biztonságát és elfogadhatatlan helyzetbe hozza a különböző szociális ellátásban részesülők, azt bármilyen módon igénybe vevők körét és családjait.

Követeljük a kormánytól, hogy a Parlament előtt levő adó- és költségvetési törvénytervezetekről a legrövidebb időn belül történjen érdemi egyeztetés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretén belül.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma támogatja tagszervezetei és a társ szakszervezetek, valamint a civil szervezetek minden olyan törekvését, amelyek az adószabályok és a költségvetési paraméterek munkavállalók számára – és meggyőződésünk, ezzel a társadalom részére is – történő kedvezőbbé tételét szolgálják.

Budapest, 2014. november 04.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?