Cikkajánló – 2014. november 3.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A szociális elégedetlenség napja

https://www.facebook.com/events/716354575101065/?source=1

 

2014. november 12.

14:30–18:00

Elégedetlen vagy a helyzeteddel? A SZÁDEMBIZ a Szociális Munka Napja helyett idén a Szociális Elégedetlenség Napját hirdeti meg, és újabb demonstrációt szervez a szociális ágazat bérrendezéséért. ÁLLJ KI MAGADÉRT, CSATLAKOZZ!

A demonstráció menetrendje: Vonulás a Széchenyi térről az EMMI Akadémia utcai épülete elé, majd a Parlament előtti tér Alkotmány utcai felőli végére. Az esemény a miniszterelnöknek címzett petíció átadással zárul.

Szabad-e a vasárnap?

http://www.vg.hu/vallalatok/szabad-e-a-vasarnap-438184

Már-már menetrendszerűen vette elő a KDNP újra a vasárnapi zárva tartás ötletét: a kisebbik kormánypárt ismét azt tervezi, hogy törvényjavaslatot nyújt be a vasárnapi munka ellen. A szakmai szervezetek korábban úgy számoltak, hogy harmincezernél is többen veszthetnék el az állásukat, de az óvatosabb becslések is tízezer fölötti új munkanélküliről szóltak.

Szakszervezeti választás a vasműben – megválasztották a szövetség vezetőit

http://duol.hu/hirek/szakszervezeti-valasztas-a-vasmuben-megvalasztottak-a-szovetseg-vezetoit-1656747

Péntek délelőtti választáson harmadszor is Mucsi Zoltán választották meg a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökévé.

35-40 év kohóban? Ne piszkálják a korkedvezményes nyugdíjasokat – gyűlnek az aláírások

http://www.szabadfold.hu/aktualis/nem_allhat_meg_a_koho

“A vasasszakma mindig jól fizetős volt – higgyék el, ez kövér túlzás. Kohász távolsági busszal, biciklivel vagy gyalog jön, talán ettől is ilyen fitt valamennyi. Kövér kohászt, hiába erőlködünk, nem látunk.” – Riport Dunaújvárosból.

Inkább közmunkás legyen, aki ma szociális segélyezett

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/inkabb-kozmunkas-legyen-aki-ma-szocialis-segelyezett-438109

A jövő évtől megszűnhet a lakásfenntartási és az adósságcsökkentési támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást pedig az önkormányzatoknak saját erőből kell fedezniük. A települések ehhez akár új adókat is kivethetnek, a hátrányos helyzetűeket pedig kisegíti az állam

Kaptak még két koporsószeget az Orbán-kormánytól

http://nol.hu/belfold/kaptak-meg-ket-koporsoszeget-az-orban-kormanytol-1495615

Elkeseredett hangú közleményben állapítja meg a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezet, hogy új megszorítások sújtják az ágazatot.

Nem lesz illetményemelés

http://www.stop.hu/belfold/nem-lesz-illetmenyemeles/1274660/

Tállai András NGM-államtitkár egy íársbeli kérdésre adott válaszából az derül ki, hogy a kormány nem tervezi az illetményalap növelését, szerintük az eddigi intézkedésekkel így is eléggé segítették a köztisztviselőket-írja a hvg.hu.

Nyugdíj: új rendszert dolgoznának ki?

http://figyelo.hu/cikkek/411367-nyugdij–uj-rendszert-dolgoznanak-ki

Kérem, pár hét múlva keressenek meg, akkor már biztos tudok valamit mondani az elképzelésekről – mondta a közelmúltban lapunknak az Idősügyi Tanács egyik tagja, akit arról próbáltunk faggatni, hogy milyen irányba mozdulhat el a magyar nyugdíjrendszer. A testület ülését pár hete tartották az Országházban, azon megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is, aki arra bíztatta a jelen lévőket, hogy tegyenek minél több javaslatot az idősek életkörülményeinek javítására.

Belső átcsoportosítások lesznek a foglalkoztatási alapban

http://www.vg.hu/penzugy/belso-atcsoportositasok-lesznek-a-foglalkoztatasi-alapban-438082

A jövő évi költségvetés Nemzeti Foglalkoztatási Alap fejezetének kiadása 51 milliárd forinttal, 428,3 milliárdra bővül az ideihez képest, jóval több jut a Start munkaprogramra, viszont csökken a munkanélküli segélyre fordítható összeg.

Mindenki kapjon nyugdíjat, az is, aki egy évet sem dolgozott

http://hvg.hu/gazdasag/20141102_alapnyugdij_idoskor_koltseg_finanszirozas?s=hk#

Azzal a gondolattal jobb, ha a fiatalok, de még a most negyvenesek is megbarátkoznak, hogy elég kevés nyugdíjra számíthat majd az államtól az, aki 20-30 év múlva nyugdíjba megy és nem volt akár csak átlagos bejelentett fizetése. Hihetetlen probléma lehet már 2040-re az időskori szegénység, erre valamit ki kell találni. Egy mindenkinek járó minimumnyugdíj segíthetne ezen. Gondolná, hogy a 40 ezer forintos alapnyugdíjnak már örülni kell? Az alapnyugdíj koncepciójában ugyanakkor komoly buktatók is vannak, de elvetni azért sem tanácsos, mert lehetne ezzel a minden bizonnyal erőteljesen jelentkező polarizálódást tompítani.

Szabadságszabályok: készüljünk az ünnepekre

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/szabadsag-szabalyok-keszuljunk-az-unnepekre/

Közeledik az év vége, feltehetőleg minden kolléga a maradék szabadságát nagyjából ugyanakkor akarja kivenni. Mégse állhat le a cég két héttel az ünnepek előtt… Célszerű előre tervezni a szabadságok kiadását. Összeszedtünk néhány fontos szabályt a tervezéshez.

Vissza kell adni a tévedésből kifizetett táppénzt

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/10/31/vissza-kell-adni-a-tevedesbol-kifizetett-tappenzt/

Akinek az adóhatóság utóbb módosítja a jövedelemadatait, annak a korábban megállapított és a módosított jövedelem alapján járó táppénz különbözetét vissza kell fizetnie a hatóságnak – egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány honlapján megjelent törvénytervezet.

Kúria: nem jár pénz a ledolgozott szünetre

http://munkajog.hu/rovatok/munkaido/kuria-dontese

A Kúria szembement az elsőfokú döntéssel: arra jutottak, a munkavállalónak nem jár pénz a jogtalanul ledolgoztatott munkaközi szünet miatt.

A nemzetközi munkaügyi normák szerepe Európában

http://www.ilo.org/budapest/information-resources/press-releases/WCMS_316840/lang–en/index.htm

A szeminárium résztvevői megvitatták a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) prioritásait az európai régióban, valamint, hogy a nemzetközi munkaügyi normák hogyan járulnak hozzá a termelékenység és a gazdasági teljesítmény alakulásához az EU tagállamaiban.

Százhét dolgozót küldtek el a külügytől

http://www.origo.hu/itthon/20141031-szazhet-dolgozot-kuldtek-el-a-kulugytol.html

Százhét munkatársat küldenek el a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól péntek 17 órai hatállyal.

Vége a cafeteriának?

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vege_a_cafeterianak/2404215/

Csongrád megye – A nullából több mint 51 százalékos adó- és járulékteher lett: ennyivel adóztatja meg jövőre a kormány a béren kívüli juttatásokat. Mindenki veszíteni fog, sokan inkább munkabérben kérnék a soványka összeget.

 

GAZDASÁG

Keblére öleli az EU a magyar vidéki életet

http://www.vg.hu/penzugy/befektetes/keblere-oleli-az-eu-a-magyar-videki-eletet-438187

A következő években több EU-forrás jut a vidéki élet vonzerejének növelésére. Ezt a szerteágazó tevékenységet hangolja össze a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), amely több száz új program, a helyi közösségeket erősítő ötlet megvalósítását támogatja – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a két éve alakult szervezet főtitkára az MTI-nek.

Ezek az ábrák mindent elárulnak a kormányról

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ezek_az_abrak_mindent_elarulnak_a_kormanyrol.2.205792.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Az állam saját magára többet költ, azonban az állami kiadások szerepe tovább mérséklődik – lényegében ez olvasható ki a csütörtökön benyújtott 2015-ös költségvetési törvényjavaslatból. A tervezet szerint a magyar állam többet fordít majd működésére (itt érdekesség, hogy a honvédelmi kiadások azonban stagnálnak) és különböző gazdaság feladatok ellátására, ám a jóléti kiadások visszanyesése miatt az újraelosztási ráta csökkenhet.

Bővítette szolgáltatási körét a Magyar Posta

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-677667

Országszerte 40 településen bővítette szolgáltatásai körét a Magyar Posta. Ezekben a hivatalokban akár okmányirodai ügyintézések is kezdeményezhetők.

EGYÉB

Rétvári: óriási lemaradásban az egészségügy, de több forrás jut jövőre

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/retvari-oriasi-lemaradasban-az-egeszsegugy-de-tobb-forras-jut-jovore-438197

Az egészségügy óriási lemaradásban van, amelyet be kell hoznia, ezért is biztosít a kormány a költségvetésen keresztül jövőre több forrást egyebek mellett a háziorvosi rendszerre, a kórházak adósságállományának csökkentésére és a rezidensek ösztöndíjprogramjára is – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megkapta a Digi a mobilhálózat üzemeltetéséhez az engedélyt

http://www.vg.hu/penzugy/kgfb/megkapta-a-digi-a-mobilhalozat-uzemeltetesehez-az-engedelyt-438077

A Digi Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) október 16-án aláírta a céggel a hatósági szerződést – közölte az NMHH csütörtökön a honlapján.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.