Cikkajánló – 2014. október 30.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Az MSZOSZ kongresszusának közleménye

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/kozlemenyek-dokumentumok/11791-az-mszosz-kongresszusanak-kozlemenye11

Az Országgyűlés elé kerülő adótörvény javaslatból kiolvasható, hogy a kormány szándéka szerint 2015-től mintegy 16 százalékkal emelkedne, többek között, az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi Pihenő Kártya, az önkéntes nyugdíjpénztári- és egészségpénztári hozzájárulás, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, a munkahelyi étkeztetés közterhe.

Internetadó, cafetéria: rendkívüli ülést tartanak

http://adozona.hu/2015_adovaltozasok/Internetado_cafeteria_rendkivuli_targyalas__S07G67

Rendkívüli ülést hívott össze november 4-ére az NGTT soros elnöke. A szokatlan lépésre a szokatlanul nagy társadalmi feszültséget keltő gazdasági intézkedések, nevezetesen az internetadó és a cafetéria adójának drasztikus emelése miatt kényszerül a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács – áll a közleményükben. Az internadó és a cafetéria drasztikus megadóztatása pillanatok alatt kiverte a biztosítékot az országban, s mérhetetlenül nagy társadalmi feszültséget keltett. Az NGTT soros elnöke, Székely Tamás a rendkívüli helyzetre való tekintettel mielőbbi rendkívüli ülést hív össze.

Bérek és beruházások

http://www.vg.hu/velemeny/berek-es-beruhazasok-437935

„Kísértet járja be Európát” – idézhetnénk a leghíresebb könyvet, amelyet valaha is írtak Brüsszelben. A mondat azért aktuális, mert volt kollégám, Olli Rehn hosszú és alapos írást publikált egy rangos folyóiratban (Europe’s World) azzal a címmel: „A defláció kísértete”.

Béremelés-cunamira készül a kormány

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=180622

Jók a foglalkoztatási tendenciák Magyarországon, 22 éve nem volt példa arra, hogy tartósan 4 millió fölött legyen a foglalkoztatottak száma – mondta Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár Kurucz Éva kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A dolgozókon csattan az adóváltozás

http://nol.hu/gazdasag/kevesebbet-er-a-pluszjuttatas-1494989

Hat év alatt nulláról 51 százalékra nő a cafeteriát sújtó közteher mértéke. A korábbi adóemelés után a SZÉP-kártya bevezetése megmentette a rendszert a durva visszaeséstől, kérdés, jövőre bírja-e a meccset a juttatás a családi adókedvezménnyel.

Felmondás vagy közös megegyezés?

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/felmondas-vagy-kozos-megegyezes

A munkaviszony megszüntetésére irányuló közös megegyezésről szóló iratban a felek erre vonatkozó közös szándékát egyértelműen kifejezésre kell juttatni. Ha a megállapodás nem tartalmazza a felperes ilyen nyilatkozatát és az erre irányuló szándéka a „megállapodás” körülményeiből sem vezethető le, a megszüntetés jogellenes, mert közös megegyezés létrejötte nem állapítható meg – így szól a Kúria egyedi döntése.

Egyre több nő áll munkába

http://mno.hu/belfold/egyre-tobb-no-all-munkaba-1255839

Elérte az 56,5 százalékot a női foglalkoztatottság, ugyanakkor a női munkanélküliség mintegy 7,7 százalékra csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

Fekete öves megoldás a munkahelyi sértegetések ellen!

http://www.profession.hu/cikk/20141029/fekete-oves-megoldas-a-munkahelyi-sertegetesek-ellen/4759

Azonnal és világosan húzzuk meg a határokat, ha szóbeli atrocitás ér bennünket. Semmilyen helyzetben nem vagyunk kötelesek ezt eltűrni. 7 tipp, hogy karatézzuk le a sértegetőket a munkahelyen!

Munkaszerződés módosítása: mikor kell írásba foglalni?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/munkaszerzodes-modositasa-mikor-kell-irasba-foglalni/

Munkáltatóként, a munkavállalóval közösen megegyezve, természetesen írásban, bármikor módosíthatjuk a munkaszerződést, de vannak olyan esetek, amikor a szóbeli módosítás is érvényes, illetve léteznek kivételek, amikor módosítás nélkül is változtathatunk a szerződésben foglaltakon. Sorra vesszük, mikor kell és mikor nem kötelező módosítani a munkaszerződést ahhoz, hogy eltérjünk attól a gyakorlatban.

A hét kérdése: részmunkaidő díjazása

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-het-kerdese-reszmunkaido-dijazasa

Társaságunk tevékenysége folytán munkavállalóink 3 havi munkaidőkeretben kerülnek foglalkoztatásra, készenléti jellegű munkakörben. Az Mt. 92.§-nak rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy az általános teljes napi munkaidő (8 óra) 12 órára emelhető, amelyet a legtöbb munkavállaló esetében a munkaszerződésben rögzítünk. Arra is van példa ugyanakkor, hogy az általános teljes napi munkaidőtől rövidebb munkaidőben foglalkoztatjuk a munkavállalót.

Drágítja a cafeteriát az adócsomag

http://ado.hu/rovatok/ado/dragitja-a-cafeteriat-az-adocsomag

Jövőre érdemben nőhet a cafeteria közterhe: a munkáltató a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után az eddigi 16 százalékos szja-n felül a 14 százalék egészségügyi hozzájárulás helyett immáron 27 százalék egészségügyi hozzájárulást fog fizetni, ha elfogadják az adócsomagot. A BDO Magyarország írása részletesen elmagyarázza és példákkal szemlélteti a változtatást.

Befogadóbbá válnak a hazai munkaadók

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1247063-befogadobba-valnak-a-hazai-munkaadok

Magyarországon a mintegy 767 ezer megváltozott munkaképességű felnőtt közül a KSH 2012-es adatai szerint alig 138 ezren dolgoznak, ez az arány lényegesen elmarad az európai átlagtól.

Negyedmillió közmunkás lesz

http://nol.hu/gazdasag/negyedmillio-kozmunkas-lesz-1495451

Jövőre is folytatódik a foglalkoztatás bővítése és a munkahelyteremtés – mondta Czomba Sándor államtitkár a költségvetési törvény benyújtása előtti napon rendezett kormányszóvivői tájékoztatón. A Czomba által előadott szöveg alapján arra lehet következtetni, hogy még szűkebb lesz az álláskeresés időszakában járó juttatás.

GAZDASÁG

Növekedés

http://www.echotv.hu/riportjaink-2014-10-29-novekedes

A magyar gazdaságban hiányoznak a 4 százalék feletti tartós gazdasági növekedés feltételei, ezért le kell a bürokráciát építeni – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György azt sürgette, hogy az uniós beruházási forrásokhoz döntően a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok jussanak.  A jegybank 2015 végéig meghosszabbítja a növekedési hitelprogram második szakaszát.

Ezt a szerepet szánja Magyarországnak Peking az Európához fűződő viszonyában

http://www.vg.hu/kozelet/politika/ezt-a-szerepet-szanja-magyarorszagnak-peking-az-europahoz-fuzodo-viszonyaban-437918

Magyarország a hídfő szerepét tölti be a kínai-európai együttműködésben – fogalmazott Vang Ji, kínai külügyminiszter, amikor Pekingben fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kedden. Hozzátette: bízik abban, hogy ez a jövőben is így marad.

EGYÉB

Négymillióval indítanák útnak gyermekeiket a családok, de sehogy sem sikerül

http://www.hvg.hu/gazdasag/20141028_Negymillioval_inditanak_utnak_gyermekeike

Egy felmérés szerint a magyar családok a gyermekek húszas éveinek elejéig igyekeznek pénzt gyűjteni önálló életük elindításához, a szülők terveiben 4 millió forint megtakarítása szerepel, ám átlagosan csupán az ehhez szükséges összeg harmadát, 82 ezer forintot tesznek félre évente.

Felfüggeszthetik Magyarország tagságát egy korrupcióellenes szervezetnél

http://hvg.hu/gazdasag/20141029_444hu_Felfuggeszthetik_Magyarorszag_tagsa?s=hk

A 444.hu szerint úgy módosították most először az Open Government Partnership (Nyílt Kormányzati Együttműködés) nevű nemzetközi szervezet alapszabályát, amivel lehetővé válik a hozzájuk 2012-ben csatlakozott Magyarország tagságának felfüggesztése.

Nagy tömeg várható a boltokban pénteken

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/nagy_tomeg_varhato_a_boltokban_penteken.1042427.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Érdemes felkészülni arra, hogy november elseje – Mindenszentek – szombatra esik, ez pedig azt jelenti, hogy zárva lesznek a boltok. Valószínűleg sokan pénteken intézik majd a hétvégi bevásárlást, így a szokásosnál nagyobb tömegre, sorokra kell számítani.

Egyre feszültebb az olasz kormány és a szakszervezetek viszonya

http://stockportal.hu/index.php/egyre-feszultebb-az-olasz-kormany-es-a-szakszervezetek-viszonya/

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Rómában szerdán a ThyessenKrupp csoport olaszországi acélgyárának bezárása ellen rendezett munkástüntetésen. A szakszervezetek szerint a Matteo Renzi vezette kormány gumibottal válaszol a dolgozók követeléseire.

Zomborból indult a Szolidaritás Karaván

http://www.magyarszo.com/hu/2506/vajdasag_zombor/117684/Zomborb%25C3%25B3l-indult-a-Szolidarit%25C3%25A1s-Karav%25C3%25A1n.htm

Tegnap a zombori aktivistákkal tartott konzultatív megbeszélést a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet csúcsvezetősége. A Belgrádból és Újvidékről érkezett szakszervezetisek bejelentették, hogy a Karaván során az időszerű témákról kívánnak tárgyalni a szakszervezetek vezetőivel, aktivistáikkal, de a polgárokkal is, valamint nyílt napok keretében kívánnak betekintést nyújtani a szakszervezet tevékenységébe.

Ezért folyamatosak a sztrájkok a légitársaságoknál

http://www.hirado.hu/2014/10/30/ezert-folyamatosak-a-sztrajkok-a-legitarsasagoknal/?source=hirkereso

Az európai hagyományos légitársaságok versenyképességüket próbálják javítani, hogy felvegyék a versenyt a diszkont légi cégekkel, de az átalakításokkal a szakszervezetek legtöbbször nem értenek egyet, emiatt volt és várható a közeljövőben is több sztrájk az európai légi közlekedésben – mondta Feledi György szakértő, utasszállító-pilóta az MTI megkeresésére.

A budai Lidl-pláza tervét láttátok már? 2010-es, de elég mellbevágó ma is, nem?

http://index.hu/urbanista/2014/10/28/a_lidl-plaza_tervet_lattatok_mar_eleg_mellbevago_nem/

Már elég régóta tervben van, hogy egyszer majd Lidl épül a Csalogány utcai sártengerparkoló helyére, de amikor egyszer csak megkaptam Sadiától a fenti látványtervet, eléggé megdöbbentem. Valahogy ez eddig elkerülte a figyelmemet, pedig már 2010-re készültek tervek erre a helyre.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje