Cikkajánló – 2014. október 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Az MSZOSZ beolvad a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe

http://www.mszosz.hu/hu/hirek/8-kiemelt-hireink/1721-viii-kongresszus

2014. október 28-ám tartotta meg VIII. kongresszusát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. A XXI. század érdekvédelmét szolgáló döntést hoztak meg a küldöttek, határozatot fogadtak el az MSZOSZ beolvadásáról a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete közleménye

http://os.mti.hu/hirek/101419/a_mernokok_es_technikusok_szabad_szakszervezete_kozlemenye

A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete tiltakozik a béren kívüli juttatások közterheinek jelentős mértékű emelése ellen.

Elismerik a katonák teljesítményét

http://www.hrportal.hu/c/elismerik-a-katonak-teljesitmenyet-20141027.html

A Honvédszakszervezet támogatja és üdvözli Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentését, miszerint jövő júliustól négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét. Czövek János, a szakszervezet elnöke úgy reagált: ez az illetményfejlesztés a katonák jó teljesítményének elismerését jelenti.

Ezért kell, hogy legyen munkaügyi ellenőrzés

http://www.hrportal.hu/hr/ezert-kell-hogy-legyen-munkaugyi-ellenorzes-20141028.html

A munkaügyi ellenőrzés a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartatásában jelentős szerepet játszik. Az 1996.évi LXXV.tv. (Met.) hatályos rendelkezései szerint az ellenőrzés a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok állami kontrollját jelenti. Ilyen jellegűnek minősül valamennyi jogviszony, amelynek keretében ellenérték fejében történik a munkavégzés, a vállalkozás, valamint a megbízás azonban nem tartoznak ebbe a körbe.

Összefügg a munkaügyi felügyelők száma és a munkabalesetek növekedése?

http://www.hrportal.hu/c/osszefugg-a-munkaugyi-felugyelok-szama-es-a-munkabalesetek-novekedese-20141027.html

Negyven százalékkal csökkent a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelők részaránya vidéken, ami nehezíti a szabálytalanságok feltárását. Az Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában egyebek mellett a munkavédelem átszervezésének következményeiről és a szakképzésről érdeklődtek a képviselők.

250 embernek adnak munkát Oroszlányban

http://mno.hu/gazdasag/250-embernek-adnak-munkat-oroszlanyban-1255620

November elejéig 250 új munkatárs felvételét tervezi oroszlányi gyárába a kínai tulajdonban lévő, kipufogócsonkokat és turbófeltöltő-házakat gyártó Wescast Hungary Zrt. – tájékoztatott a vállalatcsoport igazgatótanácsának alelnöke, a társaság európai elnöke.

20 ezer forintos támogatást kaphatsz

http://www.femina.hu/hirhatter/ovodaztatasi_tamogatas_2014

Talán kevesen tudnak róla, de óvodáskorú gyermekek után kérhető óvodáztatási támogatás, melyet évente két alkalommal utalnak. De kik kaphatnak ilyen támogatást, mik a feltételei, és mikor utalják a 10-10 ezer forintot?

Jár-e cafeteria a beteg munkavállalónak?

http://www.hrportal.hu/c/jar-e-cafeteria-a-beteg-munkavallalonak-20141028.html

A cég ahol dolgozom, egy hónapot meghaladó betegség után kiveszi a dolgozóját aktív állományból és akkor az Erzsébet utalványt nem kapja a dolgozó. Kérdésem az lenne, hogy ez szabályos?

KÖZÉLET

Az Emmi szerint bevált a patikatörvény

http://www.stop.hu/belfold/az-emmi-szerint-bevalt-a-patikatorveny/1273685/

A kormány által az Országgyűlés elé terjesztett jelentés szerint jelentősen javult a lakossági gyógyszerellátás biztonsága és a patikák gazdasági helyzete a 2010-es patikatörvénynek köszönhetően – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

GAZDASÁG

Jövőre elveszik a rezsicsökkentést

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20141027-tobbet-bukunk-az-uj-adokon-mint-amennyit-az-olcso-rezsin-nyerunk.html

Egy átlagos család akár tízezer forintot is bukhat havonta a múlt héten benyújtott adótervezet nyomán. Jön az internetadó, a cafeteriaelemek magasabb adóterhet kapnak, és még a sampon sem ússza meg. Így adózunk 2015-ben.

A fél országot sötétbe borítja az internetadó

http://nol.hu/gazdasag/a-fel-orszag-sotetbe-fog-borulni-az-internetado-miatt-1495047

Több mint száz kisebb internet- és kábeltévé-szolgáltató mehet csődbe az internetadó miatt. Lesz néhány olyan település is, amelyen átmenetileg megszűnik a netelérés. A Fidesz-frakció csak súlyosbította a helyzetet a módosító indítványával, amely adósapkákat írna elő. Az iparág szerint az eljárás vállalhatatlan, s nem több, mint egyszerű pénzbehajtás.

Könnyedén kijátszható az áfacsalások kiszűrésére szolgáló rendszer

http://hvg.hu/gazdasag/20141029_Konnyeden_kijatszhato_az_afacsalasok_kisz?s=hk

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert azért hozták létre, hogy ne indulhasson útnak áruszállítmány a NAV tudta nélkül. Ám a rendszer számos visszaélésre ad lehetőséget.

Parragh László a Növekedési Hitelprogram meghosszabbítását javasolja

http://magyarhirlap.hu/cikk/8439/Parragh_Laszlo_a_Novekedesi_Hitelprogram_meghosszabbitasat_javasolja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a magyar gazdaság fejlődése reményt keltő pályára került. Ebben fontos szerepet játszott a jegybank által indított a növekedési hitelprogram, amely becslések szerint 0,5-1 százalékkal járult hozzá a növekedéshez. Parragh ezért javasolja a hitelprogram változatlan folytatását 2015-ben.

Külföldi sajtó Magyarországról – brit, német, osztrák és lengyel lapok

http://www.informed.hu/egpol_new/kulfoldi-sajto-magyarorszagrol-brit-nemet-osztrak-es-lengyel-lapok-195276.html

A londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója, Andrew Byrne a “Magyarország az Orbanomics költségeivel küszködik” címet viselő írásában úgy vélekedik, hogy az Egyesült Államokkal vívott durva diplomáciai ütésváltás és a világ első internethasználati adója ellen kibontakozó tömeges lázongás nyomán most már kezdenek megjelenni a repedések az Orbán Viktor miniszterelnök által kialakított politikai felépítményen.

Mi lesz itt? – Ezt mondják az elemzők

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mi_lesz_itt_ezt_mondjak_az_elemzok.588749.html

A várakozásokkal összhangban a monetáris tanács (MT) nem változtatott az alapkamat szintjén: továbbra is 2,1 százalékon áll az irányadó ráta. Egyrészről a gazdasági kibocsátás még mindig a potenciális szint alatt van, illetve az inflációs nyomás az idei év egészében alacsony marad

EGYÉB

Az Európa Kiadó hattyúdala: Árverezik a könyveket

http://hvg.hu/kkv/20141029_Az_Europa_kiado_hattyudala_Arverezik_a_ko?s=hk

A patinás magyar kiadó raktárkészletére november 21-ig lehet licitálni a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarára. A kiadó május óta áll végrehajtás alatt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az