Cikkajánló – 2014. október 28.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Akár kétszázezer közszolgát is kirúghatnak

http://www.atv.hu/belfold/20141028-akar-ketszazezer-kozszolgat-is-kirughatnak/hirkereso

Akár 200 ezer embert is elbocsájthatnak a közszférából, ha valóban a felére csökkentik a költségeket – ezt mondta a Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Pontos számokat egyelőre senki sem tud, de a 20-30 százalékos leépítés is elképzelhető. Az elbocsájtások elsősorban a minisztériumokban és területi közigazgatásban dolgozókat érintik.

Több eurós nyugdíjbiztosítás jöhet

http://www.vg.hu/penzugy/biztositas/tobb-euros-nyugdijbiztositas-johet-437885

Tisztázták a benyújtott törvénymódosítás szerint, hogyan lehet elszámolni deviza alapú nyugdíjbiztosításoknál az adókedvezményt, emiatt új biztosítások jelenhetnek meg jövőre a piacon. Vannak lelkes biztosítók, de olyanok is akadnak, amelyek nem látnak komoly lehetőséget az eurós konstrukciókban.

Több mint 2 százalékkal nőnek a reálbérek idén

http://www.napigazdasag.hu/cikk/26510/

Több mint 2 százalékos reálbér növekedéssel számol az idén Magyarországon a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése, amelynek eredményeit hétfőn juttatta el az MTI-hez.

Négyszer annyit keres Németországban

http://vaol.hu/szombathely/negyszer-annyit-keres-nemetorszagban-mint-itthon-a-szombathelyi-hentes-1655833

Sok magyar hentes dolgozik Németországban, vagy Ausztriában. Egy szombathelyi hentes megosztotta velünk tapasztalatait.

Elbocsátások a közszférában: kiket és mikor?

http://www.168ora.hu/itthon/kozszfera-elbocsatas-orban-kormany-131624.html#sthash.VuIa2s1R.dpuf

A héten már az adótörvényeket tárgyalja a parlament, és a jövő évi költségvetés tervezetét is előterjeszti a kormány. Az előbbiek máris nagy felzúdulást keltettek, az utóbbinál pedig nagy kérdés, mekkora leépítések várhatók a közszférában.

Mi lesz veled cafeteria jövőre?

http://www.hrportal.hu/c/mi-lesz-veled-cafeteria-jovore-20141027.html

A munkavállalók béren kívüli juttatások formájában kapott nettó kerete 19,2 százalékkal csökkenne 2015-re a közterhek emelkedésének következtében – derül ki egy felmérésből.

Befogadóbbá válnak a hazai munkaadók

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1247063

Magyarországon a mintegy 767 ezer megváltozott munkaképességű felnőtt közül a KSH 2012-es adatai szerint alig 138 ezren dolgoznak, ez az arány lényegesen elmarad az európai átlagtól.

Nyugdíj: a tb-nél nem gondolták, hogy ez is beszámít az évekbe

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_a_tbnel_nem_gondoltak_hogy_ez_is_be_G6I4BG.aspx#rss

Perre vitte nyugdíjazási ügyét egy nő, mert szerinte a társadalombiztosítási határozatban a szolgálati időnél nem vették figyelembe két ledolgozott évét. A munkaügyi bíróság neki adott igazat, de végül az ügy a Kúriánál kötött ki.

Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatottság?!

http://profitline.hu/hircentrum/hir/321358/Magyarorszagon-a-legalacsonyabb-a-foglalkoztatottsag?

Kelet-Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatottság az Eurostat adatai alapján, de itt a leggyorsabb a javulás is. A munkanélküliséget tekintve a középmezőnyben vagyunk, és túl sok a tartós munkanélküli is.

Mitől lesz sikeres a call center?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/mitol-lesz-sikeres-a-call-center/

A call centerek értékesítésben való szerepét nagyon sokan már temetik, holott a valóságban egyre szélesebb körben használják eredményesen ezt a csatornát. Telefonálni tényleg mindenki tud, vagy valójában

Összefügg a munkaügyi felügyelők száma és a munkabalesetek növekedése?

http://www.hrportal.hu/c/osszefugg-a-munkaugyi-felugyelok-szama-es-a-munkabalesetek-novekedese-20141027.html

Negyven százalékkal csökkent a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelők részaránya vidéken, ami nehezíti a szabálytalanságok feltárását. Az Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában egyebek mellett a munkavédelem átszervezésének következményeiről és a szakképzésről érdeklődtek a képviselők.

GAZDASÁG

A visszafogott netadónak is súlyosak lesznek a negatív hatásai

A vasárnapi tüntetés után a kormány módosítja az internetadót: az egyéni előfizetők 700, a vállalatok 5 ezer forintos maximális teherrel számolhatnak. A Kopint-Tárki kutatója úgy véli, hogy még a módosított adónak is komoly negatív hatásai lesznek a versenyképességben, az információáramlásban, valamint a technológiai fejlődésben is, a demonstrálók mára is megmozdulást hirdettek.

Tesco-adót is kivet a kormány

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/tesco-adot-is-kivet-a-kormany-437844

Tesco-adót is kivet a kormány – kétszeresen is rosszul járnak jövőre a kiskereskedők. A fuvarozóknak drágább lesz az üzemanyag, emelkedik az energiaadó, de a kártyás fizetés olcsóbb lehet és vége a sporttámogatási őrületnek. Egy helyen a jövő évi adóváltozások

A módosító is fáj a Telekomnak

A kormány támogathatónak tartja azt a fideszes felvetést, hogy 700 forint legyen az internetadó felső határa – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, napirend előtti parlamenti felszólalásában. Mindez némileg enyhítheti a bizonytalanságot a Magyar Telekom piacán, hiszen a parlament vélhetően elfogadja a tegnap délután benyújtott javaslatot.

Óriásberuházás bukott el Magyarországon – vége az energiaálmoknak?

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/oriasberuhazas_bukott_el_magyarorszagon_vege_az_energiaalmoknak.588417.html

Leállította magyarországi urán- és szénprojektjeit az ausztrál Wildhorse Energy – értesült a Napi.hu. A cég a kutatások felfüggesztésével igyekszik megőrizni készpénztartalékait. Így ilyen irányú tevékenység hónapok óta nem is zajlik a hazai területeken, továbbá sikertelenül próbált vevőt találni a legnagyobb veszteséget felhalmozó, korábban több tíz milliárd forintos beruházással is kecsegtető leányára.

Az új adószabályokról kezdenek vitát a képviselők

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-676894

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait, amelyekkel a kabinet fenntartaná a családi adórendszert, a vállalati különadók sorába pedig bevezetné az internetadót.

Több milliárdnyi bírságot enged el az állam – mutatjuk, ki jár jól

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/tobb_milliardnyi_birsagot_enged_el_az_allam_mutatjuk_ki_jar_jol.588708.html

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében elengedik azokat a bírságokat, amelyeket az elektronikus útdíj bevezetési időszakában még gyakorlatlan fuvarozókra téves bevallás miatt róttak ki. Összesen kétmilliárd forintról van szó.

EGYEBEK

Sok család nem hallott még erről: jön az új megtakarítás

http://www.penzcentrum.hu/biztositas/sok_csalad_nem_hallott_meg_errol_jon_az_uj_megtakaritas.1042402.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a biztosítóknál indítható megtakarítások köre. Néhány hónapja olyan új típusú termékek jelentek meg a piacon, amik a korábbiakhoz képest kedvezőbb feltételeket nyújtanak a takarékoskodóknak. Kinek érdemes ebbe tennie a pénzét?

Bevállalták a boltok: ilyen kirakatokat is ritkán látni

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/bevallaltak_a_boltok_ilyen_kirakatokat_is_ritkan_latni.1042399.html

Érdekes kirakatokkal találkozhat az, aki mostanában az ausztriai Salzburg bevásárlóutcáján sétál.

A Nagy Főnök figyel téged

http://nol.hu/tud-tech/a-nagy-fonok-figyel-teged-1494743

Hordozható érzékelők segítségével a főnököd folyamatosan nyomon követheti a munkád, a pihenésed, az éjjeled és a hétvégéd is – figyelmeztet a New Scientist tudományos szaklap. Sok vállalat – köztük a BP, az eBay és a Buffer – már arra ösztönzi a munkavállalóit, hogy viseljenek okoskarkötőt, például Fitbitet, cserébe kedvezményes egészségbiztosítást ígérnek.

Korlátozni fogják a forgalmat több autópályán is

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/korlatozni-fogjak-a-forgalmat-tobb-autopalyan-is-437869

Túlméretes járműszerelvények közlekedése miatt szerdán hajnali 0 és 4 óra között forgalomkorlátozások lesznek az M15, M1, M0 és M6 gyorsforgalmi utakon – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?