Cikkajánló – 2014. október 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Sokkoló felmérés: ez lesz a céges cafeteriával 2015-ben

http://www.napi.hu/ado/sokkolo_felmeres_ez_lesz_a_ceges_cafeteriaval_2015-ben.588661.html

Az emelkedő közterheket nem nyeli le a munkaadók többség, így jövőre négyből három dolgozó számára kisebb lehet a cafeteria nettója – derül ki egy friss kutatásból.

cafeteriatrend.hu – egy nem reprezentatív felmérés keretében – 217 munkáltatót kérdezett meg, hogy miként reagálnának, ha az adótörvény-javaslatban szereplő módon jövőre a cafeteria jelenlegi 35,7 százalékos közterhe 51,17 százalékra növekedne.

VDSZ: mi jöhet még? Az internetadó kiverte a biztosítékot

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/kozlemenyek-dokumentumok/11705-vdsz-mi-johet-meg-az-internetado-kiveri-a-biztositekot

Az internetadó híre kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél, a vegyipari ágazat tiltakozik a tájékozódáshoz és a tudáshoz való hozzáférés korlátozása ellen. Éppen most készül elvágni, kézi irányításra állítani a fiatalok jövőjét a kormány –szögezi le a VDSZ, amelynek vezetői szerint a nethasználat megadóztatása újabb ok lesz arra, hogy a fiatalok elhagyják az országot. A szakszervezet támogat minden tiltakozó megmozdulást, amely ennek a megdöbbentő tervnek a bevezetése ellen szerveződik.

A TÁVSZAK tiltakozik az úgynevezett internetadó bevezetése ellen

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/kozlemenyek-dokumentumok/11713-a-tavkozlesi-szakszervezet-tiltakozik-az-ugynevezett-internetado-bevezetese-ellen

A remélt költségvetési bevétel nincs arányban azzal a súlyos veszteséggel, amely a Magyarország lakosságát és vállalkozásait éri általa. Az adónem bevezetése aránytalan terheket ró az alacsonyabb jövedelmű rétegekre, akadályozza az információhoz jutást, az elektronikus ügyintézést. A hazai vállalkozások a nemzetközi piacon verseny hátrányba kerülnek.

A LIGA Szakszervezetek tiltakozik

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/kozlemenyek-dokumentumok/11706-a-liga-szakszervezetek-tiltakozik-a-beren-kivuli-juttatasok-kozterheinek-jelentos-merteku-emelese-ellen

A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a béren kívüli juttatások közterheinek jelentős mértékű emelése ellen. A kedden az Országgyűlés elé került adótörvény javaslatból kiolvasható, hogy a kormány szándéka szerint 2015-től 35,7%-ról – jelentős mértékben – 51,17%-ra emelkedne többek között az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi Pihenő Kártya, az önkéntes nyugdíjpénztári- és egészségpénztári hozzájárulás, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, a munkahelyi étkeztetés közterhe.  

Az ÉSZT tiltakozik

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/kozlemenyek-dokumentumok/11722-az-ertelmisegi-szakszervezeti-tomorules-tiltakozik-az-adotervek-miatt

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tiltakozását fejezi ki, a sajtóban megjelent adótervek miatt. A kormány egyértelmű célja, hogy a cafetéria rendszert eltörölje! Ehhez olyan eszközt választott, amelynek elsődleges kárvallottjai azok a munkavállalók, akik jelenleg még kapnak valamilyen béren kívüli juttatást!

Lázár: reformok és elbocsátások várhatóak a közszférában

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lazar_reformok_es_elbocsatasok_varhatoak_a_kozszferaban.588575.html

Hat év után kimondta a bűvös szót Lázár János: reformokat vezet be a kormány, sok a közalkalmazott, vagyis elbocsátások jöhetnek.

A magyar kormány belevág az államreformban – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányszóvivői tájékoztatón. Az állam átalakítása érinteni fogja a minisztériumok létszámát és a határintézményeket is. Magyarországon a közszolgák aránya 22 százalék a teljes adófizetőkön belül – ez magas uniós összehasonlításban. A kormány még nem döntött konkrét elbocsátásokról, de egymillió közszolgát nem tud a társadalom eltartani – tette hozzá.

Gondoskodjanak a nyugdíjasok a gyerekeik nyugdíjáról!

http://hvg.hu/gazdasag/20141024_Nyugdij_gyerek_szulo_ongondoskodas?s=hk

A miniszterelnök törvénnyel kényszerítené a felnőtteket, hogy gondoskodjanak idős szüleikről. Tévhit, hogy akik támogatásra szorulnak, azok a nyugdíjasok. Éppen a mai felnőtteket, gyerekeket kéne segíteni, mert ők már nagyon kevés nyugdíjat kapnak majd az államtól. És ezzel sokan tisztában vannak. De nem sokan tesznek ellene, sem a saját, sem a gyerekük érdekében. Ha minden nap félretesz a gyerekének 100 forintot, az multimilliomos lehet nyugdíjas korára.

Ezt tervezi a segélyezéssel a kormány

http://nol.hu/belfold/nem-kaphatnanak-tamogatast-az-onallo-lakhatashoz-a-hajlektalanok-1494655

A jövő évi költségvetési törvény, s ebből következően a nagy ellátórendszerek – az oktatás, az egészségügy és a szociális terület – átalakítása lesz napirenden a kormánypártok november negyedikei frakcióülésén.

Sok közalkalmazottat bocsájthatnak el

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/sok-kozalkalmazottat-bocsajthatnak-el

Elbocsátják a köztisztviselők és közalkalmazottak egy részét – ezt jelentette be Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ország nem bír el egymillió állami alkalmazottat. A Híradó által megkérdezett munkaügyi szakértő szerint nehéz lesz állast találniuk az elbocsátott dolgozóknak.

Ilyen lesz tanulni a munkaalapú ország egyetemén

http://index.hu/belfold/2014/10/23/ilyen_lesz_a_munkaalapu_orszag_egyeteme/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index 

A jövő magyar egyetemeinek feladata, hogy megfelelő munkaerőt és innovatív termékeket szállítsanak a gazdaságnak – kis túlzással ez a szerdán megjelent felsőoktatási koncepció fő vonulata. Végigolvastuk az egyelőre nagy általánosságokat tartalmazó, 77 oldalas anyagot és kiszedtük belőle azt, milyen egyetemekre kell felkészülniük a most 3-10 éves gyerekeknek. A munkalapú gazdaság egyetemeire csak nyelvvizsgával lehet bekerülni, a tárgyak 10 százalékát idegen nyelven fogják tanulni, aki rosszul teljesít, hamar átrakják fizetős képzésre, de lehet, sőt kell is külföldi részképzésre menni.

Munkajogviszony és munkaszerződés: nem ugyanaz

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/munkajogviszony-es-munkaszerzodes-nem-ugyanaz

Az új Ptk. hatása a munkajog szabályozására címmel tartotta meg előadását dr. Kiss György professzor, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Wolters Kluwer Kft. által szervezett XI. Magyar Munkajogi Konferencián, amelyből kiderült, hogy a munkaszerződés és a munkaviszony tartalma nem ugyanaz.

Soha ne tegye ezt, ha táppénzen van! Nagyon pórul járhat

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Soha_ne_tegye_ezt_ha_tappenzen_van_Nagyon_p_8BS6J5.aspx#rss

Táppénzen lévő dolgozó súlyos betegségére tekintettel kérte a leszázalékolását. A munkáltatója azt javasolta, hogy mindketten jobban járnak, ha közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyát. Mi lesz így a táppénzzel? – kérdezte olvasónk. Széles Imre, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Így kérhet fizetés nélküli szabadságot hozzátartozója ápolására

http://adozona.hu/munkajog/Igy_kerhet_fizetes_nelkuli_szabadsagot_hozz_FE7K66.aspx#rss

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

NGM: együttes csúcson a születések és a női foglalkoztatás

http://figyelo.hu/cikkek/411189-ngm–egyuttes-csucson-a-szuletesek-es-a-noi-foglalkoztatas

Magyarország jó példa arra, hogy akkor születik több gyermek, ha több nő dolgozik, s ennek következtében nagyobb biztonságban érzik magukat a családok – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel, reagálva a Központi Statisztikai Hivatal friss adataira.

Beragadt szabadságnapok? Mutatjuk a trükköket!

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/beragadt_szabadsagnapok_mutatjuk_a_trukkoket.588500.html

Sok dolgozó máig nem vette ki a teljes éves szabadságát, így az alábbiakban annak járunk utána, hogy nekik milyen lehetőségeik vannak a felhasználásra.

A magyar dolgozók félnek bejelenteni a visszaéléseket

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-magyar-dolgozok-felnek-bejelenteni-a-visszaeleseket-437765

Sok munkavállaló bizalmatlan a munkáltatói jogsértések jelzésére szolgáló visszaélés-bejelentési rendszerrel, ami még nem terjedt el széleskörűen, bár a vonatkozó jogszabály idén januárban hatályba lépett – derül ki a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda közleményéből.

Pataky Péter: Harc a dolgozói szegénység ellen

http://nol.hu/velemeny/harc-a-dolgozoi-szegenyseg-ellen-1493903

– Több bért! – mondja a szakszervezet.

– Demagóg! – mondja a munkáltató.

Milyen ismerős párbeszéd ez, miközben a hétköznapi valóság az, hogy a dolgozók negyede kevesebbet keres, mint a létminimum. Kitermelődött, pontosabban hagyták kitermelődni azt a réteget, akiket a legjobban a dolgozó szegények jelzővel írhatunk le. Hiába van munka, az érte kapott fizetés gyakran a létfenntartásra elegendő, néha még arra is éppen hogy csak.

Meghökkentő számok Magyarországról –

Már a létminimumot elérő fizetésért is harcolni kell.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_szamok_magyarorszagrol_mar_a_letminimumot_elero_fizetesert_is_harcolni_kell.588202.html

Az elmúlt években, főleg a válság hatására kialakult és szélesedett a dolgozói szegénység Magyarországon: mintegy egymillió olyan munkavállaló van, aki a KSH által számított létminimum alatti összeget visz haza 8 órás, teljes állású munkával.

GAZDASÁG

Beutazási tilalom: Orbán megszólalt az EU-csúcson

http://www.atv.hu/belfold/20141024-orban-felszolalt-az-eu-csucson/hirkereso

Az Amerikai Egyesült Államok döntése, hogy kiket enged be az országba, azt Magyarország csak tudomásul veheti – közölte Orbán Viktor magyar kormányfő pénteken Brüsszelben.

A kormányfő szerint lényegében egy vádról van szó, a bizonyítékok ugyanakkor az amerikaiaknál vannak, állításuk szerint hiteles információik vannak. Ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak – tette hozzá.

Mindent átsző a korrupció Magyarországon

http://www.vg.hu/kozelet/mindent-atszo-a-korrupcio-magyarorszagon-437795

Visszaélések Mindenhol van, de nálunk az összefonódások kiterjedtebbek. A politikán kívül, a magánszférában, de még az egészségügyben is tapasztalhatók visszaélések. Minden kormánynak volt egy-két nagy ügye. Európában a középmezőnyben vagyunk. A megszüntetéséhez nagy elhatározás és politikai akarat kellene.

Az orosz embargó ára: négyszáz kamion maradt áru nélkül

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/az-orosz-embargo-ara-negyszaz-kamion-maradt-aru-nelkul-437623

A magyar fuvarozó cégek és a logisztikai szektor egyaránt megsínylették az orosz importtilalmat, ugyanakkor van olyan beruházó, amely az ukrán kereskedelmi forgalom növekedésére számít. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége pedig Záhony térségében vámszabadterület létrehozását sürgeti.

Tesco: Magyarországon erősítés, csoportszinten botrány

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/tesco-magyarorszagon-erosites-csoportszinten-botrany-437732

A hazai Tesco egy százalékkal növelte árbevételét a 2014/15-ös pénzügyi éve első felében, ám csoportszinten akkorák a bajok, hogy távozik a cég vezére.

Sosem gondolnád, mennyit küldenek haza a kint dolgozó magyarok

http://www.penzcentrum.hu/karrier/sosem_gondolnad_mennyit_kuldenek_haza_a_kint_dolgozo_magyarok.1042354.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Számos adat látott már napvilágot a kivándorolt magyarok számáról, így pontosan nem tudhatjuk, hogy hányan dolgoznak már külföldön. Az azonban biztos, hogy több százezren vannak, és évről-évre egyre több pénzt küldenek haza. Leginkább a férfiak és a kevésbé iskolázottak támogatják itthon maradt rokonaikat, a legtöbb pénz pedig Németországból érkezik.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje