Cikkajánló – 2014. október 22.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Rámegy az egészségük

http://nol.hu/gazdasag/ramegy-az-egeszseguk-1493499

A Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (KASZ) szerint az utóbbi egy évben a korábbiakhoz képest jelentősen nőtt az alkalmazottak terhelése, miközben a fizetések nem vagy csak alig emelkedtek az ágazatban. A KASZ nemrég félezer munkavállalóval készített anonim felmérése szerint a dolgozók 70 százaléka arról számolt be, hogy az utóbbi időben mind túlterheltebbek.

Korszerűen, aktuálisan kommunikálni

Klub Rádió, Szolidaritás.hu

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141020-152854.mp3

Kovács Lászlóval, a VDSZ országos titkárával készült egy telefonos interjú a VDSZ mobilalkalmazásáról, elektronikus kommunikációs lehetőségeiről, amely 17:40 percnél kezdődik, és ide kattintva érhető el.

Zsákokban a veszélyes szemét

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/160875_zsakokban_a_veszelyes_szemet.html#

Nem tud megszabadulni húsz zsák üveggyapottól egy siófoki család. A garázst újították fel, kicserélték a szigetelést és minden szemetet szelektáltak. Az üveggyapotra azt mondták csak laboratóriumi vizsgálat után veszi át a helyi hulladékkezelő központ. A vizsgálat hatvanezer forintba kerül. Évente több tonna üveggyapotot hagynak az országban az erdőkben, mert nem tudják hova vinni.

Eltiltották a tűzoltókat a szakszervezettől

http://www.langlovagok.hu/html/erdekvedelem/174.shtml

Hoppon maradt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete Veszprém megyében.

KSH: 3,9 százalékkal emelkedtek a keresetek tavalyhoz képest

http://hvg.hu/gazdasag/20141021_KSH_39_szazalekkal_emelkedtek_a_keresetek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Augusztusban 4,4 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek a versenyszférában az előző havi 3,4 százalékos emelkedés után, és 2,3 százalékkal emelkedtek a költségvetési intézményeknél a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

Több ezer alkalmazottat bocsáthat el a posta

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/tobb-ezer-alkalmazottat-bocsajthat-el-a-posta-1254460

A Magyar Nemzet úgy tudja, a hagyományos postai szolgáltatások iránti kereslet csökkenése miatt a következő években több ezer dolgozót küldhetnek el az állami cégtől. A posta csak pár százalékos leépítést ismert el. A vállalat szóvivője elmondta: az elmúlt években 3 százalékos kapacitáscsökkentés volt, és elsősorban az alacsony jövedelmű dolgozók munkahelyét igyekeznek megtartani.

Kevés munkavállaló jelenti be a visszaéléseket

http://www.vg.hu/vallalatok/keves-munkavallalo-jelenti-be-a-visszaeleseket-437592

A munkáltatók által alkalmazható visszaélés-bejelentési (“whistleblowing”) rendszerek jogi kereteit tavaly fektette le az Országgyűlés, a vonatkozó jogszabály pedig idén januárban lépett hatályba, mégsem terjedt el eddig széleskörűen.

2014-10-21 Szakképzés

http://www.echotv.hu/riportjaink-2014-10-21-szakkepzes

A kormány a következő négy évben újabb munkahelyeket hoz létre, és az üzleti világgal szorosan együttműködve szeretné elérni a teljes foglalkoztatottságot – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Siemens felújított és kibővített képzési központjának átadásán kiemelte: a beruházás 600 millió forintból valósult meg, ebből 224 millió forintot az állam vállalt magára

KÖZÉLET

Az 1,34 gyerek kevés, óvodába járatáshoz kötik a családi pótlékot

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/az-134-gyerek-keves-ovodaba-jaratashoz-kotik-a-csaladi-potlekot-577884

A ma Magyarországon egy édesanyára jutó 1,34 gyerek nagyon kevés. Nem nyitják újra a tébolydát, ilyen tervek nincsenek. Lesz viszont életpályamodell a szociális területen dolgozóknak is, s a kötelező óvodáztatáshoz kötik majd a családi pótlék kifizetését. Ezeket hétfőn Siófokon hallottuk a szociális igazgatók egyesületének konferenciáján, melyen két államtitkár is vázolta a szaktárca elképzeléseit a 350 résztvevő előtt.

GAZDASÁG

Cafetéria: több adót kell fizetnie a munkáltatónak jövőre

http://www.hrportal.hu/c/cafeteria-tobb-adot-kell-fizetnie-a-munkaltatonak-jovore-20141021.html

Nőnek a családi kedvezmények, mérséklődik viszont a cafetéria-rendszer kedvezménye, és változik az egész életre szóló életbiztosítások szabályozása is a személyi jövedelemadózás (szja) területén a kormány által kedden az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat alapján.

Gigánként 150 forint lesz az internetadó

http://444.hu/2014/10/21/gigankent-150-forint-lesz-az-internetado/

Minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot

Fidesz: az internetadó elfogadhatatlan, logikátlan, hibás

http://www.origo.hu/itthon/20141021-hat-eve-meg-tiltakozott-a-fidesz-a-most-bevezetendo-ado-ellen.html#

Egy DVD-nyi adat után 600 forint adót kellene fizetni az Orbán-kormány adóterve szerint, ami ellen máris erős a tiltakozás. Hasonlóan hevesen ellenezte a Fidesz azt, amikor 2008-ban a szocialisták akartak – kisebb mértékű – internetadót bevezetni.

Itt a jövő évi adócsomag: jön az internetadó

http://hvg.hu/kkv/20141021_Igy_fogunk_adozni_jovore

Sajtótájékoztatót tartott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adócsomagról. Egykulcsos személyi jövedelemadó még nem jön, a házasságkötést viszont adókedvezménnyel ösztönzik, folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző programok. A különadók maradnak, sőt, a távközlési adó kiterjesztését javasolják: az internetszolgáltatókat is bevonják a körbe.

Adótörvények: így látják a munkaadók

http://www.napi.hu/ado/adotorvenyek_igy_latjak_a_munkaadok.588518.html

Vállalkozói szempontból nem olvashatók ki szigorítások a kedden bejelentett jövő évi adótörvény-tervezetből, így a cégek kiszámítható és stabil adózási környezettel számolhatnak – vélekedtek az MTI-nek az OKISZ és az MKIK vezetői, míg a VOSZ főtitkára a munkáltatói terhek csökkentését hiányolta a javaslatok közül.

EGYÉB

Nézze meg, mennyi idő alatt érne ki önhöz a mentő – térkép

http://hvg.hu/itthon/20141021_Nezze_meg_mennyi_ido_alatt_erne_ki_onhoz

A hívástól számított 15 percen belül kéne megérkeznie a segítségnek, de egy most elkészült térképes alkalmazás szerint sokaknak várnia kell az orvosra. Ezen bárki megnézheti, mennyi idő alatt érne ki hozzá a mentő.

Újabb sztrájkot helyezett kilátásba a Lufthansa-pilóták szakszervezete

http://www.ma.hu/kulfold/228863/Ujabb_sztrajkot_helyezett_kilatasba_a_Lufthansapilotak_szakszervezete?place=srss

Újabb munkabeszüntetést helyezett kilátásba kedden a Lufthansa pilótáit képviselő szakszervezet, amelynek felhívására hétfő délután óta sztrájk bénítja a német légitársaságot.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a