Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2014. október 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Esélyes Gyurcsány volt államtitkára

http://nol.hu/belfold/eselyes-gyurcsany-volt-allamtitkara-1492981

Továbbra is saját túlélésükért küzdenek-e a szakszervezetek, vagy hajlandók végre tenni valamit a munkavállalók érdekében? – sarkosan akár így is megfogalmazható, mi a tétje a Magyar Szakszervezeti Szövetség novemberi kongresszusának. Tisztújítás is lesz: az már biztos, hogy új elnököt választanak.

Megugrott az elvándorlás – A politikusok még nem értik?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megugrott_az_elvandorlas_a_politikusok_meg_nem_ertik.588362.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kepes_vezeto

Sürgősen választ kell adni a döntéshozóknak az ösztöndíjrendszerből kieső fiatal szakorvosok jövedelmének pótlására. A hálapénz megszüntetése terén nincs még áttörés, aminek szintén szerepe lehet a fiatal orvosok újból erősödő elvándorlásában – derült ki a Magyar Rezidens Szövetség elnökének a Napi.hu egészségügyi konferenciáján tartott előadásából.

Magasabb minimálbért akar jövőre a szakszervezet

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/magasabb-minimalbert-akar-jovore-a-szakszervezet?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

A Liga Szakszervezetek több témában, mint például a társadalmi párbeszéd továbbfejlesztése, a sztrájktörvénynek és a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása, a korhatár előtti ellátások új rendszere, valamint a 2015. évi bérek kérdésköre, még idén tárgyalna a kormánnyal – közölte a munkavállalói érdekképviselet szombaton az MTI-vel.

Vége a szabad londoni munkavállalásnak?

http://hvg.hu/gazdasag/20141019_Vege_a_szabad_londoni_munkavallalasnak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_19

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint éves kvóta megállapításával korlátozná az EU-társállamokból érkező munkavállalók számát a brit kormány.

Kevesebb szabadság jár a beteges dolgozónak

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/kevesebb-szabadsag-jar-a-beteges-dolgozonak

Hány nap szabadság jár a munkavállalónak, ha év közben beteg volt, fizetés nélküli szabadságát töltötte, vagy munkaviszonya három hónapos felmentési idő után szűnik meg? Egy egyszerű szabály, amely több értelmezési kérdést is felvet a gyakorlatban.

A Vajdaságban keresnek munkásokat a magyar cégek

http://www.hirado.hu/2014/10/18/a-vajdasagban-keresnek-munkasokat-a-magyar-cegek/?source=hirkereso

A Vajdaságban keresnek munkatársakat a dél-magyarországi vállalkozások – írja szombati cikkében a Magyar Nemzet.

KÖZÉLET

Már a Volánbusz is eladósodik a fővárosi buszok miatt

http://vs.hu/gazdasag/osszes/mar-a-volanbusz-is-eladosodik-a-fovarosi-buszok-miatt-1019?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Az eddig nyereséges Volánbuszt is magával ránthatja, hogy beszállt a fővárosi tömegközlekedésbe. Az állami társaság 1,2 milliárd forint hitelt vesz fel, hogy finanszírozni tudja az agglomerációs járatok üzemeltetését. A költségvetési törvény tervezetével napokon belül kiderülhet, tulajdonossá válik-e az állam a BKV-ban.

Aktivizálódnak az idősek

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/aktivizalodnak-az-idosek-437465

Miközben egyre több az idős ember, az inaktívak és az eltartottak aránya is csökkent a 60 éven felüliek körében az utóbbi évtizedekben: 2011-ben 170 ezren dolgoztak hatvanon túl, és míg 1990-ben az időskorúak között 7-9 százalék volt az eltartottak az aránya, addig 2001-ben már csak 2-3, 2011-ben pedig mindössze 0,7 százalék – összegezte friss tanulmányában a KSH.

GAZDASÁG

Robbantott a Suzuki, izzad az Audi és a Mercedes

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/robbantott_a_suzuki_izzad_az_audi_es_a_mercedes.588310.html

Messze az átlag felett növelte eladásait a Suzuki Európában az év első háromnegyedében, míg az Audi kissé, a Mercedes jobban elmaradt a piac átlagos bővülésétől.

EGYÉB

Mikor fordulhat elő, hogy Magyarországon újra bevezessék a hadkötelezettséget?

http://hvg.hu/itthon/20141017_Mikor_fordulhat_elo_hogy_Magyarorszagon_u#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_17

A jogszabályok alapján a hadkötelezettség bevezetésére csak két különleges esetben – megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapot esetén – kerülhet sor. A Magyar Honvédség az elmúlt hetekben ezeket a helyzeteket gyakorolta.

Megszenvedi a nyugdíjrendszer a gyermektelenséget

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/megszenvedi-a-nyugdijrendszer-a-gyermektelenseget-437499

A mai 10 százalékos gyermektelenségi arány 2030-ra 20-25 százalékra ugrik – legalábbis ez valószínűsíthető a jelenlegi tendenciák alapján. A társadalom öregedése is folytatódni fog a következő évtizedekben és ma is gyorsabban öregszünk, mint az európai átlag. Jelenleg a 60 éven felüliek száma 2,3 millió fő, azonban ez a szám 50 év múlva 3,3 millió lesz.

Riasztó adatok derültek ki a magyarokról

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszsegugy/riaszto_adatok_derultek_ki_a_magyarokrol.205069.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az OECD jóléti szintet mérő mutatószámai közül az egészségi helyzet indikátora Magyarországon bizonyul a legrosszabbnak a 34 országot lefedő felmérés szerint. Sokkal korábban halunk, mint az európai, vagy a hasonló fejlettségű országban élő társaink.

A magyar boltok legnagyobb hazugságai

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/a_magyar_boltok_legnagyobb_hazugsagai.1042313.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Hajlandóak vagyunk jóval magasabb árat fizetni egy-egy termékért, ha egészségesnek hisszük. Akár háromszoros árat a bioért, vagy dupláját a barna cukorért, ami csak színezett, nem pedig az eltérő előállítási folyamat eredményeképpen más a színe. Hangzatos feliratok, csökkentett só vagy zsírtartalom: nem árt ezekkel vigyázni. Mert valójában nem mindig érik meg az árukat.

Palkovics: Átfogó reform szükséges a bolognai rendszerben

http://magyarhirlap.hu/cikk/7778/Palkovics_Atfogo_reform_szukseges_a_bolognai_rendszerben

Nem a bolognai rendszer rossz, hanem a magyarországi megvalósítása – mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Professzorok Batthyány Köre által rendezett szombati budapesti konferencián. Az államtitkár hozzátette: a felsőoktatásba bejutott hallgatók körében végzett kompetenciatesztek eredményei lesújtóak, emelni kell a hallgatókkal szemben támasztott követelményeket.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros