Cikkajánló – 2014. október 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szoros együttműködés, rendszeres megbeszélések a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/szoros-egyuttmukodes-rendszeres-megbeszelesek-a-magyar-szakszervezeti-szovetseggel

Fónagy János parlamenti államtitkár és Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetőivel, közlekedési és infokommunikációs tagozatának képviselőivel egyeztetett 2014. október 15-én, Budapesten.

Megemelt nyugdíjkorhatár – a gyárból egyenesen a temetőbe

http://www.168ora.hu/szerda11/szerda-11-radio-nyugdij-nyugdijkorhatar-fizikai-munka-131375.html

Mi lehet a következménye a korkedvezményes nyugdíjak eltörlésének? Ki alkalmaz egy 64 éves vasöntőt? A 168 Óra élő rádióműsora a Szerda 11 ezekre a kérdésekre keresi a választ október 15-i adásában

Válaszolt a BKK a perrel fenyegető szakszervezetnek

http://www.vg.hu/kozelet/jog/valaszolt-a-bkk-a-perrel-fenyegeto-szakszervezetnek-437305

Életveszélyes és törvénytelen akcióba kezdett a BKV: 480 óra, vagyis 3 havi túlmunkára kötelezné a sofőröket, akiknek így 12 helyett 15 hónapot kellene dolgozniuk egy évben. Ráadásul mindezt az érintettek kérelmeként, szerződésmódosításban tüntetik fel. A járművezetők ilyen mértékű túlhajszolása nemcsak törvénytelen, de tragikus következménnyel is járhat – véli a cég egyik legnagyobb szakszervezete.

Andor: Volt, van és lesz eljárás Magyarországgal szemben

http://www.origo.hu/itthon/20141015-volt-van-es-lesz-eljaras-magyarorszaggal-szemben.html

Európa kilábalóban van a válságból, bár még törékenyek az eredmények – ismerte el Andor László, az Európai Bizottság leköszönő magyar biztosa. Szerinte volt, van és lesz is kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben. Ötéves ciklusa sikerének tartja, hogy populista ellenszélben meg tudták védeni a külföldön munkát vállaló uniós állampolgárok – köztük több százezer magyar – jogait

A felmentési idő

http://munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/a-felmentesi-ido

Ha a munkáltató él felmondással, akkor a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ezt nevezzük felmentési időnek, amely arra szolgál, hogy a munkavállalónak legyen ideje új munkahelyet keresni, vagy megélhetésének biztosításáról másképp gondoskodni. 

Itt az igazság: mi lenne velünk közmunkások nélkül?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/itt_az_igazsag_mi_lenne_velunk_kozmunkasok_nelkul.204916.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A közmunkaprogram egyre széleskörűbb elérhetőségének köszönhetően évek óta egyre nehezebb tiszta képet kapni a foglalkoztatottság helyzetéről Magyarországon. Csakhogy mostanra már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több évre visszamenő idősorral rendelkezünk a közfoglalkoztatottak létszámalakulásáról, így számszerűsíthetjük annak a foglalkoztatottságra gyakorolt hatását.

Nyolc éve nem volt ilyen kevés álláskereső

http://www.hirado.hu/2014/10/16/nyolc-eve-nem-volt-ilyen-keves-allaskereso/?source=hirkereso#

Szeptemberben a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint 380 200 ember keresett munkát Ilyen alacsony létszámot legutóbb 2006 szeptemberében mértek.

Győr-Moson-Sopron: nőtt a munkanélküliség

http://www.hrportal.hu/c/gyor-moson-sopron-nott-a-munkanelkuliseg-20141015.html

Szeptemberben enyhén emelkedett Győr-Moson-Sopronban a munkanélküliségi ráta, de a mutató így is kevesebb mint kétharmada az egy évvel korábbinak.

Kevesen adóznak a borravaló után

http://www.somogytv.hu/cikkek/103835

Somogyban 10 alatt van azoknak a felszolgálóknak a száma, akik önkéntesen adóznak a borravaló után. A munkavállalóknak azonban nem kötelező a borravaló utáni 15 százalékos járulékot befizetni, ám ha ezt nem teszik meg, nem sok nyugdíjra számíthatnak. Elenyésző azoknak a munkáltatóknak a száma is, akik a felszolgálási díj után fizetnek járulékot.

Ez a versenyképes magyar munkás receptje

http://www.profession.hu/cikk/20141015/ez-a-versenykepes-magyar-munkas-receptje/4732

Elindult a Dunaújvárosi Főiskola és a Hankook közös főiskolai képzése. A cél a szakemberhiány mérséklése és a mérnökök felvértezése speciális szaktudással.

KÖZÉLET

Orbán teljesen új rendszert tervez Magyarországon

http://figyelo.hu/cikkek/410771-orban-teljesen-uj-rendszert-tervez-magyarorszagon

Valóban készülnek a vaskos előterjesztések, 2015-től nagy változásokra kell felkészülni – avatta be a Figyelő munkatársát egy a kormányzati reformprogramra rálátó forrásunk. Arról van szó, hogy a kabinet a nagy ellátórendszerek átfazonírozására készül, ennek érdekében készültek az elmúlt hetekben az előterjesztések a különböző tárcáknál. Új világ van születőben?

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.