Cikkajánló – 2014. október 15.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

KlubRádió, Szolidaritás.hu

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141013-145855.mp3
(7 perc 40 mp-től – riporter Fehér Józseffel)

A Tisztes Munka Világnapján, október 7-én a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációt szervezett a korkedvezményes, korengedményes nyugdíj, a közszolgálati dolgozók bérfejlesztése mellett. A riporter Fehér Józsefet, a SZEF alelnökét kérdezte az eseményről.

KlubRádió, Szolidaritás.hu

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141013-152854.mp3
/5.perc 40mp-től Heuréka:-a Rabi Ferivel/

Október 6-án és 7-én Budapesten tartotta kétnapos ülését az Európában mintegy 6 millió munkavállalót képviselő érdekvédelmi szövetség, az IndustriAll Europe. Ennek kapcsán beszélgetett a riporter Rabi Ferenccel, a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnökével.

“Erkölcstelen és veszélyes” – feljelentik a BKV-t

http://nol.hu/belfold/milliardos-tulorapenz-1492329

Az év végére akár az egymilliárd forintot is elérheti a túlórák miatti extra kifizetés a BKV-nál. Az erős költségvetési mínuszban lévő közlekedési cég szakszervezetei ritka egyetértésben állítják: a kikényszerített túlmunka jogsértő, ráadásul jelentősen emeli a balesetek kockázatát.

Andor: Ezen bukunk évi 240 milliárd eurót

http://mno.hu/gazdasag/andor-ezen-bukunk-evi-240-milliard-eurot-1253225

A jobb munkahelyi körülmény, a megfelelő munkabiztonság kialakítása megtérülő beruházás – hangsúlyozta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa kedden a Napi.hu hírportál a munkahelyi stressz csökkentésről Munkavédelem másként címmel tartott konferenciáján Budapesten.

A közmunkások elmondták, miért rossz a közmunka

http://hvg.hu/gazdasag/20141014_A_kozmunkabol_nincs_kiut#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2013-as kutatásából kiderül, hogy a közmunka-program a segélynél jobb, de szinte lehetetlenné teszi, hogy a részt vevők újra rendes, fizetett munkát keressenek, találjanak. A nemrég megjelent tanulmány alátámasztja azt is, hogy az elmúlt évek közmunka-programjai a statisztikajavításon kívül nem sok mindenre jók.

Szakmák térképe – A napvilágra került terveket már most sokan vitatják

http://www.szabadfold.hu/aktualis/szakmak_terkepe

Egy dolgot biztosan tudunk: munkások nélkül nem fog előremenni az ország – jelentette ki Orbán Viktor a minap Nagyatádon, egy új szerszámgépgyártó üzem tanműhelyének avatásán. A jövő évtől a kormány átszervezné a szakképzési rendszert, de a napvilágra került terveket már most sokan vitatják.

Köszönjük a munkát, a fizetése csökken

http://www.hvg.hu/gazdasag/20141010_Koszonjuk_a_munkat_a_fizetese_csokken

Szeptembertől jóval kevesebb fizetést kapnak az érzékszervi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek. Vannak, akiknek 20 százalékkal csökken a bérük, így létminimum alatt foglalkoztatja őket az állam. Egy kormányrendeletben ugyanis elvettek tőlük bizonyos pótlékokat, a bércsökkentés miatt pedig egyre többen mondanak fel. A problémára a Klik egyelőre nem reagált érdemben.

Demonstrálhatnak is a taxisok az országos szigorítás miatt

http://hvg.hu/kkv/20141015_Demonstralhatnak_is_a_taxisok_az_orszagos#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_15

Legfeljebb hétéves autóval járhatnak, és ötévente meghosszabbítandó engedélyükkel kizárólag saját településükön vehetnek fel utast a taxisok, egyebek mellett ezt tartalmazza a szakma működését újraszabályozó rendelet, amely ellen a sofőrök készek demonstrációval is tiltakozni – írta a Népszabadság.

KÖZÉLET

Nyilvánossá válhatnak az egyesületek tagjainak adatai?

http://www.jogiforum.hu/hirek/32634

Az új Ptk. nem csak a gazdasági társaságok számára hozott rengeteg változást, de a Magyarországon működő, több mint 65.000 nonprofit szervezetnek is.

Maradt a férfiuralom az önkormányzatokban

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-673755

Több női polgármester lát munkához a nagytelepüléseken a most kezdődő önkormányzati ciklusban, mint az előzőben. Eggyel több.

GAZDASÁG

Módosítják a vasúti törvényt

http://mno.hu/gazdasag/modositjak-a-vasuti-torvenyt-1252593

Az uniós kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében adott be képviselői módosító javaslatot a vasúti törvényhez Völner Pál (Fidesz), a törvényjavaslat szövege pénteken jelent meg az Országgyűlés honlapján.

EGYÉB

Évente 40 munkanapnyi idő közlekedési dugókban

http://zipp.hu/gazdasag/2014/10/14/evente_40_munkanapnyi_ido_kozlekedesi_dugokban

Várhatóan dollár-százmilliárdokban mérhető veszteségeket okoznak a legfejlettebb ipari gazdaságoknak a közúti közlekedési torlódások a következő másfél évtizedben – jósolták kedden ismertetett átfogó tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,