Cikkajánló – 2014. október 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Hatalmas munka vár november végéig a tanárokra

http://eduline.hu/kozoktatas/2014/10/12/meddig_kell_leadni_a_tanari_portfoliot_K6P3I4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_12

Meddig kell leadni a tanári portfóliót? Mikor kerülnek át pedagógus II kategóriába a minősített tanárok és tanítók? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Van olyan iskolai dolgozó, akinek 2008 óta nem emelték a fizetését

http://vs.hu/kozelet/osszes/van-olyan-iskolai-dolgozo-akinek-2008-ota-nem-emeltek-a-fizeteset-1011?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Betelt a pohár a pedagógusoknál, szakszervezetük azonnali tárgyalást kezdeményez a kormánnyal. Volna mit a kormányra rázúdítani: 70 ezer forintos fizetések, a pedagógusokon való spórolás, a tanárok munkaterhének növelése is elfogadhatatlan a szakszervezet számára.

Darabokra szedték a tanárok a Hoffmann-Czunyiné rendszert

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/darabokra-szedtek-a-tanarok-a-hoffmann-czunyine-rendszert-576200

Nem biztos, hogy a gyerekek jövőjét szolgálha a közoktatás a mostani állapotában. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke Kaposváron fogalmazta meg újra így élesen aggályait.

Szakszervezet: háromhavi túlmunkára kötelezné a buszvezetőket a BKV

http://hvg.hu/kkv/20141010_Szakszervezet_haromhavi_tulmunkara_kotele#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_10#

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint a BKV háromhavi túlmunkára kötelezné a buszvezetőket. A BKV közlése szerint a járművezetők folyamatosan jelezték, hogy az alapórán felül is dolgoznának.

Mitől családbarát a munkahely?

http://www.infopapa.hu/hir_olvas/permalink:mitol-csaladbarat-a-munkahely-2014-10-12-050000

A rugalmas munkarend szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kisgyermekes anyák visszatérhessenek a munkahelyükre – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Vezetéstudományi Intézetének kutatásából. A felmérést tíz olyan vállalatnál végezték, amelyek munkavállaló-barát gyakorlataikért valamilyen elismerésben (például Családbarát Munkahely, Legjobb Munkahely) részesültek. 

Magyar cég lett Európa leggyorsabban növekvő vállalata

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/magyar_ceg_lett_europa_leggyorsabban_novekvo_vallalata.588014.html

Európa leggyorsabban növekedő vállalatának választották az NNG-t, a budapesti székhelyű navigáció fejlesztő vállalatot – közölte a cég az MTI-vel szombaton. Az International Business Awards (IBA) díjakat pénteken este Párizsban adták át.

Elképesztőek a munkát terhelő adók – kapós a munkahelyvédelmi akció

http://privatbankar.hu/karrier/elkepesztoek-a-munkat-terhelo-adok-nepszeru-a-munkahelyvedelmi-akcio-273592

Már több mint 890 ezer ember foglalkoztatását segíti a tavaly januárban indult munkahelyvédelmi akció, amely 205 milliárd forinttal csökkentette a munkáltatók terheit – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő a kormány honlapján szombaton közzétett nyilatkozatában.

Köszönjük a munkát, a fizetése csökken

http://hvg.hu/gazdasag/20141010_Koszonjuk_a_munkat_a_fizetese_csokken#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_11

Szeptembertől jóval kevesebb fizetést kapnak az érzékszervi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek. Vannak, akiknek 20 százalékkal csökken a bérük, így létminimum alatt foglalkoztatja őket az állam. Egy kormányrendeletben ugyanis elvettek tőlük bizonyos pótlékokat, a bércsökkentés miatt pedig egyre többen mondanak fel. A problémára a Klik egyelőre nem reagált érdemben.

A szakképzés a kulcs a miniszterelnök szerint

http://www.hrportal.hu/c/a-szakkepzes-a-kulcs-a-miniszterelnok-szerint-20141012.html

A következő négy év egyik kulcskérdése, hogy képesek leszünk-e elegendő mennyiségű és minőségű munkaerőt képezni Magyarországon annak érdekében, hogy sikeresen működtetni tudjuk az újraiparosított magyar gazdaságot – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Szombathelyi Városi Televíziónak adott interjúban.

Orbán: Nem megszorítások jönnek, kialakítják az inasrendszert

http://privatbankar.hu/makro/orban-nemmegszoritasok-jonnek-kialakitjak-az-inasrendszert-273560

Orbán szerint nincs értelme a megszorítás, pénzosztás politikájának. A fiatalokat az iskolákban és a munkahelyeken egyszerre kell képezni, inasrendszer kell, mert az is lehet, hogy nemsokára munkaerő-hiány várható. A választás után a kormány gyorsan összeül és cselekszik.

Munkajogi kisokos nőknek – I. rész

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkajogi-kisokos-noknek-i-resz

Kétrészes cikksorozatunk a nők esélyegyenlőségének kérdését vizsgálja a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) rendelkezésin keresztül, vagyis azt, hogy a jelenleg hatályos Mt. mennyiben, és milyen módon segíti a nők helyzetét.

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár pótlék vasárnapra, és mikor nem?

http://adozona.hu/munkajog/Egyszerusitett_foglalkoztatas_mikor_jar_pot_XPY7ZI.aspx#rss

Egy alapítványnál vasárnap gyermekekre vigyázó személyt egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmaznak. Szükséges-e vasárnapi pótlékot fizetni? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Na, így kérjen fizetésemelést főnökétől!

http://hvg.hu/enesacegem/20141011_Na_igy_kerjen_fizetesemelest_fonoketol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_11

E-mailben kért fizetésemelést főnökétől egy bankalkalmazott. A címzettekhez hozzáadta a pénzintézet 200 ezer dolgozóját is.

EGYÉB

Ez lehet Kelet-Magyarország utolsó esélye

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_lehet_kelet-magyarorszag_utolso_eselye.587968.html

Az orosz-ukrán konfliktus drasztikusan csökkentette tovább Záhony áruforgalmát, de a szakma már arra készül, hogy – többek közt – egy vámszabadterület kialakításával tegyék versenyképessé, a multik számára is vonzóbbá a térséget.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a