Keresés
Close this search box.

Mobilitás és migráció a közszolgálatban – Jobb szolgáltatás a köz számára?

Beszámoló az EUROFEDOP szemináriumáról

BESZÁMOLÓ az EUROFEDOP szemináriumáról 

2014. október 2-3.

Edinburgh, Skócia

A közel 100 fős szemináriumra Edinburghban, a John Mcintyre Konferencia Központban került sor. A húsz előadó az EU különböző intézményeit, tagországait, a közszféra szélesen értelmezett ágazatait és szakszervezeteit jelenítette meg. A szeminárium célja az Európai Unión belüli és a külső mobilitás, valamint migráció áttekintése volt a közszféra különböző szektorai szemszögéből.

A Európai Unió működéséről szóló szerződés 45.1. cikkelye kimondja, hogy „Az Unión belül biztosítani kell a munkavállalók szabad mozgását”. Ezen szabadságjog alkalmazása a küldő és a fogadó országok szemszögéből is jelentős kihívást jelent a tagországok és az EU intézmények számára egyaránt.

A szemináriumot Fritz Neugebauer, az EUROFEDOP elnöke nyitotta meg. A skót kormány nevében Kenny MacAskill igazságügyi miniszter köszöntötte a résztvevőket.

A szeminárium az alábbi témaköröket tárgyalta:

 1. Az EU más tagállamaiból érkezők hozzáférése a közszolgálati állásokhoz
 2. A migráció hatása a helyi és a regionális önkormányzatokra
 3. Az EU biztonsági intézményei és ügynökségei
 4. Jóléti turizmus és az unión belüli mobilitás
 5. Az egészségügyi szakemberek mobilitása és migrációja.

Az egyes témakörök után – az EUROFEDOP szemináriumok történetében először – munkacsoportokban vitattuk meg az elhangzottakat és mondtuk el a témához kapcsolódó saját tapasztalatinkat. A munkacsoportok számára a szervezők előzetes kérdéseket határoztak meg:

 • Szükség van-e az adott országban külföldi munkavállalókra?
 • A mobilitás támogatására szükség van-e?
 • Hogyan kezelik a migránsokat az egyes országokban?
 • A shengeni zóna hogyan működik a gyakorlatban, a kiépített informatikai rendszerek megfelelőek-e?
 • Az uniós szintű biztonság fenntartása EU, vagy nemzeti szintű felelősség?
 • A „jóléti turizmus” mennyire jellemző az adott országban?
 • Van-e hiány egészségügyi dolgozókból?
 • Szükség van-e az egészségügyi rendszer felülvizsgálatára?

A munkacsoportok nyelv szerint kerültek kialakításra: angol, német, francia és spanyol. Az egyes munkacsoportok a plenáris ülésen beszámoltak saját munkájukról.

A szemináriumon is nyilvánvalóvá vált, hogy az EU egyes tagállamai és szektorai között óriási különbségek vannak. Például a minimálbér Luxemburgban tízszer magasabb, mint Bulgáriában. A mostanihoz hasonló megbeszélésekre nagy szükség van egymás megértése és a különbségek csökkentése érdekében.

A magyar helyzet bemutatására egy rövid prezentációt készítettem, de ennek helyszíni előadására nem nyílt lehetőség a munkacsoportos munkamódszer miatt. Ezért megállapodtam az EUROFEDOP főtitkárával, hogy a prezentációt megküldjük a titkárságra, ahol csatolni fogják a szeminárium dokumentumaihoz.

A szemináriumhoz kapcsolódóan több megbeszélést folytattam a résztvevőkkel. Bert van Calenberg EUROFEDOP főtitkárt tájékoztattam a Magyar Szakszervezeti Szövetség létrehozásának jelenlegi állásáról. A szlovén résztvevőkkel konzultáltunk a két ország közszolgálati dolgozóinak a helyzetéről, valamint a jövőre Szlovéniában megrendezendő szemináriumról. A Szlovákiában élő Bauer Edittel áttekintettük a két ország együttműködésének néhány kérdését és az EU szerepét.

A szeminárium szervezési feladatait és az ellátási költségeket az EUROFEDOP biztosította EU támogatás igénybevételével.

A szemináriumon bemutatott prezentációk és a helyszínen készült fényképek az EUROFEDOP honlapján tekinthetőek meg: www.eurofedop.org az Agenda/Seminars címszó alatt.

Budapest, 2014. október 9.

 Dr. Agg Géza

a KSZSZ elnöke

Mellékletek:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet