Mobilitás és migráció a közszolgálatban – Jobb szolgáltatás a köz számára?

Beszámoló az EUROFEDOP szemináriumáról

BESZÁMOLÓ az EUROFEDOP szemináriumáról 

2014. október 2-3.

Edinburgh, Skócia

A közel 100 fős szemináriumra Edinburghban, a John Mcintyre Konferencia Központban került sor. A húsz előadó az EU különböző intézményeit, tagországait, a közszféra szélesen értelmezett ágazatait és szakszervezeteit jelenítette meg. A szeminárium célja az Európai Unión belüli és a külső mobilitás, valamint migráció áttekintése volt a közszféra különböző szektorai szemszögéből.

A Európai Unió működéséről szóló szerződés 45.1. cikkelye kimondja, hogy „Az Unión belül biztosítani kell a munkavállalók szabad mozgását”. Ezen szabadságjog alkalmazása a küldő és a fogadó országok szemszögéből is jelentős kihívást jelent a tagországok és az EU intézmények számára egyaránt.

A szemináriumot Fritz Neugebauer, az EUROFEDOP elnöke nyitotta meg. A skót kormány nevében Kenny MacAskill igazságügyi miniszter köszöntötte a résztvevőket.

A szeminárium az alábbi témaköröket tárgyalta:

 1. Az EU más tagállamaiból érkezők hozzáférése a közszolgálati állásokhoz
 2. A migráció hatása a helyi és a regionális önkormányzatokra
 3. Az EU biztonsági intézményei és ügynökségei
 4. Jóléti turizmus és az unión belüli mobilitás
 5. Az egészségügyi szakemberek mobilitása és migrációja.

Az egyes témakörök után – az EUROFEDOP szemináriumok történetében először – munkacsoportokban vitattuk meg az elhangzottakat és mondtuk el a témához kapcsolódó saját tapasztalatinkat. A munkacsoportok számára a szervezők előzetes kérdéseket határoztak meg:

 • Szükség van-e az adott országban külföldi munkavállalókra?
 • A mobilitás támogatására szükség van-e?
 • Hogyan kezelik a migránsokat az egyes országokban?
 • A shengeni zóna hogyan működik a gyakorlatban, a kiépített informatikai rendszerek megfelelőek-e?
 • Az uniós szintű biztonság fenntartása EU, vagy nemzeti szintű felelősség?
 • A „jóléti turizmus” mennyire jellemző az adott országban?
 • Van-e hiány egészségügyi dolgozókból?
 • Szükség van-e az egészségügyi rendszer felülvizsgálatára?

A munkacsoportok nyelv szerint kerültek kialakításra: angol, német, francia és spanyol. Az egyes munkacsoportok a plenáris ülésen beszámoltak saját munkájukról.

A szemináriumon is nyilvánvalóvá vált, hogy az EU egyes tagállamai és szektorai között óriási különbségek vannak. Például a minimálbér Luxemburgban tízszer magasabb, mint Bulgáriában. A mostanihoz hasonló megbeszélésekre nagy szükség van egymás megértése és a különbségek csökkentése érdekében.

A magyar helyzet bemutatására egy rövid prezentációt készítettem, de ennek helyszíni előadására nem nyílt lehetőség a munkacsoportos munkamódszer miatt. Ezért megállapodtam az EUROFEDOP főtitkárával, hogy a prezentációt megküldjük a titkárságra, ahol csatolni fogják a szeminárium dokumentumaihoz.

A szemináriumhoz kapcsolódóan több megbeszélést folytattam a résztvevőkkel. Bert van Calenberg EUROFEDOP főtitkárt tájékoztattam a Magyar Szakszervezeti Szövetség létrehozásának jelenlegi állásáról. A szlovén résztvevőkkel konzultáltunk a két ország közszolgálati dolgozóinak a helyzetéről, valamint a jövőre Szlovéniában megrendezendő szemináriumról. A Szlovákiában élő Bauer Edittel áttekintettük a két ország együttműködésének néhány kérdését és az EU szerepét.

A szeminárium szervezési feladatait és az ellátási költségeket az EUROFEDOP biztosította EU támogatás igénybevételével.

A szemináriumon bemutatott prezentációk és a helyszínen készült fényképek az EUROFEDOP honlapján tekinthetőek meg: www.eurofedop.org az Agenda/Seminars címszó alatt.

Budapest, 2014. október 9.

 Dr. Agg Géza

a KSZSZ elnöke

Mellékletek:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk