Cikkajánló – 2014. október 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Tüntettek a szakszervezetek/video/

http://www.noltv.hu/video/5607.html

Több száz szakszervezeti tag tüntetett a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjért, valamint a köztisztviselői bérbefagyasztás ellen. Pataky Péter, a mintegy 250 ezer munkavállalót képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, hogy megint az utcára mennek, ha kell.

Sztrájkhangulat a bölcsődékben

http://www.hir24.hu/belfold/2014/10/08/sztrajkhangulat-a-bolcsodekben/

Átfogó bérrendezést, csaknem kétszeres fizetést szeretnének a szociális ágazat dolgozói, és ezért akár sztrájkolni is készek.

Emmi: a kormány továbbra is elkötelezett a szociális életpálya bevezetése mellett

http://www.mon.hu/emmi-a-kormany-tovabbra-is-elkotelezett-a-szocialis-eletpalya-bevezetese-mellett/2671081?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A kormány továbbra is elkötelezett a szociális életpálya bevezetése mellett, ezért tárgyal a minisztérium az ágazati szakszervezetekkel majdnem egy éve – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel azt követően, hogy Balog Zoltán a szociális ágazatban dolgozók képviselőivel egyeztetett.

Több mint 10 milliárd euró juthat a fiataloknak – Andor László

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/tobb_mint_10_milliard_euro_juthat_a_fiataloknak_andor_laszlo.587876.html

Az Európai Bizottsághoz eddig benyújtott operatív programok alapján immáron 10 milliárd euró áll rendelkezésre az Ifjúsági Garancia megvalósításához – mondta Andor László a Milánóban megrendezett uniós munkahelyteremtési csúcson.

Kilencszázezer új munkahely és teljes foglalkoztatás

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/kilencszazezer-uj-munkahely-es-teljes-foglalkoztatas/

A közmunka szerepét és hasznosságát közgazdász és szociológus közösségekben is sokan vitatják. Egyesek a kormányzat kényelmes eszközének tartják, ráadásul olyan módszernek, amelynek a segítségével aligha lehet kijutni a mélyszegénységből. Hasonlóan érvelt nemrég a Magyar Szegénységellenes Hálózat kutatása alapján készült kiadvány bemutatóján az ismert  Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Ferge Zsuzsa.

Több mint ötezer főt segített munkához a fővárosi kormányhivatal

http://orientpress.hu/133764

Lezárult az a hátrányos helyzetű álláskeresőket célzó részprojekt, amelyet 3,6 milliárd forintos uniós támogatásból valósított meg Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központja. A hároméves projektbe 5113 főt vontak be, akik többek között képzési támogatásban részesültek, a munkáltatóknak pedig bértámogatást nyújtottak. A Rádió Orient műsorában Vince-Bodnár Andrea projektvezető elmondta, legnagyobb arányban a pályakezdő álláskeresőknek segítettek.

Mitől boldog a magyar anya?

http://hvg.hu/plazs/20141008_Mennyit_maradjon_otthon_a_gyerekkel_az_an#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_8

Magyarországon hároméves a szülési szabadság, ha a nő korábban vissza szeretne menni dolgozni, annak komoly akadályai vannak. A munkaerőpiac sincs erre felkészülve, de a korai munkába állást a társadalom sem nézi jó szemmel. A legtöbb európai országban hetekben mérik a gyest, sokkal több a bölcsődei hely és nagyobb arányú a részmunkaidős foglalkoztatás. Ott a legboldogabbak a gyerekek, ahol az anya maga dönthet a munkába állása idejéről.

Itt vannak a válaszok a munkaidőkeretes foglalkoztatásról

http://adozona.hu/munkajog/Minden_amit_tudni_kell_a_munkaidokeretben_f_BWIO0X.aspx#rss

Hány órára osztható be egy napra a munkavállaló munkavégzésre? Kell-e bérpótlékot fizetni a szombati és vasárnapi munkavégzésért? Egyenlőtlen munkaidő-beosztás és órabéres díjazás esetén hogyan alakul a munkabér összege? – bombázzák kérdéseikkel az olvasók az Adózóna.hu-t.

KÖZÉLET

Nincs egységes családfogalom

http://nepszava.hu/cikk/1035685-nincs-egyseges-csaladfogalom

A gyerekvállalást, a gyereknevelést a politika és a közvélemény jelentős része is női feladatnak tartja Magyarországon, pedig egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ennek a felelősségnek meg kell oszlania a szülők között – mondja Tóth Olga. A szociológus, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa szerint nincs egységes családfogalom, s jelentős ellentmondás van a családdal, illetve a gyerekvállalással kapcsolatban a magyar társadalom attitűdje és valódi értékrendje között.

Mérföldkő a magyar kartelljogban?

http://www.vg.hu/kozelet/jog/merfoldko-a-magyar-kartelljogban-436793

A kartelljog területén új fordulatokat hozott a Kúria és az Alkotmánybíróság különböző ügyekben, a kartelljog alapvető kérdéseiben kifejtett álláspontja, mely a következendő évek eljárásait is meghatározza.

GAZDASÁG

Orbán Viktor Milánóban: “támogassák Magyarország gazdaságpolitikáját”

http://hvg.hu/gazdasag/20141008_Orban_Viktor_Milanoban_tamogassak_Magyaro#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Orbán Viktor szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely tud mondani valamit arról, hogyan lehet csökkenteni a munkanélküliséget.

A cégvezetők már bíznak a gazdasági növekedésben

http://www.mfor.hu/cikkek/A_cegvezetok_mar_biznak_a_gazdasagi_novekedesben.html

Újra a válság előtti szinten a világ vállalatvezetőinek gazdasági fejlődésbe vetett bizalma, a cégek 40 százaléka tervez akvizíciót, ennek köszönhetően a vállalati felvásárlások és értékesítések (M&A) száma és értéke is elérheti a 2006-os szintet – derül ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.

Kevesebb cég alakult, mint amennyi megszűnt

http://www.hirado.hu/2014/10/08/kevesebb-ceg-alakult-mint-amennyi-megszunt/?source=hirkereso

Idén az első három negyedévben 25 027 vállalkozást töröltek, és egyidejűleg 20 649 újat jegyeztek be a cégnyilvántartásba – közölte az összesített adatokat a listát összeállító gazdasági információ szolgáltató cég, a feketelista.hu az MTI-vel.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az