Cikkajánló – 2014. október 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A Tisztes Munka Világnapja

http://www.mszosz.hu/hu/hirek/8-kiemelt-hireink/1699-2014-oktober-7

A Tisztes Munka Világnapján, a szakszervezetek világszerte olyan rendezvényeket, gyűléseket, munkahelyi tevékenységeket szerveznek, amelyek igazságosabb szabályozásokat, munkafeltételeket követelnek a munkavállalóknak.

Országos aláírásgyűjtést a korkedvezményes nyugdíjért

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141006-145855.mp3

/22. perc 05.mp-től/

Mától aláírásgyűjtésbe fogott a korkedvezményes nyugdíj megmentéséért a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az okokról Pataky Péter elnököt kérdezte meg a riporter.

Ne kelljen minden jubileumi pénzt peresíteni

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20141006-145855.mp3

Megkapják! Az egri kórház dolgozóinak jogerős bírósági határozata van arról, hogy megkapják az úgynevezett jubileumi pénzt. Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség azt szeretné elérni, hogy ez az ügy precedens értékű legyen.

Székely Tamás az Autonóm  Szövetség elnöke a Klubrádió Szolidaritás.hu műsorában.

A szociális normákról tartanak szakszervezeti konferenciát Budapesten

http://profitline.hu/hircentrum/hir/320056/A-szocialis-normakrol-tartanak-szakszervezeti-konferenciat-Budapesten

A szolidaritás a szakszervezetek számára nem az adakozásról szól, hanem érdekérvényesítési stratégia – mondta Krémer Balázs szociálpolitikus, egyetemi docens a kelet-európai országok ipari szakszervezeteinek értekezletén hétfőn Budapesten.

Készek a sztrájkra

http://nol.hu/belfold/keszek-a-sztrajkra-1490659

Sztrájkra készül a szociális ágazat, miután a kormány lemondta a szociális bérmegállapodás hétfőre tervezett aláírását. Az érintett szakszervezetek azonnal megkezdenék a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatás biztosításáról.

További egyeztetések a szociális ágazatban dolgozókkal

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/tovabbi-egyeztetesek-a-szocialis-agazatban-dolgozokkal

Mindkét fél úgy látja, hogy tisztázó megbeszélésekre van szükség a minisztérium és a szociális ágazatban dolgozók szakszervezetei között, ezért folytatódnak a tárgyalások, amelynek részeként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán hivatalában várja az érdekvédőket, hogy egyeztessenek a szociális életpálya bevezetésének részleteiről.

Kik ma a tőkések?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kik_ma_a_tokesek.587747.html

A szolidaritás a szakszervezetek számára nem az adakozásról szól, hanem érdekérvényesítési stratégia – mondta Krémer Balázs szociálpolitikus, egyetemi docens a kelet-európai országok ipari szakszervezeteinek értekezletén Budapesten.

Hétmilliót fizet az állam egy új munkahelyért

http://www.origo.hu/gazdasag/20141006-a-honeywell-109-uj-munkahelyet-teremto-beruhazasat-761-millio-forinttal-tamogatja-az-allam.html

Tízmillió eurós beruházással bővíti nagykanizsai gyártóüzemét az amerikai Honeywell, amihez az állam is ad 761 millió forintot. A beruházás 109 új munkahelyet teremt. 

Hol kereshetünk többet? 25-szörös a bérkülönbség

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/hol_kereshetunk_tobbet_25-szoros_a_berkulonbseg.587732.html

Huszonötszörös az eltérés a legmagasabb és a legalacsonyabb szintű munkakörök bérei között – derült ki egy friss felmérésből. A bérek az elmúlt évhez képest 3-4 százalékkal növekedtek, az alacsonyabb besorolások esetében kissé nagyobb, míg a magasabb, vezetői besorolásoknál kisebb növekedésről számoltak be a cégek.

El sem hinné, mivel keresnek milliókat a cégek

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/el_sem_hinne_mivel_keresnek_milliokat_a_cegek.587722.html

Bár a magánéleti gondok, személyes problémák igen sokszor kihatással vannak a munkahelyi teljesítményre is, sok cég máig nem tesz semmit a dolgozók komfortérzetének növeléséért. Pedig több kutatás szerint megéri foglalkozni ezzel, hiszen az végső soron – például a megnövekedett munkahatékonyságnak és a kevesebb hibának köszönhetően – pénzt hoz a cég számára.

Tiltanák a munkaidőn túli céges e-maileket

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1238696

Az okostelefonok lehetővé teszik a beosztottak folyamatos elérését.

Külföldi munkavállalás: Hollandia és Svájc messze ver minket

http://vs.hu/kozelet/osszes/kulfoldi-munkavallalas-hollandia-es-svajc-messze-ver-minket-1006?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

A magyarországi válaszadók 50-60 százaléka dolgozik vagy lenne hajlandó külföldön dolgozni, Hollandiában ez arány több mint 90, Svájcban 75 százalék.

Megdöbbentő dolgok derültek ki a nyugdíjmegtakarításokról

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megdobbento_dolgok_derultek_ki_a_nyugdijmegtakaritasokrol.587758.html

Megdöbbentő és riasztó tényekre hívta fel a figyelmet az egyik európai érdekképviseleti szervezet: a vizsgált EU-tagállamokban nemcsak hogy ráfizettek a nyugdíjukra spórolók, de még az is valószínűsíthető, hogy a hatóságok sincsenek tisztában annak a szolgáltatószektornak a teljesítményét, amelyet szabályozniuk és ellenőrizniük kellene.

Hamarabb érkezik az októberi nyugdíj

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/hamarabb_erkezik_az_oktoberi_nyugdij.1042158.html

12-e vasárnapra esik, ezért sokan felteszik a kérdést: mikor jön az októberi nyugdíj?

KÖZÉLET

Jön a “szegény” és a “gazdag” egészségügy

http://hvg.hu/itthon/20141007_Jon_a_szegeny_es_a_gazdag_egeszsegugy#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_7

Orvoshiány, egyre hosszabb várólisták, esetenként vállalhatatlan munka- és ellátási körülmények – sokak szerint leginkább ez jellemzi a hazai egészségügyet. Nem véletlen, hogy egyre többen kötnek ki magánrendelésen. Úgy tűnik, ezzel nincs baja a kormánynak, amely még növelné is a magánszolgáltatók számát és vele a magánfinanszírozás arányát. Mindez azonban végérvényesen szegények és gazdagok ellátására osztja a rendszert. Induló sorozatunkban a betegutakat térképezzük fel az állami- és a magánegészségügyi szférában.

EGYÉB

Bármit el lehet adni akcióval?

http://www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/barmit-el-lehet-adni-akcioval-436671

Havonta egyszer tart élelmiszer nagybevásárlást, a szűkös anyagi lehetőségek miatt előre megtervezi vásárlásait, 3-4 különböző üzletbe jár és aktívan keresi az akciókat – ezek a fő jellemzői az átlagos magyar vásárlónak.

Nem jelezte, hogy Chiractól idéz, ezért lemondott egy belga rektor

http://www.estihirlap.hu/kulfold/2014/10/06/nem-jelezte-hogy-chiractol-idez-ezert-lemondott-egy-belga-rektor

Beszédében forrásmegjelölés nélkül idézte a volt francia elnököt a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB) rektora, ezért hétfőn lemondott tisztségéről. Egy munkatársa hibázhatott.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk