Cikkajánló – 2014. október 2.

“Nem fizették ki a túlórámat” – “Nem tudom fizetni a hitelemet”

http://nepszava.hu/cikk/1035109-nem-fizettek-ki-a-tuloramat—nem-tudom-fizetni-a-hitelemet/

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint az alacsony fizetések, a munkahelyi kiszolgáltatottság és a rossz munkahelyi körülmények miatt lassan tarthatatlanná válik a kereskedelemben dolgozók helyzete – erre kívánta felhívni a figyelmet az érdekképviselet szerdai, budapesti akciójával.

_________________________

Flashmobot rendezett a KASZ az Oktogonnál

http://www.hirado.hu/2014/10/01/flashmobot-rendezett-a-kasz-az-oktogonnal/?source=hirkereso

___________________________

Alacsony fizetések, rossz munkahelyi körülmények a kereskedelemben

http://profitline.hu/hircentrum/hir/319746/Lassan-tarthatatlanna-valik-a-kereskedelemben-dolgozok-helyzete

Több száz biztonsági őrt vertek át csúnyán

http://biztonsagpiac.hu/tobb-szaz-biztonsagi-ort-vertek-at-csunyan

Több mint 420 dolgozóját csapta be három, vagyonvédelmi vállalkozást működtető cégtulajdonos a fővárosban – közölte a rendőrség honlapján kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Ellátásra való jogosultság a biztosítási jogviszony megszűnését követően

http://www.kalkulator.hu/ellatasra-valo-jogosultsag-a-biztositasi-jogviszony-megszuneset-kovetoen-uniqueidRCViWTptZHJ3APwvYnGx99sGPBBrxXu0/?wa=hk10

A társadalombiztosítási ellátások többségének tartama és mértéke a biztosítási idő hosszához (is) kötődik. Például minél hosszabb szolgálati idővel rendelkezik valaki, annál magasabb összegű nyugdíjra számíthat, de legalábbis magasabb összegűre mint az a személy, aki ugyanolyan kereseti viszonyok mellett kevesebb szolgálati idővel rendelkezik.

Jön a tél, ilyenkor is kötelező a védőital?

http://www.hrportal.hu/hr/jon-a-tel-ilyenkor-is-kotelezo-a-vedoital-20140930.html

Amikor az átlagosnál magasabb vagy alacsonyabb környezetünk hőmérséklete, újra és újra fókuszba kerül a foglalkoztatóknál a hűtő, illetve melegítő védőitalok juttatása. Kérdés, hogy mikor, milyen mennyiségben, milyen formában kell a munkavállalók részére kötelezően biztosítani a védőitalokat. A különböző italok közül mi minősülhet védőitalnak?

A cafeteriarendszer „kannibálja”

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-cafeteriarendszer-kannibalja

A munkáltatói lakáscélú támogatás olyannyira népszerűvé válhat, hogy „fölfalhatja” a többi cafeteriaelemet – hangzott el az a lapunkat is kiadó Wolters Kluwer Rodin Felnőttképzési Üzletágának konferenciáján.  A támogatás bevezetése egyáltalán nem egyszerű, de megéri, hiszen az adómentes juttatás nagyban növelheti a munkavállalók lojalitását.

Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen

http://mno.hu/gazdasag/ezer-uj-munkahely-jon-letre-zalaegerszegen-1250841

Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen, a Flextronics 600 fős létszámbővítést valósít meg a következő hónapokban, a megyeszékhelyen működő vállalkozások pedig összesen további 400 új munkahelyet teremtenek – jelentette be Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterjelöltje (Fidesz–KDNP) a közép- és kisvállalkozások fejlesztésének lehetőségeiről tartott konferencián szerdán, Zalaegerszegen.

Vas megyei adóadatok

http://www.alon.hu/ado-nav-vas-megye/vas-megyei-adoadatok

A NAV kiadta a 2013-as év adatait. A legjobban kereső Vas megyei magánszemély közel 300 milliót vitt haza egy év alatt. Ugyanakkor a munkavállalók egyharmada minimálbér alatt keresett.

GAZDASÁG

Orbán állítja: megőrizzük a nyugdíjak értékét

http://www.atv.hu/belfold/20141001-orban-allitja-megorizzuk-a-nyugdijak-erteket

A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint biztosan állítható, hogy ez a következő években is lehetséges lesz Magyarországon.

Czomba: a magyar vasút a fejlesztésről, foglalkoztatásról szól

http://www.hirado.hu/2014/10/01/czomba-a-magyar-vasut-a-fejlesztesrol-foglalkoztatasrol-szol/?source=hirkereso

Az NGM szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

EGYÉB

Egyetlen határozott irány van, a szegények büntetése

http://444.hu/2014/09/30/egyetlen-biztos-irany-van-a-szegenyek-buntetese/

Az Orbán-kormánynak nincs egységes szociálpolitikája, egyszerre neoliberális, neokonzervatív és államosító elemek is működnek benne. 

Jelentős változások a gyermektartási díj szabályozásában

http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20140930-jelentos-valtozasok-a-gyermektartasi-dij-szabalyozasaban.html

Az új Polgári törvénykönyv nagyon fontos változásokat hozott a gyermektartásdíjak szabályozásában. Így például, ha a különélő szülő kéri, a gyermek oktatási intézménye köteles a tartásdíjat fizetőt tájékoztatni a tanulás fennállásáról, vagy megszűnéséről, vagyis ellenőrizhető, mire költik a pénzt. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a