Cikkajánló – 2014. október 2.

“Nem fizették ki a túlórámat” – “Nem tudom fizetni a hitelemet”

http://nepszava.hu/cikk/1035109-nem-fizettek-ki-a-tuloramat—nem-tudom-fizetni-a-hitelemet/

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint az alacsony fizetések, a munkahelyi kiszolgáltatottság és a rossz munkahelyi körülmények miatt lassan tarthatatlanná válik a kereskedelemben dolgozók helyzete – erre kívánta felhívni a figyelmet az érdekképviselet szerdai, budapesti akciójával.

_________________________

Flashmobot rendezett a KASZ az Oktogonnál

http://www.hirado.hu/2014/10/01/flashmobot-rendezett-a-kasz-az-oktogonnal/?source=hirkereso

___________________________

Alacsony fizetések, rossz munkahelyi körülmények a kereskedelemben

http://profitline.hu/hircentrum/hir/319746/Lassan-tarthatatlanna-valik-a-kereskedelemben-dolgozok-helyzete

Több száz biztonsági őrt vertek át csúnyán

http://biztonsagpiac.hu/tobb-szaz-biztonsagi-ort-vertek-at-csunyan

Több mint 420 dolgozóját csapta be három, vagyonvédelmi vállalkozást működtető cégtulajdonos a fővárosban – közölte a rendőrség honlapján kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Ellátásra való jogosultság a biztosítási jogviszony megszűnését követően

http://www.kalkulator.hu/ellatasra-valo-jogosultsag-a-biztositasi-jogviszony-megszuneset-kovetoen-uniqueidRCViWTptZHJ3APwvYnGx99sGPBBrxXu0/?wa=hk10

A társadalombiztosítási ellátások többségének tartama és mértéke a biztosítási idő hosszához (is) kötődik. Például minél hosszabb szolgálati idővel rendelkezik valaki, annál magasabb összegű nyugdíjra számíthat, de legalábbis magasabb összegűre mint az a személy, aki ugyanolyan kereseti viszonyok mellett kevesebb szolgálati idővel rendelkezik.

Jön a tél, ilyenkor is kötelező a védőital?

http://www.hrportal.hu/hr/jon-a-tel-ilyenkor-is-kotelezo-a-vedoital-20140930.html

Amikor az átlagosnál magasabb vagy alacsonyabb környezetünk hőmérséklete, újra és újra fókuszba kerül a foglalkoztatóknál a hűtő, illetve melegítő védőitalok juttatása. Kérdés, hogy mikor, milyen mennyiségben, milyen formában kell a munkavállalók részére kötelezően biztosítani a védőitalokat. A különböző italok közül mi minősülhet védőitalnak?

A cafeteriarendszer „kannibálja”

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-cafeteriarendszer-kannibalja

A munkáltatói lakáscélú támogatás olyannyira népszerűvé válhat, hogy „fölfalhatja” a többi cafeteriaelemet – hangzott el az a lapunkat is kiadó Wolters Kluwer Rodin Felnőttképzési Üzletágának konferenciáján.  A támogatás bevezetése egyáltalán nem egyszerű, de megéri, hiszen az adómentes juttatás nagyban növelheti a munkavállalók lojalitását.

Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen

http://mno.hu/gazdasag/ezer-uj-munkahely-jon-letre-zalaegerszegen-1250841

Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen, a Flextronics 600 fős létszámbővítést valósít meg a következő hónapokban, a megyeszékhelyen működő vállalkozások pedig összesen további 400 új munkahelyet teremtenek – jelentette be Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterjelöltje (Fidesz–KDNP) a közép- és kisvállalkozások fejlesztésének lehetőségeiről tartott konferencián szerdán, Zalaegerszegen.

Vas megyei adóadatok

http://www.alon.hu/ado-nav-vas-megye/vas-megyei-adoadatok

A NAV kiadta a 2013-as év adatait. A legjobban kereső Vas megyei magánszemély közel 300 milliót vitt haza egy év alatt. Ugyanakkor a munkavállalók egyharmada minimálbér alatt keresett.

GAZDASÁG

Orbán állítja: megőrizzük a nyugdíjak értékét

http://www.atv.hu/belfold/20141001-orban-allitja-megorizzuk-a-nyugdijak-erteket

A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint biztosan állítható, hogy ez a következő években is lehetséges lesz Magyarországon.

Czomba: a magyar vasút a fejlesztésről, foglalkoztatásról szól

http://www.hirado.hu/2014/10/01/czomba-a-magyar-vasut-a-fejlesztesrol-foglalkoztatasrol-szol/?source=hirkereso

Az NGM szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

EGYÉB

Egyetlen határozott irány van, a szegények büntetése

http://444.hu/2014/09/30/egyetlen-biztos-irany-van-a-szegenyek-buntetese/

Az Orbán-kormánynak nincs egységes szociálpolitikája, egyszerre neoliberális, neokonzervatív és államosító elemek is működnek benne. 

Jelentős változások a gyermektartási díj szabályozásában

http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20140930-jelentos-valtozasok-a-gyermektartasi-dij-szabalyozasaban.html

Az új Polgári törvénykönyv nagyon fontos változásokat hozott a gyermektartásdíjak szabályozásában. Így például, ha a különélő szülő kéri, a gyermek oktatási intézménye köteles a tartásdíjat fizetőt tájékoztatni a tanulás fennállásáról, vagy megszűnéséről, vagyis ellenőrizhető, mire költik a pénzt. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós