Cikkajánló – 2014. szeptember 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Bezár a Bonbonetti-gyár – mi lesz a dolgozókkal?

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/bezar_a_bonbonetti-gyar_mi_lesz_a_dolgozokkal.587348.html

A Bonbonetti ukrán tulajdonosa ugyan megszünteti gyártását Nagykanizsán, de a 64 embert foglalkoztató üzem átvételéről és a termelés folytatásáról több potenciális vevővel folynak tárgyalások – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója pénteken az MTI megkeresésére.

Ismét hatalmas mínusz a Dunaferrnél – Hogyan tovább?

http://www.portfolio.hu/vallalatok/ismet_hatalmas_minusz_a_dunaferrnel_hogyan_tovabb.204222.html

Csökkenő árbevétel és csökkenő működési költségek mellett tavaly is tetemes, 21 milliárd forintos veszteséget hozott össze az ISD Dunaferr Zrt. – derül ki a cég nemrég közzétett 2013-as beszámolójából. Közben a társaság HR-igazgatójától megtudtuk: másfél évig húzódó felújítás után ünnepélyesen átadják az 1-es számú kohót.

Ez a baj a nyugdíjrendszerrel – megvan a felelős

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ez_a_baj_a_nyugdijrendszerrel_megvan_a_felelos.587164.html

Az ECB által kiadott tanulmány szerzői megtalálták az egyre elkeserítőbb európai trend bűnbakját: Otto von Bismarck, a vaskancellár és az ő társadalombiztosítási rendszere.

A munkaerőpiacot a versenyszféra bővíti

http://magyarhirlap.hu/cikk/6006/A_munkaeropiacot_a_versenyszfera_boviti

Jelentősen nőtt a munkavállalók száma 2014 júniusa és augusztusa között az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap. Ezzel párhuzamosan az álláskeresők száma csökkent. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár az adatokra reagálva hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unióban a „hátsó bolyból a középmezőnybe” lépett.

Mi lesz a korkedvezményes nyugdíjazással?

http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/125428/

Ez év végén a törvény szerint megszűnik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége. Ezt azok vehették igénybe, akik éveket dolgoztak veszélyes munkakörökben, és az egészségük védelme érdekében korhatár előtt mehettek nyugdíjba. A Policy Agenda elemezte a kialakuló helyzetet.

Újra közmunkásokat tanítanak a télen

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/ujra-kozmunkasokat-tanitanak-a-telen-436167

Az előző téli közfoglalkoztatásban résztvevő közel 100 ezer fő mintegy 16 százaléka tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerő-piacon szeptemberig.

Az ‘alibiképzések’ után sem kellenek senkinek

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/az_alibikepzesek_utan_sem_kellenek_senkinek

Hiába ígérte a kormány, hogy megoldást talál a munkanélküliségre, úgy tűnik, nem sikerült jól felmérniük, mire van szükség a munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatás 2013–2014-es oktatási programjában részt vevők alig ötöde talált magának munkát: a képzést 99 ezren kezdték el, 93 ezren tettek sikeres vizsgát, ám mindössze 15 ezren tudtak munkába állni.

Czomba: a munkahelyek mobilizálása jelenthetne megoldást

http://www.hirado.hu/2014/09/28/czomba-a-munkahelyek-mobilizalasa-jelenthetne-megoldast/?source=hirkereso

Mint emlékezetes, a Fidesz még a 2010-es választási kampányban ígért négy év alatt 400 ezer új munkahelyet. Pár hónap késéssel az ígéret teljesült: a 2010. májusi 3 millió 756 ezerrel szemben a legfrissebb, augusztussal zárult felmérési időszakban 4 millió 158 ezer foglalkoztatottat talált a Központ Statisztikai Hivatal.

Ennyi fizetett szabadság jár a részmunkaidőben dolgozónak

http://adozona.hu/munkajog/Reszmunkaidoben_dolgozonak_mennyi_fizetett__ZAPNWX.aspx#rss

A részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozó részére ugyanannyi fizetett szabadság jár, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozónak? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Pénztártag? Egyeztessen, ha pénzt akar!

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/indulj-es-egyeztesd-az-adataidat

Körülbelül kétmillió érintett önkéntes kölcsönös pénztártagnak és többszázezer munkáltatónak ad feladatot a pénzmosás elleni törvény. Aki a procedúrát nem járja végig, 2015. január 1-től nem kaphat pénzt a szolgáltatójától.

Átalakul a szakképzés

http://mno.hu/gazdasag/atalakul-a-szakkepzes-1250149

A következő években is a munkaalapú társadalom lesz a kormány elsődleges célja – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Makón, egy vállalkozók számára tartott fórumon. A miniszter hozzátette: ehhez a legfontosabb eszköz az újraiparosítás. Varga Mihály emlékeztetett, hogy a válságot azok az országok vészelték át könnyebben, amelyeknek a többinél magasabb volt a termelői kapacitása.

Maga megőrült? Még mindig dolgozik? Azonnal hagyja abba!

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20140926_este_hat_van_es_meg_dolgozik_hagyja_abba#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2014.09.28&utm_content=top1&type-id=HvgTopHvg&user-id={@%28%22@%22%29sid

Hat óra van, és még mindig a munkahelyén ül? Emailekre válaszolgat? Úgy érzi, hogy baromi fáradt és már semmire sincs energiája? Több országban és cégnél már tudják erre a megoldást. Egyre több helyen központilag tiltják be a hivatalos munkaidőn kívüli emailezést és telefonálást, van, ahol pedig felemelkednek az asztalok, így nem tudnak dolgozni rajta a dolgozók.

33 milliárd pécsi munkahelyekre és gazdaságfejlesztésre

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/pecs-33-milliard-fejlesztesekre-2020-ig/

A következő hat évben összesen több mint 33 milliárd forintos uniós forrást költhet el a pécsi önkormányzat elsősorban fejlesztésekre, ez pedig új munkahelyeket is jelent – jelentette be a polgármester egy pénteki, az EU-s fejlesztésekről szóló konferencián a Zsolnay-negyedben.

 

KÖZÉLET

A történelmi egyházak képviselőivel találkozott Lázár János és Balog Zoltán Makón

http://www.mon.hu/a-tortenelmi-egyhazak-kepviseloivel-talalkozott-lazar-janos-es-balog-zoltan-makon/2663226?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Az egyházaknak a társadalom szervezésében, a közösségépítő munkában vállalt szerepéről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter folytatott vasárnap Makón a történelmi egyházak térségbeli képviselőivel.

Az interneten vásárol? Mutatjuk a Posta nagy dobását

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/az_interneten_vasarol_mutatjuk_a_posta_nagy_dobasat.587371.html

Az elmúlt évben negyedével nőtt a hazai webáruházak forgalma úgy, hogy a szereplők közötti verseny is élesebbé vált. Az online kereskedők számára is fontos, hogy megfelelő logisztikai partnerrel szerződjenek: ezen a piacon a Magyar Posta egyedülálló szolgáltatást nyújt, hiszen négyféle csomagkézbesítési módot kínál.

GAZDASÁG

A Főgáz lesz a nemzeti közműszolgáltató bázisa

http://www.atv.hu/belfold/20140928-lazar-jovo-marciusig-megkezdi-munkajat-a-nemzeti-kozmuszolgaltato/hirkereso

Legkésőbb 2015 márciusában megkezdi munkáját a nemzeti közműszolgáltató holding, amelynek bázisát az állami tulajdonba került Főgáz jelentheti – közölte Lázár János vasárnap Makón.

Hárman pályáznak a Kapuvári húsgyár vagyonára

http://www.vg.hu/vallalatok/harman-palyaznak-a-kapuvari-husgyar-vagyonara-436164

Három ajánlat érkezett az egykori kapuvári húsgyárat működtető társaságok vagyonára kiírt, sorrendben hatodik pályázatra – közölte a péntek déli beadási határidő lejárta után az MTI-vel a felszámolóbiztosok egyike.

Háromszázezer embernek nem kellett szja-t fizetni

http://www.napi.hu/ado/haromszazezer_embernek_nem_kellett_szja-t_fizetni.587374.html

Tavaly összesen 1,1 millió szülő csökkentette adóját a gyermekek után igénybe vehető enyhítéssel, háromszázezer embernek pedig egyáltalán nem kellett adóznia – írja a hétfői Magyar Nemzet

40 milliárdból alakítják át a háziorvosi rendszert

http://nol.hu/belfold/recept-helyett-futas-es-dieta-1489253

Bár az egészségügy átfogó strukturális átalakításáról még nem született kormánydöntés, az alapellátás reformja 24 mintakörzetben valójában már el is kezdődött. A jövőben a háziorvosok teamekbe szerveződnének, és akár mozgást, étkezési tanácsokat is felírhatnának a pácienseknek.

Már hétmilliárd felett a BKV hiánya

http://nol.hu/gazdasag/mar-hetmilliard-felett-a-bkv-hianya-1489307

A szorító határidők miatt sürgősen megoldást kell találni a BKV hiteleinek refinanszírozására – mondta el a társaság vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

Dúskál a milliárdokban a jegybank

http://nol.hu/gazdasag/duskal-a-penzben-a-jegybank-1488897

Az MNB 18 milliárd forintos nyereséget ért el az első fél évben. Tavaly ugyanekkor veszteséges volt.

EGYÉB

Orosz fenyegetést kaptunk: leállíthatják a gázt

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/orosz-fenyegetest-kaptunk-leallithatjak-a-gazt-436150

Oroszország azzal fenyegette meg az európai államokat, hogy korlátozásokat léptet életbe a gázszállításoknál, amennyiben a importált gázt részben Ukrajnának továbbítják. “A megkötött szerződések nem irányoznak elő reexportot” – figyelmeztetett Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a Handelsblatt című német üzleti lapnak nyilatkozva.

Győztek a sztrájkoló bányászok, még a törvényt is módosítják

http://mno.hu/gazdasag/gyoztek-a-sztrajkolo-banyaszok-meg-a-torvenyt-is-modositjak-1250206

Tizenkét órás tárgyalás után befejeződött vasárnap kora hajnalban a bányászok négynapos sztrájkja a Kazimierz-Juliusz sziléziai bányában. A bányászok legfontosabb követeléseit teljesítették, a kormány képviselői a szénbányászatról szóló törvény gyorsított eljárású módosítását ígérték.

Korlátozzák a külföldi tulajdonrészt az orosz sajtóban

http://hvg.hu/gazdasag/20140926_Korlatozzak_a_kulfoldi_tulajdonreszt_az_o

Az orosz parlament alsóháza elfogadta azt a törvénymódosítást, amely 50 százalékról 20 százalékra szorította le a külföldi tulajdonrészt plafonját az orosz nyomtatott és elektronikus sajtótermékekben, így a rádiókban és televíziókban is.

David Cameron kész lenne az EU-tagság ellen szavazni

http://444.hu/2014/09/28/david-cameron-kesz-lenne-az-eu-tagsag-ellen-szavazni/

Amennyiben nem sikerülne kialkudnia, hogy Nagy-Britannia felmentést kapjon a neki nem tetsző EU-s szabályok alól, akkor 2017-ben, amikorra újraválasztása esetén népszavazást ígért a brit EU-tagságról, kész lenne nemmel szavazni.

Air France-sztrájk – A pilóták bejezik a sztrájkot

http://www.elemzeskozpont.hu/air-france-sztrajk-pilotak-bejezik-sztrajkot

Az Air France pilótáinak többségi szakszervezete vasárnap délután bejelentette: annak ellenére befejezik a 14. napja tartó munkabeszüntetést, hogy a vezetőség nem teljesítette a követeléseiket. A közlekedés fokozatosan keddre áll helyre.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?