Cikkajánló – 2014. szeptember 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szolgálati idő a nők kedvezményes nyugdíjánál – így döntött a Kúria

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Szolgalati_ido_a_nok_kedvezmenyes_nyugdijan_7T0E2Y#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Beszámít-e a fizetés nélküli szabadság időszaka a nők kedvezményes nyugdíjánál a jogosultsági időbe? A minap a Kúria mondta ki a végső szót egy jogvitában.

 

Tarlós: Képes fizetni adósságait a BKV, bérekre is van pénz

http://hvg.hu/itthon/20140909_tarlos_kepes_fizetni_adossagait_a_bkv

Nincsenek működési problémák a BKV-nál, az adósságállomány esedékes törlesztőrészletét és a béreket is ki tudják fizetni – ezt mondta a főpolgármester a HírTV Magyarország élőben című műsorában kedd este.

 

A PDSZ bírósághoz fordult a reprezentativitási jelentés ügyében

http://www.hirado.hu/2014/09/09/a-pdsz-birosaghoz-fordult-a-reprezentativitasi-jelentes-ugyeben/?source=hirkereso

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogorvoslati kérelemmel fordult a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság augusztus 27-ei – országos reprezentativitást megállapító – jelentése miatt.

 

Díjazzák az egészséges munkahelyeket

http://www.hrportal.hu/c/dijazzak-az-egeszseges-munkahelyeket-20140908.html

Megindult a nevezés a 2014-es Legfittebb Munkahely Felmérésre! Akár háromszoros megtérülést is hozhat a munkavállalók egészségébe fektetett összeg egy-egy vállalatnak. Ráadásul a dolgozók rendszeres mozgása növeli a kreativitást, szerepet játszik a hatékony munkavégzésben és közösségépítő hatása van.

 

Munkaidő-szabályok: trükkök a számokkal

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/munkaido-szabalyok-trukkok-a-szamokkal

Aki a munkaidő szabályokat szeretné a gyakorlatban alkalmazni, szerezzen be egy számológépet! Nem biztos azonban, hogy amit matematikailag a törvény megenged, az meg is felel a munkaidővel kapcsolatos szabályok céljának. Az alábbiakban három olyan esetet nézünk meg, ahol a lényeg elveszni látszik a számok mögött.

 

Hogy kötelezhető tanulásra a dolgozó?

http://www.munkajog.hu/rovatok/napi-hr/a-munkavallalo-tanulmanyok-elvegzesere-kotelezesenek-szabalyai

Gyakori elvárás a munkavállalókkal szemben a folyamatos tanulás, önképzés. A munkáltató akár kötelezheti is a munkavállalót valamely végzettség megszerzésére, ám ilyenkor a jogi helyzet teljesen eltér attól, mintha tanulmányi szerződést kötöttek volna a felek.

 

Fiatalok foglalkoztatása utáni kedvezmény: így kell kérni

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Fiatalok_foglalkoztatasa_utani_kedvezmeny_i_ZUL3BT.aspx#rss

A huszonöt év alatti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény akkor vehető igénybe, ha a NAV igazolja a munkaviszonyt. A szükséges igazolást kiadását kérni kell az adóhatóságtól.

 

Felmérés: A munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást

http://stockportal.hu/index.php/felmeres-a-munkaadok-80-szazaleka-nem-tervez-letszamvaltoztatast/

A magyarországi munkaadók többsége, 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást a következő negyedévben, míg 10 százalék munkaerő-felvétellel, 7 százalék pedig elbocsátásokkal számol – derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amely 750 hazai munkáltató megkérdezésével készült.

 

Olyan válság jön, amilyet még nem láttunk

http://hvg.hu/gazdasag/20140909_Olyan_valsag_jon_amilyet_meg_nem_lattunk#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_9

Több mint 600 millió plusz álláshely megteremtésére van szükség 2030-ig a világon, csak hogy a növekvő népességgel lépést tudjunk tartani. A Világbank szerint foglalkoztatási válság van, hiány van munkahelyekből, különösen a minőségiekből.

 

A munka alkonya

http://magyarhirlap.hu/cikk/4540/A_munka_alkonya

Lassan kereken húsz éve lesz, hogy Jeremy Rifkin amerikai közgazdász megírta nagy visszhangot kiváltó művét, amelynek a The end of work címet adta, amit talán úgy fordíthatnánk, hogy A munka alkonya. A mű azt – a nyugatias modernitás évszázadaiban egyre inkább elmélyülő folyamatot – elemzi, amelynek lényege, hogy a technoevolúciós „forradalmak” nyomán egyre kevesebb ember állít elő egyre több terméket.

 

GAZDASÁG

Együttműködési megállapodás segíti a kkv-k export-tevékenységét

http://orientpress.hu/132979

A hazai kis- és középvállalkozások új üzleti lehetőségekhez juttatása és export-tevékenységük elősegítése, támogatása érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. együttműködési megállapodást kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Közép-magyarországiRegionális Szervezetével. Az MNKH célja, hogy év végéig kétezerre bővüljön a Partner Programjában szereplő, exportképes magyar kkv-k száma.

 

Mostantól a kisgazdaságokra költik a százmilliárdokat

http://www.agrarszektor.hu/agrarpenzugyek/egyeb/mostantol_a_kisgazdasagokra_koltik_a_szazmilliardokat.4116.html

A kis- és a közepes gazdaságok fejlesztését szolgálják majd 2015-2020-ban az agrár-vidékfejlesztési források. A Miniszterelnökség államtitkára szerint úgy kell munkahelyeket teremteni, hogy közben növekedjen a versenyképesség is.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a