Cikkajánló – 2014. szeptember 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Kirúgás emberségesen – hátha lehet így is

http://www.hrportal.hu/hr/kirugas-embersegesen-hatha-lehet-igy-is-20140908.html

Ez egy elég súlyos dilemma minden HR-t és emberi tényezőt komolyan vevő cégnél, cégvezetőnél, döntéshozónál. Axiómának tűnik, hogy emberséges elbocsátás nincs, legalábbis elbocsátott ember nem tartja emberségesnek az elbocsátását sosem. Talán enyhíthető a rossz érzés némi odafigyeléssel, tervezéssel vállalati oldalról.

 

Munkaidő-kedvezmény a tanulás alatt

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/munkaido-kedvezmeny-a-tanulas-alatt

Az új Munka Törvénykönyve jelentős változásokat vezetett be a tanulmányok folytatása alatt a munkavállalónak törvény alapján járó munkaidő-kedvezmények körében. A szigorodó szabályok mögött feltehetően az a megfontolás áll, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok mellett a jogalkotó külön támogatása nélkül is megfelelő képzettségű munkavállalók állnak a munkáltató rendelkezésére.

 

Ingázni, vagy közmunkázni? Meló van, de utaztatni kell a szaktudást

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/ingazni-vagy-kozmunkazni-melo-van-de-utaztatni-kell-a-szaktudast-571181

Strukturális, vagyis szerkezeti munkanélküliség. Ez a látszólag tudományoskodó, de létező kifejezés az amúgy is sérülékeny hazai munkaerőpiac Achilles-sarka, egyben megengedhetetlen luxus. Jól menő cégek valahol hiába keresik száz szám a munkás kezeket, miközben a munkás kezek kicsit távolabb tartós álláskeresőként száz szám malmoznak, közmunkáznak, vagy mindkettőt egyszerre teszik.

 

Ássuk el, ahogy tudjuk! – Botrányos esetek, következmények nélkül

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/assuk_el_ahogy_tudjuk

Statisztikát senkivel sem lehet olyan szépen és jól javítani, mint a közmunkásokkal. Aki nem hiszi, olvassa el a kormányzati sikerpropaganda múlt heti fejezetét a KSH által kimutatott foglakoztatásbővülésről. A számok mögött az ember viszont talán a legkiszolgáltatottabb tagja a magyar jogrendszernek.

 

Azt hitte a magyarok sokat dolgoznak? Mások még többet

http://privatbankar.hu/karrier/azt-hitte-a-magyarok-sokat-dolgoznak-a-tobbiek-meg-tobbet-272497

A német munkavállalók túlóráznak a legtöbbet az euróövezetben, és a túlórák többségéért semmilyen ellentételezést nem kapnak hétfőn ismertetett kutatások szerint.

 

KÖZÉLET

Nyomozók rohamozták meg az Ökotárs irodáját

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=178690

 

Hallgassa meg

Készenlétei rendőrök segítségével megszállták a rendőrök az Ökotárs Alapítvány irodáját a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei – jelezte a Klubrádiónak Foltányi Zsuzsa az alapítvány stratégiai tanácsadó. Az alapítvány irodában tartózkodó munaktársait igazoltatták és megtiltották, hogy használják mobiljaikat.

 

A kormány támogatja az elektromos hajtású közlekedést

http://gyorplusz.hu/article/a_kormany_tamogatja_az_elektromos_hajtasu_kozlekedest.html?rss

A kormány a Jedlik Ányos terv keretében támogatja az elektromos hajtású közlekedést és az ezt kiszolgáló magyar termékek exportképessé tételét – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

 

GAZDASÁG

Gumiabroncs nagyhatalom lesz Magyarország

http://www.hirado.hu/2014/09/08/gumiabroncs-nagyhatalom-lesz-magyarorszag/?source=hirkereso

Magyarországon épülhet fel az indiai Apolló cég új gumiabroncs gyártóbázisa, amely 975 embernek adhat munkát. Az Európai Bizottság jóváhagyta az állam által nyújtott 95 millió eurós, csaknem 30 milliárd forintos regionális beruházási támogatást, mivel az megfelel az uniós szabályoknak. Magyarország ezzel egy több hónapja tartó verseny nyert meg Szlovákiával szemben.

 

Hamarabb lehet Kína a világ ura, mint gondoltuk

http://hvg.hu/gazdasag/20140908_Hamarosan_letaszitjak_az_amerikaiakat_a_t#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Alig egy évtizeden belül az Egyesült Államok helyett már Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem