Cikkajánló – 2014. szeptember 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Kirúgás emberségesen – hátha lehet így is

http://www.hrportal.hu/hr/kirugas-embersegesen-hatha-lehet-igy-is-20140908.html

Ez egy elég súlyos dilemma minden HR-t és emberi tényezőt komolyan vevő cégnél, cégvezetőnél, döntéshozónál. Axiómának tűnik, hogy emberséges elbocsátás nincs, legalábbis elbocsátott ember nem tartja emberségesnek az elbocsátását sosem. Talán enyhíthető a rossz érzés némi odafigyeléssel, tervezéssel vállalati oldalról.

 

Munkaidő-kedvezmény a tanulás alatt

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/munkaido-kedvezmeny-a-tanulas-alatt

Az új Munka Törvénykönyve jelentős változásokat vezetett be a tanulmányok folytatása alatt a munkavállalónak törvény alapján járó munkaidő-kedvezmények körében. A szigorodó szabályok mögött feltehetően az a megfontolás áll, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok mellett a jogalkotó külön támogatása nélkül is megfelelő képzettségű munkavállalók állnak a munkáltató rendelkezésére.

 

Ingázni, vagy közmunkázni? Meló van, de utaztatni kell a szaktudást

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/ingazni-vagy-kozmunkazni-melo-van-de-utaztatni-kell-a-szaktudast-571181

Strukturális, vagyis szerkezeti munkanélküliség. Ez a látszólag tudományoskodó, de létező kifejezés az amúgy is sérülékeny hazai munkaerőpiac Achilles-sarka, egyben megengedhetetlen luxus. Jól menő cégek valahol hiába keresik száz szám a munkás kezeket, miközben a munkás kezek kicsit távolabb tartós álláskeresőként száz szám malmoznak, közmunkáznak, vagy mindkettőt egyszerre teszik.

 

Ássuk el, ahogy tudjuk! – Botrányos esetek, következmények nélkül

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/assuk_el_ahogy_tudjuk

Statisztikát senkivel sem lehet olyan szépen és jól javítani, mint a közmunkásokkal. Aki nem hiszi, olvassa el a kormányzati sikerpropaganda múlt heti fejezetét a KSH által kimutatott foglakoztatásbővülésről. A számok mögött az ember viszont talán a legkiszolgáltatottabb tagja a magyar jogrendszernek.

 

Azt hitte a magyarok sokat dolgoznak? Mások még többet

http://privatbankar.hu/karrier/azt-hitte-a-magyarok-sokat-dolgoznak-a-tobbiek-meg-tobbet-272497

A német munkavállalók túlóráznak a legtöbbet az euróövezetben, és a túlórák többségéért semmilyen ellentételezést nem kapnak hétfőn ismertetett kutatások szerint.

 

KÖZÉLET

Nyomozók rohamozták meg az Ökotárs irodáját

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=178690

 

Hallgassa meg

Készenlétei rendőrök segítségével megszállták a rendőrök az Ökotárs Alapítvány irodáját a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei – jelezte a Klubrádiónak Foltányi Zsuzsa az alapítvány stratégiai tanácsadó. Az alapítvány irodában tartózkodó munaktársait igazoltatták és megtiltották, hogy használják mobiljaikat.

 

A kormány támogatja az elektromos hajtású közlekedést

http://gyorplusz.hu/article/a_kormany_tamogatja_az_elektromos_hajtasu_kozlekedest.html?rss

A kormány a Jedlik Ányos terv keretében támogatja az elektromos hajtású közlekedést és az ezt kiszolgáló magyar termékek exportképessé tételét – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

 

GAZDASÁG

Gumiabroncs nagyhatalom lesz Magyarország

http://www.hirado.hu/2014/09/08/gumiabroncs-nagyhatalom-lesz-magyarorszag/?source=hirkereso

Magyarországon épülhet fel az indiai Apolló cég új gumiabroncs gyártóbázisa, amely 975 embernek adhat munkát. Az Európai Bizottság jóváhagyta az állam által nyújtott 95 millió eurós, csaknem 30 milliárd forintos regionális beruházási támogatást, mivel az megfelel az uniós szabályoknak. Magyarország ezzel egy több hónapja tartó verseny nyert meg Szlovákiával szemben.

 

Hamarabb lehet Kína a világ ura, mint gondoltuk

http://hvg.hu/gazdasag/20140908_Hamarosan_letaszitjak_az_amerikaiakat_a_t#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Alig egy évtizeden belül az Egyesült Államok helyett már Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a