Cikkajánló – 2014. szeptember 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A szaktárcához fordul a PSZ

http://mno.hu/belfold/a-szaktarcahoz-fordul-a-psz-1245767

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az oktatás-nevelést segítő dolgozók bérét is rendezni kell, ők ugyanis 2008 óta gyakorlatilag nem részesültek béremelésben.

 

Ránk is vonatkozhatna az egységes európai munkanélküli segély

http://www.hrportal.hu/hr/rank-is-vonatkozhatna-az-egyseges-europai-munkanelkuli-segely-20140903.html

Korábban beszámoltunkarról, hogy közös munkanélküli-biztosítási rendszer bevezetését javasolja az euróövezeti országoknak az Európai Bizottság. Ez azt jelentené, hogy az érintett országok az adóbevételük egy részét helyeznék el egy közös alapban, és ebből a forrásból fedeznék a munkanélküliek ellátását egységes szabályok alapján.

 

Mendrey: több százezres emberkísérlet, amit a kormány csinál

http://www.atv.hu/belfold/20140903-mendrey-tobb-szazezres-emberkiserlet-amit-a-kormany-csinal/hirkereso

Több százezres emberkísérletnek nevezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, hogy a kormány rohammunkával készült tankönyveket élesben tesztel a gyerekeken.

 

Tüke Busz: fegyelmi indult a szakszervezetis ellen

http://www.pecsistop.hu/regio/tuke-busz-fegyelmi-indult-a-szakszervezetis-ellen/1260970/

Fegyelmi vizsgálat indult a Tüke Busz forgalmi és ellenőrzési vezetője ellen. Információink szerint a középvezető nemrég kiállt a cég mellett működő szakszervezet vezetője, Hofekker Ferenc mellett.

 

Mennyi nyugdíj járna a pelenkázásért és a nagymosásért?

http://hvg.hu/gazdasag/20140904_Kevesebb_nyugdijat_kapnak_de_megis_jobban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Lényegesen kevesebb nyugdíjat kapnak a magyarországi nők, mint a férfiak, végül mégis több pénzt kapnak a rendszerből. Az egyenlőtlenség döntően a gyereknevelésre és a háztartási munkára vezethető vissza, meg persze a megélt évek számára. Többfajta kompenzáció létezik már most is a nyugdíjrendszerben, mellyel a nemek közötti különbségeket igyekeznek eltüntetni.

 

Szijjártó elmondta mi kell Európának

http://www.stop.hu/gazdasag/szijjarto-elmondta-mi-kell-europanak/1260973/

“Közép-Európa példája azt bizonyítja, hogy Európa csak akkor lehet újra versenyképes, ha visszaadja a munka becsületét” – mondta Szijjártó Péter Lengyelországban, a krynicai Gazdasági Fórumon szerdán.

 

Egyre több munkáltató él a járulékkedvezményekkel

http://www.infopapa.hu/hir_olvas/permalink:egyre-tobb-munkaltato-el-a-jarulekkedvezmenyekkel-2014-09-04-050000

Jelentősen bővült a munkahelyvédelmi akciótervben érintett munkavállalók száma az első félévben a múlt év hasonló időszakához képest. Az átlagos havi összlétszám 47,4 százalékkal emelkedett, miután a tavalyi első félévben regisztrált 563 ezerről 829 ezerre nőtt az akcióterv járulékkedvezményeit igénybe vevő munkavállalók száma.

 

KÖZÉLET

 

Fizetni fog, aki nem a kórház körzetéhez tartozik

http://vs.hu/valtozasok-lesznek-korhazak-iranyitasaban-es-finanszirozasukban-0903?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy tegnapi egészségügyi szakkonferencián megerősítette, hogy a kórházak felügyeletében és irányításában lényeges változások várhatók. Így átalakul a kórházfenntartó hivatal, a GYEMSZI működési profilja, a kívülről érkező betegektől pedig díjat szedhetnének a kórházak.

 

A trafikok után – jövőre nyitnak a nemzeti italboltok

http://www.mfor.hu/cikkek/A_trafikok_utan___Jovore_nyitnak_a_nemzeti_italboltok.html

A dohány után a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül – írta a Napi Gazdaság csütörtöki számában pontosan meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva.

 

Wifivel is mérhető már a pulzus

http://hvg.hu/tudomany/20140904_falon_at_wifivel_is_merheto_mar_a_pulzus#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_4

Egy szoba falán vagy kőrétegen keresztül is mérhető egyszerre akár négy ember pulzusa is. Az új technológia nem csak mentőakcióknál lehet hasznos, hanem a kisbabák hogylétének folyamatos monitorozásában is.

 

Simicska már nem is reagál Orbán üzeneteire

http://hvg.hu/itthon/20140903_Magyar_Narancs_Simicska_mar_nem_is_reagal#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_3

További részleteket tárt fel a Fidesz hátországában zajló háborúról a Magyar Narancs. A hetilap szerint annyira eldurvult a vita a miniszterelnök-pártelnök és régi barátja, Simicska Lajos között, hogy a fideszes gazdasági hátország feje már nem is reagál Orbán Viktor üzeneteire.

 

Mi folyik itt Miskolcon? Gyanút fogtak a szülők

http://www.atv.hu/belfold/20140903-mi-folyik-itt-miskolcon-gyanut-fogtak-a-szulok/hirkereso

Tiltakoznak, de most még nem állnak a nyilvánosság elé a miskolci Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanárai és az érintett szülők. Azért írtak nyílt levelet, mert gyanúsnak tartják az iskola vezetésére kiírt pályázatot. Először azt a tájékoztatást kapták, hogy a pályázat eredménytelen. Ehhez képest néhány nappal később megjelent az egyik pályázó, aki közölte, hogy őt nevezték ki az iskola élére. Ezt a pályázót egyébként senki nem támogatta, míg a korábbi igazgató a szavazatok 98 százalékát kapta.

 

A gazdasági növekedés fenyegeti a kis nyelveket

http://hir6.hu/cikk/101772/a_gazdasagi_novekedes_fenyegeti_a_kis_nyelveket

Egy új kutatás szerint a világ számos nyelve kihalhat a gazdasági növekedés következtében – írta a híradó.hu.

 

GAZDASÁG

 

Milliárdos új céget alapított a magyar állami energiaóriás

http://hvg.hu/kkv/20140904_Milliardos_uj_ceget_alapitott_az_allami_e#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_4

Kiszervezi a biztonsági feladatok vállalatcsoporton belüli ellátását az MVM Zrt., amely 936 milliós jegyzett tőkével hozott létre új céget – írta a napi.hu.

 

Még mindig kritikusan szemléli a magyar lakosság a gazdaságunkat

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/meg-mindig-kritikusan-szemleli-a-magyar-lakossag-a-gazdasagunkat-434553

Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint az idei évben az emberek átlagosan 39 százaléka minősíti jónak hazája gazdasági teljesítményét. A pozitívan értékelők aránya tavaly 37 százalék volt, tehát a gazdasági közhangulat egy hajszállal kedvezőbbé vált.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós