Cikkajánló – 2014. szeptember 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A szaktárcához fordul a PSZ

http://mno.hu/belfold/a-szaktarcahoz-fordul-a-psz-1245767

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az oktatás-nevelést segítő dolgozók bérét is rendezni kell, ők ugyanis 2008 óta gyakorlatilag nem részesültek béremelésben.

 

Ránk is vonatkozhatna az egységes európai munkanélküli segély

http://www.hrportal.hu/hr/rank-is-vonatkozhatna-az-egyseges-europai-munkanelkuli-segely-20140903.html

Korábban beszámoltunkarról, hogy közös munkanélküli-biztosítási rendszer bevezetését javasolja az euróövezeti országoknak az Európai Bizottság. Ez azt jelentené, hogy az érintett országok az adóbevételük egy részét helyeznék el egy közös alapban, és ebből a forrásból fedeznék a munkanélküliek ellátását egységes szabályok alapján.

 

Mendrey: több százezres emberkísérlet, amit a kormány csinál

http://www.atv.hu/belfold/20140903-mendrey-tobb-szazezres-emberkiserlet-amit-a-kormany-csinal/hirkereso

Több százezres emberkísérletnek nevezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, hogy a kormány rohammunkával készült tankönyveket élesben tesztel a gyerekeken.

 

Tüke Busz: fegyelmi indult a szakszervezetis ellen

http://www.pecsistop.hu/regio/tuke-busz-fegyelmi-indult-a-szakszervezetis-ellen/1260970/

Fegyelmi vizsgálat indult a Tüke Busz forgalmi és ellenőrzési vezetője ellen. Információink szerint a középvezető nemrég kiállt a cég mellett működő szakszervezet vezetője, Hofekker Ferenc mellett.

 

Mennyi nyugdíj járna a pelenkázásért és a nagymosásért?

http://hvg.hu/gazdasag/20140904_Kevesebb_nyugdijat_kapnak_de_megis_jobban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Lényegesen kevesebb nyugdíjat kapnak a magyarországi nők, mint a férfiak, végül mégis több pénzt kapnak a rendszerből. Az egyenlőtlenség döntően a gyereknevelésre és a háztartási munkára vezethető vissza, meg persze a megélt évek számára. Többfajta kompenzáció létezik már most is a nyugdíjrendszerben, mellyel a nemek közötti különbségeket igyekeznek eltüntetni.

 

Szijjártó elmondta mi kell Európának

http://www.stop.hu/gazdasag/szijjarto-elmondta-mi-kell-europanak/1260973/

“Közép-Európa példája azt bizonyítja, hogy Európa csak akkor lehet újra versenyképes, ha visszaadja a munka becsületét” – mondta Szijjártó Péter Lengyelországban, a krynicai Gazdasági Fórumon szerdán.

 

Egyre több munkáltató él a járulékkedvezményekkel

http://www.infopapa.hu/hir_olvas/permalink:egyre-tobb-munkaltato-el-a-jarulekkedvezmenyekkel-2014-09-04-050000

Jelentősen bővült a munkahelyvédelmi akciótervben érintett munkavállalók száma az első félévben a múlt év hasonló időszakához képest. Az átlagos havi összlétszám 47,4 százalékkal emelkedett, miután a tavalyi első félévben regisztrált 563 ezerről 829 ezerre nőtt az akcióterv járulékkedvezményeit igénybe vevő munkavállalók száma.

 

KÖZÉLET

 

Fizetni fog, aki nem a kórház körzetéhez tartozik

http://vs.hu/valtozasok-lesznek-korhazak-iranyitasaban-es-finanszirozasukban-0903?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy tegnapi egészségügyi szakkonferencián megerősítette, hogy a kórházak felügyeletében és irányításában lényeges változások várhatók. Így átalakul a kórházfenntartó hivatal, a GYEMSZI működési profilja, a kívülről érkező betegektől pedig díjat szedhetnének a kórházak.

 

A trafikok után – jövőre nyitnak a nemzeti italboltok

http://www.mfor.hu/cikkek/A_trafikok_utan___Jovore_nyitnak_a_nemzeti_italboltok.html

A dohány után a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül – írta a Napi Gazdaság csütörtöki számában pontosan meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva.

 

Wifivel is mérhető már a pulzus

http://hvg.hu/tudomany/20140904_falon_at_wifivel_is_merheto_mar_a_pulzus#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_4

Egy szoba falán vagy kőrétegen keresztül is mérhető egyszerre akár négy ember pulzusa is. Az új technológia nem csak mentőakcióknál lehet hasznos, hanem a kisbabák hogylétének folyamatos monitorozásában is.

 

Simicska már nem is reagál Orbán üzeneteire

http://hvg.hu/itthon/20140903_Magyar_Narancs_Simicska_mar_nem_is_reagal#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_3

További részleteket tárt fel a Fidesz hátországában zajló háborúról a Magyar Narancs. A hetilap szerint annyira eldurvult a vita a miniszterelnök-pártelnök és régi barátja, Simicska Lajos között, hogy a fideszes gazdasági hátország feje már nem is reagál Orbán Viktor üzeneteire.

 

Mi folyik itt Miskolcon? Gyanút fogtak a szülők

http://www.atv.hu/belfold/20140903-mi-folyik-itt-miskolcon-gyanut-fogtak-a-szulok/hirkereso

Tiltakoznak, de most még nem állnak a nyilvánosság elé a miskolci Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanárai és az érintett szülők. Azért írtak nyílt levelet, mert gyanúsnak tartják az iskola vezetésére kiírt pályázatot. Először azt a tájékoztatást kapták, hogy a pályázat eredménytelen. Ehhez képest néhány nappal később megjelent az egyik pályázó, aki közölte, hogy őt nevezték ki az iskola élére. Ezt a pályázót egyébként senki nem támogatta, míg a korábbi igazgató a szavazatok 98 százalékát kapta.

 

A gazdasági növekedés fenyegeti a kis nyelveket

http://hir6.hu/cikk/101772/a_gazdasagi_novekedes_fenyegeti_a_kis_nyelveket

Egy új kutatás szerint a világ számos nyelve kihalhat a gazdasági növekedés következtében – írta a híradó.hu.

 

GAZDASÁG

 

Milliárdos új céget alapított a magyar állami energiaóriás

http://hvg.hu/kkv/20140904_Milliardos_uj_ceget_alapitott_az_allami_e#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_4

Kiszervezi a biztonsági feladatok vállalatcsoporton belüli ellátását az MVM Zrt., amely 936 milliós jegyzett tőkével hozott létre új céget – írta a napi.hu.

 

Még mindig kritikusan szemléli a magyar lakosság a gazdaságunkat

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/meg-mindig-kritikusan-szemleli-a-magyar-lakossag-a-gazdasagunkat-434553

Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint az idei évben az emberek átlagosan 39 százaléka minősíti jónak hazája gazdasági teljesítményét. A pozitívan értékelők aránya tavaly 37 százalék volt, tehát a gazdasági közhangulat egy hajszállal kedvezőbbé vált.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a