Cikkajánló – 2014. szeptember 2.

Hoppál: újraindul a vájárképzés Magyarországon

http://www.pecsma.hu/hirzona/hoppal-ujraindul-a-vajarkepzes-magyarorszagon/

Két évtized elteltével, a 2014/2015-ös tanévben újraindult a vájárképzés Magyarországon. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az egyik képzőhelynek, a komlói Kökönyösi Oktatási Központ szakiskolájának hétfői tanévnyitóján azt mondta: a leendő vájárok azzal, hogy szenet termelnek majd, a magyar állam függetlenségét is védik.

 

Beígért béremelés: nem látszik a fedezet

http://www.168ora.hu/itthon/beigert-beremeles-nem-latszik-fedezet-130391.html

Klik-elnök nélkül kezdődött az új tanév, de nem ez a legfőbb gond a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Igazságtalannak látják a pedagógusok új bérrendszerét, mert nem alkalmas a többletmunka honorálására, nem ismeri el a többlet-szakértelmet. A tanárok béremelésének fedezete nem látható a költségvetésben, a pedagógusokon kívül más, a köznevelésben dolgozók immár hét éve nem részesültek illetményemelésben.

 

Itt az év tanévbotránya – iskola a tűréshatáron

http://www.hir24.hu/belfold/2014/09/02/itt-az-ev-tanevbotranya-iskola-a-tureshataron/

Nyílt levélben tiltakozott Balog miniszternél egy miskolci iskola tantestülete, közalkalmazotti tanácsa és szakszervezete.

 

Példátlan: Kiközösítik a harcias szakszervezetet

http://www.dolgozoklapja.hu/?p=1533

Példátlan szakszervezet-ellenes szövetség alakult Szegeden, a közlekedési kft.nél: hangfelvétel igazolja, az ügyvezető igazgatónak lett az üzemi tanácsban is résztvevő Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetéből, ezért összefogott ellene az Üt. többi tagjával.

 

11 ezer munkahelyet teremthetnek

http://www.profession.hu/cikk/20140901/-ezer-munkahelyet-teremthetnek/4565

11 ezer új állást adhat a magyar nagyvállalati szektor – derült ki egy kutatásból.

 

Kevesebb munkáltató adna cafeteriát

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kevesebb-munkaltato-adna-cafeteriat/

Újból csökkent a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg a cégek csupán 44 százaléka tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak. A különböző cafeteria elemeket tekintve továbbra is az Erzsébet-utalvány a leggyakrabban alkalmazni kívánt juttatási forma, amit a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ.

 

Virág: újra büszkeség lehet a kérges tenyér

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/virag-ujra-buszkeseg-lehet-a-kerges-tenyer

Meredek emelkedésnek indult a szakképző intézményeknél beiratkozók száma a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, érdemes mielőbb jelentkezni, egyes képzésekre ugyanis csak korlátozott számban tudnak tanulókat felvenni – hívta fel a figyelmet a közelmúltban közleményben Virág Gergő, a Klebelsberg Kunó Szakközépiskolát fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. A szakmunkásképzésről, a népszerű szakmákról, a kétkezi munka becsületéről beszélgettünk az elnökkel.

 

Majdnem 25 millióan munkanélküliek

http://www.hrportal.hu/c/majdnem-25-millioan-munkanelkuliek-20140901.html

Az Eurostat júliusi adatai szerint 24,850 millió volt az állástalanok száma az EU-ban, ezen belül 18,409 millió az euróövezetben. Az előző hónaphoz képest nem, de az előző évi adatokhoz képest csökkentek a számok

 

Új munkahelyeket hozhat a dohánygyár

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/uj-munkahelyeket-hozhat-a-dohanygyar/

Minden a tervek szerint halad a BAT új gyárépületének fejlesztésével. A termelés már idén novemberben megkezdődhet.

 

Vallott a kormány – Meghökkentő adatok kerültek napvilágra

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vallott_a_kormany_meghokkento_adatok_kerultek_napvilagra.586043.html

Négy év alatt 290 ezer fővel nőtt a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak száma. A növekedés mértéke meghökkentő, ugyanis nem csak a tanárok, orvosok lettek két évtized után újra közalkalmazottak, hanem sok minisztériumban is nőtt a létszám.

 

Mától kötelező a webes tartalmak szűrése az iskolákban

http://pcworld.hu/sulikezdes/matol-kotelezo-a-webes-tartalmak-szurese-az-iskolakban.html

A rendelkezés több ezer iskolát érint. Egyelőre nem tudni, pontosan milyen tartalmaktól kellene megóvni a tanulókat.

 

Így néz ki az új forint, már holnaptól hivatalos az új tízezres

http://index.hu/gazdasag/2014/09/01/igy_nez_ki_az_uj_forint/

Nem lesz Wass Albert, sem Feszty-körkép, sem sámándob az új forintbankjegyeken: az MNB pusztán továbbfejleszti a most forgalomban lévő bankjegyeket, fokozatosan 2018-ig – derült ki a jegybank hétfői sajtótájékoztatóján.

 

Használhatatlan diplomásokat képzünk?

http://index.hu/gazdasag/defacto/2014/09/01/diploma/

A diplomával rendelkezők Magyarországon arányosan kevesebben vannak, mint a legtöbb uniós országban. A diplomások között nagyon kevés a munkanélküli, és a diploma nélküli érettségizettekhez képest jóval magasabb a fizetésük, mint Nyugaton. Valószínűleg érdemes lenne több diplomást képezni.

 

Megúszhatják a bírságot a fuvarozók

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/meguszhatjak-a-birsagot-a-fuvarozok/

Fuvarozó vállalkozások menekülhetnek meg a fizetésképtelenségtől, miután a kormány törvénymódosítást kezdeményez egyes, pontosan körülhatárolt esetekben kiszabott e-útdíj bírságok elengedéséről. A bevezetési időszakban még gyakorlatlan felhasználók díjat fizettek ugyan, de ezt nem mindenben az előírásoknak megfelelően, késve vagy téves bevallás alapján tették.

 

Kétmilliárdan lesznek, és rengeteg pénzük van

http://hvg.hu/gazdasag/20140901_A_vilag_legnagyobb_vasarloi_kore_alakul#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

A nyugdíjasok választásokat döntenek el, kegyeikért nemcsak a politikusok versenyeznek, hanem a fejlett országokban komplett iparágak települnek az egyre gyarapodó nyugdíjas társadalmak igényeinek kiszolgálására. Arcpúderre és rulettre többet költenek az időskorúak, mint a fiatalok. De vehetnek olyan cipőt, amelynek a talpába helymeghatározót építettek be, a padló riasztja az orvost, ha valami szokatlan mozgást érzékel, és a gombokkal sem kell bíbelődniük a ruhán.

 

Már 2300 vállalkozás van a pozitív fogyasztóvédelmi listán

http://profitline.hu/hircentrum/hir/317670/Mar-2300-vallalkozas-van-a-pozitiv-fogyasztovedelmi-listan

Már 2300 vállalkozás található a jogkövető vállalkozások munkáját elismerő pozitív listán – mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Nyíregyházán.

 

Csak október közepére választják ki az egyetemi kancellárokat

http://eduline.hu/felsooktatas/2014/9/2/Van_olyan_egyetem_ahol_harmincan_versenyezn_4KJELN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_9_2

Bár hivatalosan szeptember 1-jétől állnának kancellárok a felsőoktatási intézmények élére, a Napi Gazdaság több forrásból származó, de pontosan meg nem nevezett információi szerint csak október közepére, végére nevezik ki minden intézményben a pályázat nyerteseit – erről a napilap keddi számában írt.

 

Ipari mértékben dolgoznak zsebre a magyar buszsofőrök

http://mno.hu/penzesjog/ipari-mertekben-dolgoznak-zsebre-a-magyar-buszsoforok-1245399

„Százötven jó lesz?” – nem, nem I. Szulejmántól származik az idézet, a rendszeresen helyközi buszjáratokon utazóknak viszont ismerős lehet a mondat.

 

Atomstop alatt a hazai szélenergia

http://nol.hu/gazdasag/atomstop-alatt-1483697

Egyedülálló „teljesítmény” Magyarországé a megújulóenergia-források alkalmazása terén: idehaza 2006 óta nem engedélyeztek, 2010–2011 óta pedig nem adtak át egyetlen új szélerőművet sem – a magyar szélenergia-szektor hosszú időre befagyott. Az atomenergia erőltetett alkalmazása ott van a lehetséges magyarázatok között.

 

 

Rengeteg pénzről mondott le az állam – mutatjuk a nyerteseket

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rengeteg_penzrol_mondott_le_az_allam_mutatjuk_a_nyerteseket.585870.html

Csak tavaly 682,9 milliárd forintnyi adó és járulékbevételről mondott le az állam más célok javára – ez az összeg a költségvetési hiány közel háromnegyedével egyenlő. A családok mellett a filmipar és persze a sport áll a nyertes oldalon.

 

Parragh: Elhúzódó, mély válságot okozhat

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/parragh-elhuzodo-mely-valsagot-okozhat-1245483

Elhúzódó, mély válságot okozhat a magyar gazdaság egyes ágazatai számára, ha újabb szankciókat vezet be az Európai Unió Oroszországgal szemben.

 

Lázár: megváltozik az ország, lesz sztráda-program is

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lazar_megvaltozik_az_orszag_lesz_sztrada-program_is.586069.html

Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek.

 

Még tart a hortobágyi földvita

http://nepszava.hu/cikk/1031937-meg-tart-a-hortobagyi-foldvita

Nem vonultak le a hortobágyi gazdák a legelőikről, bár tegnap lejárt az évekkel, évtizedekkel korábban kötött bérleti szerződésük. Át kellene adniuk a területet az új bérlőknek, akik közül – állítják a gazdák – soha nem foglalkoztak jószággal, de az uniós támogatások kívánatos falattá tették a legelőket. Az óriási vihart kiváltó pályázatok miatt a kormányfő elrendelte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatát, ám ma sem ismert, milyen eredményre jutottak. 

 

Putyin: senki ne feledje, Oroszország egy atomhatalom!

http://figyelo.hu/cikkek/408834-putyin–senki-ne-feledje–oroszorszag-egy-atomhatalom

Miközben Moszkva fokozza a nyílt nyomásgyakorlást Kijevre az ukrán válság politikai rendezése érdekében, a gazdasági kérdésekben sokkal inkább hajlandó a megegyezésre – olvasható a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap hétfői számában. A Vedomosztyi cikke szerint Oroszország el akarja Ukrajnától szakítani a délkeleti régiókat, ezt tanúsítja Vlagyimir Putyin vasárnap sugárzott tévéinterjúja.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?