Cikkajánló – 2014. szeptember 1.

Galló Istvánné: Gellert kapott a béremelés

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-662564

Bár szeptembertől ismét emelkedik a pedagógusok bére, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azzal lenne igazán elégedett, ha az oktató-nevelő munkát segítő munkavállalók juttatásait rendeznék. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakoktatók, az óvodai dadusok, pedagógiai asszisztensek egyáltalán nem kaptak béremelést, jóllehet ők is részt vettek a közoktatás átalakításában.

 

Szeptemberben újabb lépcső a pedagógusok béremelésében

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/szeptemberben-ujabb-lepcso-a-pedagogusok-beremeleseben-434289

Szeptembertől ismét emelkedik a pedagógusok bére, amit majd az októberi fizetéskor kapnak meg. A mostani emelés tulajdonképpen a tavaly szeptemberben megindított bérrendezés egy újabb lépcsője. Az előző tanév elején ugyanis a pedagógusok a korábban ígért emelés 60 százalékát kapták meg, a fennmaradó 40 százalékot pedig több lépcsőben 2017-ig.

 

Patthelyzetek kollektív szerződés kötésénél

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/patthelyzetek-kollektiv-szerzodes-kotesenel

A hatályos munka törvénykönyve a korábbiakhoz képest jóval nagyobb szerepet szán a kollektív szerződéseknek a munkaviszony szabályozásában. A szakszervezetek kollektív szerződés kötési jogosultságára vonatkozó néhány szabály azonban megrekesztheti a tárgyalásokat. Nézzük meg, milyen patthelyzetek adódhatnak!

 

Felmérés: A hazai kereskedelem munkaügyi aspektusai

http://zipp.hu/gazdasag/2014/08/30/felmeres_a_hazai_kereskedelem_munkaugyi_aspektusai

Bár a kereskedelmi munkáltatók többsége alkalmaz egyenlőtlen munkaidő-beosztást, ez ma még szinte kizárólag munkaidőkeretben történik. A döntő többség a Kúria döntését követően sem változtatott a vasárnapi pótlék fizetésének gyakorlatán. A kereskedelemben továbbra is leginkább papír alapú munkaidő-nyilvántartást vezetnek, a munkaidő-nyilvántartások vezetésének gyakorlata pedig több tekintetben sem felel meg a munkaügyi ellenőrzések által támasztott követelményeknek.

 

Feleslegesen erőltetjük a duális szakképzést idehaza?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/feleslegesen_eroltetjuk_a_dualis_szakkepzest_idehaza.1.203029.html

A számok azt mutatják, hogy a válság ideje alatt fiatalok munkanélküliségi aránya a tipikusan duális szakképzést működtető országokban romlott kevésbé. Ez alapján vajon Magyarországon is szükséges a duális képzés magyarországi fejlesztése? Horn Dániel oktatásgazdász alábbi írásában ezt a kérdést járja körül.

 

Javult a nők munkaerőpiaci helyzete

http://www.mfor.hu/cikkek/Javult_a_nok_munkaeropiaci_helyzete.html

Az európai uniós tagállamok közül ismét Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség, azon belül az állástalan nők aránya – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel, reagálva az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss adataira.

 

Tízszer annyi szakember hagyja el Magyarországot, mint ahány érkezik

http://444.hu/2014/08/29/magyar-tanarok-orvosok-isten-veletek/

Térképen dolgozták fel, hogy Európa melyik országai lettek a nyertesei, illetve vesztesei az EU szabad munkaerő-áramlást elősegítő törvényeknek. Ha figyeltük az elmúlt évek híreit, sok meglepetés nem érhet minket, de az összkép még így is lesújtó: Magyarországot tömegével hagyták el szakképzett emberek. A helyükre pedig alig érkezett valaki.

 

Ide menekül a szakképzett magyar munkaerő

http://hvg.hu/enesacegem/20140829_Ide_menekul_a_szakkepzett_magyar_munkaero

Több mint tízezer szakképzett munkavállaló hagyta el az országot, és helyezkedett el szakmájában egy másik uniós tagországban az Európai Bizottság statisztikái szerint.

 

Újra tanulnak a közmunkások

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/ujra-tanulnak-a-kozmunkasok-1245051

A tavalyi százezer fős beiskolázás után idén a tervek szerint újabb harmincezer közfoglalkoztatott ülhet iskolapadba – tudta meg lapunk. A képzést uniós forrásból finanszírozzák, az erre a célra felhasználható keretből még hatmilliárd forint áll rendelkezésre. Pillanatnyilag 8000-en tanulnak, és további 3500 ember kapcsolódhat be hamarosan. Eddig 115 ezer közfoglalkoztatott szerzett bizonyítványt.

 

Százmilliárdos lehetőség: Több mint tízezer it-állás betöltetlen

http://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/szazmilliardos-lehetoseg-tobb-mint-tizezer-it-allas-betoltetlen-434185

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban becslések szerint 350 és 500 milliárd forintnyi forrás juthat majd informatikai fejlesztésekre Magyarországon. A szakemberhiány viszont egyre aggasztóbb méreteket ölt az ágazatban.

 

Ezt kell tudnia, ha most áll először munkába

http://www.orientpress.hu/132582

Évről-évről a legtöbb fiatal szeptember elején áll munkába életében először. A LIGA Szakszervezetek ezért most összefoglalta számukra, hogy mik az alapvetően fontos szabályok, amelyekre oda kell figyelni.

 

Így számolható el a munkába járás

http://ado.hu/rovatok/szamvitel/igy-szamolhato-el-a-munkaba-jaras

A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítésével szinte minden munkáltató találkozik. Írásunk célja a legfontosabb szabályok bemutatása, így többek között a munkába járás és a hivatali üzleti utak elhatárolása.

 

Ha nem lesz munka, nyugdíj sem lesz

http://privatbankar.hu/makro/pogatsa-272147

Lesz viszont gazdasági katasztrófa, polgárháború. Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója a Privátbankárnak adott interjújában elárulta: kiszámolta, hogyan kerülhetne egyensúlyba a magyar nyugdíjrendszer. Egy biztos: nem a megszületett gyerekek számától. Interjú

 

Bányásznapi ünnepségek

http://kanizsaujsag.hu/hirek/21295/banyasznapi_unnepsegek/

A Rotary Fúrási Zrt. munkavállalói és nyugdíjasai holnap, augusztus 30-án ünnepelnek. A GE-Sportcentrumban, a Rotary bányásznap és családi nap helyszínén egész napos szórakoztató-, kulturális és sport program várja az érdeklődőket. Ez alkalommal adják át a Rotary-díjakat és a bányász szolgálati okleveleket.

 

KÖZÉLET

Szinte bármit megtudhatnak rólunk a biztosítók

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/szinte_barmit_megtudhatnak_rolunk_a_biztositok.3.203014.html

Kockás papír és excel helyett már egyre több biztosító használ modern adatelemzési eszközöket, amelyek kifejezetten bonyolult kérdésekre is pontos választ tudnak adni. Például hogy mekkora az esélye annak, hogy egy bizonyos földrajzi területen autóbalesetben halunk meg, vagy hogy a csekkbefizetési pontosságunktól mennyiben függ, gyorsan hajtunk-e majd a kocsinkkal.

 

Figyelem! Fontos változások jönnek hétfőtől

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/figyelem_igy_valtozik_az_eletunk_hetfotol.585921.html

Hétfőtől még olcsóbb lesz a lakossági áram, jobb számlákat adnak a közműszolgáltatók, de bővül a kötelező jótállás köre is. A kereskedők retteghetnek: lejár az online pénztárgépek beállításának végső határideje. Még a Vidámpark neve is eltűnik.

 

Ennyit kell állnunk egy nap, hogy egészségesek maradjunk

http://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/ennyit_kell_allnunk_egy_nap_hogy_egeszsegesek_maradjunk/20140828223706&utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20140830

Egy vezető közegészségügyi szakértő szerint naponta legalább egy órát kellene állva dolgoznunk ahhoz, hogy megelőzhessük az elhízást és a különböző szívbetegségeket.

 

Számos kedvezményt, támogatást kérhetnek a szülők

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/11136-szamos-kedvezmenyt-tamogatast-kerhetnek-a-szulok

Az ingyenes tankönyvellátás és étkezés mellett több más kedvezményre is jogosult az a szülő, akinek nehézséget okoz a tanévkezdés. A Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint azonban sokan nem is tudnak a lehetőségekről.

 

Nem lesz több disznó, elvéreznek a bankok, kaszabol a NAV

http://nol.hu/gazdasag/nem-lesz-tobb-diszno-elvereznek-a-bankok-kaszabol-a-nav-heti-nolhu-1483077

A héten kiderült, a plusz támogatástól nem lesz több disznó, viszont a bankok sorra bukják devizahiteles pereiket. Az iskolások bivalyerős gépekkel tanulhatnak, alig van már munkanélküli, s az új közgázképzésre áhítozóknak segíthet a Pallasz Athéné közgondolkodási program. Kivéve, ha jön a NAV a pénztárgépadatokat kapargatandó.

 

GAZDASÁG

Robbanás a járműiparban: egy szegmensben megugrottak az eladások

http://privatbankar.hu/kkv/robbanas-a-jarmuiparban-egy-szegmensben-megugrottak-az-eladasok-272228

A magyarországi autópiac épp csak kezd “magához térni”, a tágabban vett járműpiac egyik kevésbé ismert szegmense, a traktorértékesítés azonban már erőteljesen bővült az idei első hét hónapban – derül ki a Magyar Lízingszövetség által közzétett adatokból.

 

Elképesztő lépésre készül az MNB – jó időre búcsút mondhatunk az eurónak

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elkepeszto_lepesre_keszul_az_mnb_jo_idore_bucsut_mondhatunk_az_euronak.585955.html

Az Index információi szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelenti, fokozatosan új bankjegyekre cseréli le a teljes hazai készpénzállományt.

 

Amerikai kézbe kerülhet a neves magyar lánc

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/amerikai_kezbe_kerulhet_a_neves_magyar_lanc.585854.html

A trafikrendszer bevezetése számottevő érvágást okozott a Relay és Inmedio újságosstand-hálózatok mellett a Costa Coffee magyarországi egységeit is üzemeltető Magyar Lapterjesztő Zrt.-nek, amely a Napi.hu információi szerint többségi francia tulajdonból amerikai befektetőhöz kerülhet. A jelenlegi tulajdonosok kétmilliárd forintot meghaladó osztalékot vesznek ki a cégből.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.